De ce pleaca investitorii din Romania?

Luni, 26 Aprilie 2010, ora 09:55
2456 citiri
De ce pleaca investitorii din Romania?

Tot mai multi intreprinzatori mici si mijlocii, veniti in Romania din statele vestice, pleaca din tara noastra pentru ca se lovesc de birocratie, coruptie si infrastructura deficitara.

Acesta este si cazul fermierilor elvetieni, care au preferat sa emigreze in Romania, unde pot cumpara si administra suprafete mari de pamant, in timp ce la ei in tara terenurile sunt mici si din ce in ce mai putine, insa visul de a face bani aici le-a trecut repede.

Un astfel de exemplu este cel al elvetianului Hans Bachmann si al sotiei sale, Angela, care viseaza sa cultive cereale in Romania. Acestia au cumparat deja pamant, iar din 2004 ei detin in judetul Alba 450 de hectare de teren, pentru care au platit circa 175.000 de euro.

"Desi pentru noi a fost o investitie foarte mare, inca mai ezitam sa facem pasul decisiv spre Est. Principalul motiv este coruptia. Eu din principiu nu vreau sa dau spaga", spune fermierul, citat de Evenimentul Zilei.

In 2004, cand trebuia sa finalizeze actele de proprietate, lucratorii de la primaria satului transilvanean l-au lasat sa astepte ore intregi, fara sa-l bage in seama. Asta, desi el si sotia erau singurii clienti, iar Angela era gravida.

Totodata, fermierul se teme ca nu va putea sa-si vanda produsele in Romania fara sa dea spaga. "Ma tem ca intermediarii romani ma vor boicota cand vor afla ca nu vreau sa le cumpar favoarea cu bani", explica el.

Acelasi lucru se intampla si pentru firma austriaca Mides, iar Romania nu mai reprezinta o alternativa viabila. De un an si jumatate, firma care se ocupa cu tehnica medicala se afla in lichidare.

Pentru aparatele importate din Austria au calculat tarife gresite, contabilitatea a fost incorecta. La acestea se adauga infrastructura deficitara, dar si faptul ca transportul marfii din Austria in Romania dura aproape o saptamana.

Investitiile straine au scazut de aproape trei ori in primele doua luni din acest an, de la 1,32 de miliarde de euro, in perioada similiara a anului trecut, la 466 de milioane de euro.

Astfel, investitiile au finantat in masura de 61,8% deficitul de cont curent din perioada ianuarie - februarie 2010, care s-a ridicat la 754 de milioane de euro, potrivit datelor de la Banca Nationala a Romaniei.

Deficitul de cont curent s-a majorat cu 64,3 la suta, comparativ cu perioada similara din 2009.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#investitori straini, #investitii Romania, #plecare investitori , #investitii straine