Chinezii vor sa finanteze reactoarele de la Cernavoda. Alte investitii de miliarde de euro

Luni, 23 Iunie 2014, ora 21:58
3100 citiri
Chinezii vor sa finanteze reactoarele de la Cernavoda. Alte investitii de miliarde de euro
Foto: panoramio.com

Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, hidrocentrala de la Tarnita si linia de mare viteza Bucuresti-Constanta vor fi construite cu bani din China.

Vicepremierul Liviu Dragnea a anuntat luni, dupa o intrevedere cu presedintele Bancii Industriale si Comerciale din China, ca aceasta a decis sa investeasca peste 10 miliarde de euro in Romania, transmite Digi 24.

Negocierile statului roman cu partea chineza pentru constructia unei noi termocentrale la Rovinari se aflau intr-o faza avansata inca din primavara acestui an.

"Eu cred ca primul proiect la care vor incepe lucrarile in aceasta toamna, sper, este proiectul de la Rovinari si cred ca al doilea va fi cel de la Cernavoda.

Sunt foarte interesati sa inceapa sa se finalizeze negocierile pentru proiecte discutate pana acum si finantand proiecte care insumeaza valori mari, peste 10 miliarde de euro, analizeaza deja posibilitatea sa deschida o filiala in Romania", a spus vicepremierul Liviu Dragnea.

Potrivit Mediafax, Dragnea a declarat ca se discuta in prezent despre folosirea tehnologiei canadiene la cele doua reactoare, avand in vedere ca intreg sistemul din Romania este construit pe aceasta tehnologie.

Nuclearelectrica are in prezent doua reactoare nucleare in functiune cu care acopera aproximativ 18% din consumul anual de energie. Proiectul de Cernavoda a inceput in 2006. Implicarea Chinei a fost unui dintre motivele pentru care partenerii europeni, care au participat la inceput la proiect, s-au retras.

Costurile pentru construirea reactoarelor 3 si 4 sunt evaluate la 6,4 miliarde de euro.

De asemenea, banca chineza va finanta si proiecte precum hidrocentrala de la Tarnita, linia de mare viteza Bucuresti-Constanta sau un parc eolian, a mai spus Dragnea.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#bani China reactoare Cernavoda, #investitii China energie Romanie , #investitii straine