Ziare.com

La cat au ajuns investitiile straine in Romania

Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 16:50

   

La cat au ajuns investitiile straine in Romania
Investitiile straine directe au urcat in primele 9 luni din acest an la 1,1 miliarde de euro, potrivit datelor publicate luni de BNR.

"Participatiile straine la capital, consolidate cu pierderea neta estimata, au insumat 556 de milioane de euro, iar creditele intra-grup - 553 de milioane de euro", mai arata BNR, care semnaleaza o crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand investitiile directe in ianuarie-octombrie au fost de 861 de milioane de euro.

Conform bancii centrale, datoria externa pe termen mediu si lung a insumat 77,5 miliarde de euro la 30 septembrie 2012 (78,2% din totalul datoriei externe), in crestere cu 2,1% fata de 31 decembrie 2011, potrivit comunicatului remis Ziare.com.

"Datoria externa pe termen scurt a inregistrat la 30 septembrie 2012 nivelul de 21,5 miliarde de euro (21,8% din total datorie externa), in scadere cu 5,4% fata de 31 decembrie 2011", a mai comunicat BNR.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Contul curent al balantei de plati a inregistrat in primele noua luni un deficit de 3,67 miliarde euro, in scadere cu 23,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa cresteri in zona serviciilor si transferurilor curente si a veniturilor.

Deficitul comercial din schimbul de marfuri a avansat de la 5,2 miliarde euro in septembrie 2011 la 5,4 miliarde euro, dar evolutia a fost compensata de excedentul de la transferuri si servicii, precum si de un sold negativ mai mic pe capitolul venituri.

Transferurile curente au inregistrat o crestere a excedentului cu 381 milioane de euro, serviciile cu 320 milioane de euro, iar balanta veniturilor a consemnat o diminuare a deficitului cu 624 milioane euro.

Deficitul contului curent in perioada ianuarie-septembrie 2012 a fost finantat in proportie de 30,2% prin investitii directe ale nerezidentilor in Romania, se mai arata in comunicatul BNR.

C.P.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1790 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Catastrofala guvernare USL are drept consecinta scaderea pana la

disparitie a investitiilor straine.Aceasta inseamna mai putine locuri de munca,mai putina tehnologie avansata si mai putine exporturi.
Pensionarii sunt absolut indiferenti la aceasta prabusire economica!Se vor trezi cand nu vor mai primi pensiile din lipsa de venituri bugetare!Teo

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor