Ponta, nemultumit de investitiile americanilor - Care e situatia din prezent, comparativ cu 2002

Joi, 05 Februarie 2015, ora 07:42
5760 citiri
Ponta, nemultumit de investitiile americanilor - Care e situatia din prezent, comparativ cu 2002

Premierul Victor Ponta a declarat, in sedinta de guvern de miercuri, ca nu este multumit de partea economica a parteneriatului strategic pe care Romania il are cu Statele Unite si ca vrea mai multe investitii americane. Insa care este situatia din prezent a acestora si cum au evoluat de la intrarea noastra in NATO?

Seful Executivului si-a exprimat nemultumirea la scurt timp dupa intrevederea pe care a avut-o cu insarcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson.

Tariceanu a discutat cu Ponta la Guvern. Dean Thomson, prezent la Palatul Victoria

"O sa facem un update la foaia de parcurs la zona comerciala. Trebuie sa avem cat mai multe investitii, nu doar din Europa, cat si din SUA. Parteneriatul strategic cu SUA merge foarte bine din punct de vedere militar si politic, dar nu merge foarte bine pe tema economica", a sustinut premierul, la debutul sedintei de guvern.

El a adaugat faptul ca tot mai multe companii mari americane ar trebui sa investeasca in tara noastra, din cat mai multe domenii, nu doar cele din sectorul energetic.

Ponta, nemultumit de parteneriatul strategic cu SUA: Economic nu merge foarte bine. Facem un update

Investiile directe: 2014 si 2002

La 31 decembrie 2014, investitiile americane in Romania se cifrau la 3,531 miliarde de lei, reprezentand 2,42% din totalul investitiilor straine directe, dupa cum arata datele statistice ale Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) consultate de Ziare.com.

SUA ocupa astfel locul 11 in top - dupa Olanda, Austria, Germania, Cipru, Franta, Italia, Grecia, Luxemburg, Spania si Marea Britanie.

Numarul firmelor cu capital american era de 6.940, respectiv 3,56% din totalul societatilor mixte inregistrate in tara noastra.

Sursa: ONRC

Astfel, comparativ cu situatia din 2002, cand Romania a intrat in NATO, investitiile americanilor sunt de aproape 6 ori mai mari, iar numarul firmelor s-a dublat, avand in vedere ca cetatenii SUA au pompat atunci 608 milioane de lei, adica 4,75% din total, prin intermediul celor 3.512 societati cu capital mixt (3,91% din total).

Sursa: ONRC

Ca valoare absoluta, cresterea este una solida. Insa situatia este cu totul alta atunci cand privim locul ocupat de SUA in topul investitorilor straini in ultimii 12 ani.

Date ONRC

Astfel, in 2002, aceasta tara se afla pe un onorabil loc 3, dupa Olanda si Germania, in timp ce la finalul lui 2014 ocupa pozitia 11. Ce s-a intamplat in tot acest timp? Investitiile americanilor in Romania au crescut, insa nu la fel de mult ca in cazul altor state.

Date ONRC

Sa luam ca exemplu Spania.

In 2002, investitiile ibericilor ajungeau la 490 de milioane de lei, iar numarul firmelor era de doar 518. Insa in decembrie 2014 statisticile ONRC arata ca valoarea capitalului social subscris s-a marit de mai bine de 10 ori, pana la 5,287 miliarde de lei, la fel ca si numarul societatilor inregistrate, care a ajuns la 5.282.

In consecinta, in prezent, Spania se afla mai sus decat SUA topul investitorilor straini (8 fata de 11).

O posibila explicatie

Cifrele expuse anterior reprezinta investitii directe ale americanilor in Romania. Insa ei pompeaza bani si indirect in tara noastra.

Iata observatia Ministerului Afacerilor Externe: "Precizam ca, atat din datele detinute de partea romana, cat si din cele sustinute de oficialii americani, volumul investitiilor directe in Romania ale firmelor americane realizate prin intermediul unor companii sau sucursale din state terte (Olanda, Malta, Cipru etc.) este substantial mai mare", transmite site-ul MAE.

Un exemplu elocvent este Ford. Compania americana de automobile detine fabrica de la Craiova prin intermediul subsidiarei sale din Olanda, profitand astfel de un regim fiscal mai avantajos. De fapt, Olanda este cel mai mare investitor strain in Romania, iar acesta este unul dintre motive.

Principalele companii americane prezente in Romania

  • Abbott Laboratories Romania (sanatate/farma)
  • AIG Capital Management (banci/asigurari/servicii financiare)
  • Amway Romania Marketing (bunuri de larg consum)
  • Cargill (agricultura)
  • Citibank (banci)
  • Coca-Cola Romania (mancare/bauturi)
  • Colgate Palmoliv (bunuri de larg consum)
  • Dell Romania (IT)
  • Deloitte Romania (audit/servicii financiare)
  • Ernst & Young (audit/servicii financiare)
  • Honeywell (masini-unelte)
  • IBM (IT)
  • Intel (IT)
  • Kraft Foods (mancare/bauturi)
  • McDonald's (mancare/bauturi)
  • Oracle (IT)
  • Microsoft (IT)
  • Pfizer (sanatate/farma)
  • PwC (audit/servicii financiare)
  • Cameron Drilling and Production Systems (energie)

Sursa:MAE

Baza de la Deveselu

Un proiect important, din punct de vedere militar si economic, il reprezinta baza de la Deveselu, ce va adaposti un scut antiracheta.

Costurile proiectului se ridica la 400 de milioane de dolari, conform declaratiilor a doi oficiali americani. La aceasta suma, pentru functionarea sistemului vor mai fi necesare alte 20 de milioane de dolari anual.

Baza ocupa un teren de aproximativ 175 de hectare si ar urma sa fie operationala incepand din acest an.

Americanii dau o suta de milioane de dolari pentru baza de la Deveselu

In 2013, ministrul Apararii de atunci, Mircea Dusa, a precizat ca Romania va cheltui aproximativ 40 milioane de lei pana la operationalizarea acestei baze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#investitii americane Romania, #investitii SUA Romania , #investitii straine
Comentarii
Poza VICTOR FA TE CA GUVERNEZI
VICTOR FA TE CA GUVERNEZI
rank 5
Din păcate americanii nu ştiu ALBA-NEAGRA.
Poza adrianmb
adrianmb
rank 5