Ziare.com

Romania, pe locul 10 in Europa la crearea locurilor de munca prin investitii straine

Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 17:06

   

Romania, pe locul 10 in Europa la crearea locurilor de munca prin investitii straine
Romania se afla pe locul 10 in Europa si pe locul 4 in Europa Centrala si de Est (CEE) in privinta locurilor de munca atrase prin investitiile straine realizate in tara, in 2012, potrivit unui sondaj realizat de Ernst&Young.

Anul trecut, Romania a atras 7.114 locuri de munca generate de investitiile straine, cu 18,9% mai multe decat in 2011, se arata in sondajul Ernst&Young, remis Ziare.com.

De altfel, intreaga regiune centrala si de est a redevenit atragatoare pentru investitorii straini, atragand cu 26 la suta mai multe locuri din aceste investitii decat in 2011, depasind Europa de Vest.

De exemplu, Renault mai produce doar un sfert din automobilele sale in Franta, restul fiind produse in Romania, Maroc, Slovenia si Turcia.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Atat Romania, cat si intreaga regiune se bucura de avantajul unui capital uman capabil si accesibil ca pret, fiind mai competitiva in comparatie cu Europa de Vest. Conform Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, salariile anuale in tarile din CEE raman in medie la jumatate fata de cele din Germania, Franta si Marea Britanie, se arata in sondaj.

In CEE, Polonia este vazuta de departe drept cea mai atractiva tara pentru investitii (37% din respondenti). In cazul Romaniei, investitiile care s-au concretizat in tara reprezinta 7% din numarul total al proiectelor de investitii din Europa, depasind usor perceptia investitorilor privind atractivitatea pietei locale.

In ciuda recesiunii, numarul proiectelor din investitii straine directe din Europa a suferit doar o reducere moderata, de 3%, de la 3.906, in 2011, la 3.797, in 2012. In schimb, numarul locurilor de munca infiintate a urcat cu 8 procente fata de 2011, pana la 170.434.

Serviciile de business si cele de software au ramas cele mai importante sectoare pentru investitiile straine directe din Europa, generand 699 si, respectiv, 402 proiecte. Marea Britanie a fost principala destinatie pentru aceste proiecte (28%), cu Germania pe locul doi, urmata de Franta si Spania.

Londra este liderul printre orasele Europei, atat in opinia investitorilor (49%), cat si prin numarul deciziilor de investitie realizate (313). Parisul este pe locul al doilea (34% din investitori si 174 decizii), fiind urmat de Barcelona si Berlin. Totusi, la nivel mondial, doar Londra face parte din top 10 al oraselor atragatoare pentru investitori.

T.B.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 386 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Este rusinos sa vorbesti ca ai creat 7000 de locuri...

...de munca....adica nimic! daca era 70.000 era un pic sau daca era vorba de vreo 700.000 atunci era intradevar o stire! Cu 7000 sau fara 7000 tot aia este pentru milioanele de oameni din Romania fara un serviciu!

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor