Ce asteapta investitorii straini de la Romania si ce nu le ofera clasa politica

Marti, 04 Decembrie 2012, ora 14:08
2870 citiri
Ce asteapta investitorii straini de la Romania si ce nu le ofera clasa politica

Instabilitatea politica si schimbarile dese de la guvernare trimit un semnal negativ catre investitori, pentru care stabilitatea este esentiala. In consecinta, Romania iese in pierdere la acest capitol.

Intr-o analiza realizata de Bloomberg se arata ca tara noastra a avut mai multi prim-ministri din anul 1990 pana in prezent decat oricare alt stat din Uniunea Europeana.

In plus, a fost condusa de trei cabinete in acest an, blocand planurile de a intari economia si sistemul de justitie.

Bloomberg: Instabilitatea guvernelor din Romania sperie investitorii

In aceste conditii, investitiile straine au scazut la 1,1 miliarde de euro, in primele noua luni din 2012, de la un record de 9,5 miliarde de euro, in 2008.

"In mare, ca principiu, este adevarat ca stabilitatea politica este importanta pentru investitori si schimbarile dese de guvern si de orientari de politica economica creeaza incertitudine si stabilitate, daunand astfel investiilor", a explicat analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.

"Din pacate, in Romania s-au inregistrat mai multe schimbari decat in alte tari, atat ca persoane la diverse functii de conducere, cat si ca orientari, pentru ca la noi, de fiecare data cand e o shimbare, noua echipa se simte obligata sa critice fosta conducere si sa lase deoparte proiectele incepute si sa se axeze pe altceva. De aceea nu am terminat niciun drum si nicio autostrada", a continuat acesta.

Analistul considera ca politicienii sunt constienti de efectele pe care le are instabilitatea asupra economiei, insa ei au alte prioritati, fiind mai concentrati pe ce sa faca ca sa isi pastreze posturile.

"E vorba de prioritatile luptei politice, economia trece pe plan secund", a completat analistul.

Investitiile si alegerile

Pe 9 decembrie au loc alegeri parlamentare, care nu vor influenta prea mult investitile. Insa economia depinde, pe termen lung, de deciziile pe care noua echipa le va lua.

"Cred ca e foarte important ca alegerile sa ajunga la o solutie cu o stabilitate politica, care sa asigure sprijinul programelor guvernamentale. O a doua conditie este ca echipa sa fie credibila si sa aiba un program bine inchegat. Daca aceste lucruri se intampla in vreo 6 luni de zile, investitorii ar putea avea o impresie mai buna despre Romania. Insa este extrem de important ca primele impresii sa nu fie ca de atatea alte ori schimbate pe parcurs si sa apara tulburari, trebuie sa evitam sa ajungem de unde am pornit", a rezumat Aurelian Dochia.

De asemenea, intr-o analiza remisa Ziare.com, analistii de la ING Bank considera ca alegerile parlamentare nu vor influenta prea mult situatia economica a tarii, deoarece USL, coalitia care se afla in prezent la guvernare, are toate sansele sa isi pastreze majoritatea in Parlament.

"Alianta a mai renuntat la politicile populiste, ceea ce este un lucru bun pentru scena politica din Romania, insa nu este suficient pentru a impresiona pietele in mod pozitiv, in conditiile in care Romania trebuie sa implementeze mai multe masuri de austeritate pentru a-si indeplini tintele fiscale, intr-o perioada de stagnare economica. Insa situatia s-ar putea schimba doar dupa incheierea unui nou acord cu FMI, in 2013", a precizat Vlad Muscalu, senior economist la ING.

Ce vor oamenii de afaceri?

Potrivit lui Cristian Parvan, presedintele Asociatiei oamenilor de afaceri din Romania (AOAR), companiile multinationale isi aplicare strategiile pe termen mediu si

lung, indiferent de framantarile politice.

"Noi sustinem ca logica si legitima, desi absolut neobisnuita si neintalnita in alte tari membre UE, cererea Consiliului Investitorilor Straini, ca viitorul guvern sa stabileasca strategii sectoriale clare si valabile pe termen mediu. In plus, investitiile publice pot fi reduse, in conditiile in care veniturile bugetare, generate de o economie slaba, nu vor asigura resurse necesare pentru sustinerea politicilor sociale", a precizat Cristian Parvan, pentru Ziare.com.

El reaminteste tabloul dezamagitor al situatiei din Romania. La 9 luni, din 48 miliarde de lei investitii la nivel national, doar 5 miliarde de lei reprezinta investitii straine.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Guvern investiti straine Romania, #alegeri investiti straine Romania, #investitii Romania , #investitii straine