Companiile straine din Romania se plang ca mediul de afaceri s-a deteriorat, iar cresterea economica nu pare sustenabila

Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 18:25
3459 citiri
Companiile straine din Romania se plang ca mediul de afaceri s-a deteriorat, iar cresterea economica nu pare sustenabila
Foto: pixabay.com (Arhiva)

Cele mai multe companii prezente in Romania se asteapta la o crestere a afacerilor in urmatorul an, dar se plang de lipsa de predictibilitate a cadrului legislativ si fiscal si spun ca mediul de afaceri s-a deteriorat recent, iar Romania pierde din competitivitate, arata un raport publicat miercuri de Consiliul Investitorilor Straini (FIC).

Companiile din cadrul FIC reprezinta un segment important din investitiile straine directe in Romania, cumuland impreuna mai mult de 180.000 de angajati si o cifra de afaceri totala ce reprezinta aproximativ 25% din PIB-ul Romaniei.

"Rezultatele analizei din septembrie 2017 arata ca peste 60% dintre respondenti se asteapta ca veniturile si afacerile lor sa creasca in urmatorul an, ceea ce confirma cresterea economica inregistrata de Romania in acest an si prognoza pentru 2018. In acelasi timp se remarca o deteriorare semnificativa a perceptiei privind mediul de afaceri din Romania, in special in privinta predictibilitatii cadrului legislativ si a stabilitatii fiscale si de reglementare", se arata in comunicat.

Astfel, 90% dintre respondenti (in crestere semnificativa de la doar 25% in 2015) spun ca schimbarile legislative le afecteaza planurile de afaceri, iar 65% dintre acestia considera ca povara fiscala a crescut in ultima perioada, spre deosebire de 35% in 2015.

" 75% spun ca mediul de afaceri din Romania s-a deteriorat recent si ca evolutiile recente au contribuit la diminuarea increderii lor. In ultimii doi ani, a crescut semnificativ numarul membrilor FIC care spun ca infrastructura, birocratia sau accesul la forta de munca le pun probleme din ce in ce mai mari", se arata in comunicat.

Totodata, 42% dintre companiile FIC spun ca Romania pierde din competitivitate datorita pietei muncii, spre deosebire de numai 6% in 2015, acesta fiind indicatorul care s-a deteriorat cel mai mult in perioada analizata.

In plus, 90% dintre respondenti spun ca infrastructura si birocratia au un impact negativ asupra competitivitatii lor.

"Aceasta crestere economica nu pare sustenabila pe termen mediu si lung. Lipsa investitiilor in infrastructura, cresterea deficitului de forta de munca, incertitudinea privind politicile fiscale si de reglementare precum si sentimentul deteriorarii mediului de afaceri vor conduce la reducerea investitiilor private, locale sau straine si implicit ducand la incetinirea cresterii si la o economie ce va opera sub potential", se arata in comunicat.

Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au insumat 2,518 miliarde euro dupa primele opt luni, in scadere cu 18,6% comparativ cu perioada ianuarie - august 2016. Totodata, datoria publica a tarii a ajuns in august la 33,898 miliarde euro, cu 5% mai mult decat in 31 decembrie 2016.

"Este inca prematur ca aceasta scadere sa fie interpretata ca o diminuare a increderii investitorilor straini in economia romaneasca, intrucat decizia unei investitii presupune o perioada de analiza de aproximativ doi ani.

Dar unele masuri recente au ridicat semne de intrebare investitorilor straini prezenti in Romania, asa cum se vede din analiza FIC si implicit, e posibil sa-i fi intimidat pe cei care planuiau sa faca investitii in viitor", se arata in comunicat.

FIC considera ca autoritatile ar trebui sa adopte politici coerente de atragere a investitiilor straine directe, in contextul in care schimbarile constante ale politicilor fiscale prin masuri anuntate public, la care ulterior se renunta, au un efect negativ puternic asupra increderii investitorilor.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#consiliul investitorilor straini mediu afaceri , #investitii straine