Ziare.com

Cresc investitiile chineze in Europa

de Brandusa Stefanescu
Joi, 27 Octombrie 2011, ora 21:10

   

Cresc investitiile chineze in Europa
Data fiind puterea economica explicita a Beijingului si faptul ca acesta investeste o parte din enorma rezerva valutara in companii europene proeminente precum Volvo, exista adesea impresia ca Europa este deja cumparata de catre China.

Da fapt, investitia totala chineza in cele 27 de tari membre ale Uniunii este in continuare mica, desi este in crestere rapida. Un studiu arata ca valoarea acestei investitii este de aproximativ 15 miliarde de dolari. Separat, China este un jucator important in piata datoriilor, drept urmare multa datorie europeana este detinuta de catre China, informeaza Financial Times.

Procentul investitiilor chineze in Europa este sub 0,2 procente din investitiile straine totale din Uniune.

Exprimat mai ilustrativ, suma totala investita de catre China in Europa este egala cu cresterea medie saptamanala pe care o inregistra rezerva valutara a Chinei in prima jumatate a lui 2011.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Totusi, in ultima perioada, investitiile chineze se reorienteaza dinspre resurse naturale, inspre bunuri economice dezvoltate, precum marci comerciale, tehnologie si canale de distributie, astfel incat o piata precum cea europeana va reprezenta un interes sporit pentru investitiile chineze.

Uniunea Europeana si Beijingul intentioneaza deschiderea unor negocieri pentru tratate de investitii care ar permite companiilor chineze sa faca achizitii in Europa prin modalitati mai simple.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 940 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Acum, se vede că Zidul Antichinezesc le-a făcut rău celor care s-au

ascuns după el? Au ajuns să stea cu mana intinsă la Chinezi? Orice izolare economică il afectază, in primul rand, pe cel care o initiază.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor