Criza din Grecia se adanceste: Care sunt relatiile economice si comerciale cu Romania

Joi, 02 Iulie 2015, ora 07:21
5649 citiri
Criza din Grecia se adanceste: Care sunt relatiile economice si comerciale cu Romania

Criza din Grecia s-a adancit dupa ce a ratat plata unei transe din imprumutul acordat de Fondul Monetar International, iar negocierile ar urma sa fie reluate cu creditorii internationali pentru acordarea unui nou program de salvare. Insa care sunt relatiile economice si comerciale intre aceasta tara si Romania?

Ziare.com a stat de vorba cu Ioannis Markos, consilierul economic si comercial al Ambasadei Greciei la Bucuresti, care a explicat cat de stranse sunt legaturile intre cele doua state.

Curs euro-leu: Euro scade si dolarul creste, pe fondul incertitudinilor din Grecia

Comertul bilateral in 2014

Conform datelor statistice oferite de Autoritatea de Statistica Elena (EL.STAT), comertul bilateral dintre Grecia si Romania s-a ridicat la 1,277 miliarde de euro in 2014. Exporturile grecesti catre Romania s-au ridicat la 658 milioane de euro, in timp ce importurile au fost de 525 milioane de euro.

Tara noastra se situeaza pe locul al 19-lea intre cei mai importanti furnizori ai Greciei si pe locul al 13-lea in postura de "client".

"Cu toate acestea, comertul bilateral nu reflecta inca potentialul real (datorat mai ales proximitatii geografice) al relatiilor comerciale dintre cele doua state, dar suntem increzatori ca in urmatorii ani se va ajunge la suma de 1,5 miliarde de euro", a precizat Ioannis Markos pentru Ziare.com.

Cele mai importante produse exportate din Grecia in Romania sunt cele din cupru, fructe si legume, mase plastice, produse alimentare, produse cosmetice, jucarii etc. Pentru anul 2015, Ambasada Greciei la Bucuresti se asteapta la o crestere a comertului bilateral de aproximativ 5%.

Criza din Grecia: Statul roman intervine? Cum ne-ar putea afecta

Situatia din 2015

Potrivit celor mai recente date, in primele 3 luni ale anului 2015, comertul bilateral a crescut pana la 316,8 de milioane de euro, de la 268 milioane de euro in aceeasi perioada a anului 2014 (+17,91%).

Exporturile grecesti s-au ridicat la 168 milioane de euro, in timp ce importurile din Romania au fost de 148 milioane de euro.

Volumul investitiilor grecesti in Romania

La sfarsitul anului 2014, Grecia s-a situat pe locul 7 in topul tarilor care au investit in Romania, cu investitii totale de peste 4 miliarde de euro si mai mult de 5.700 de firme inregistrate. Aceste societati au angajat in jur de 35.000 de persoane.

BNR, reactie la criza din Grecia: Primele declaratii ale lui Mugur Isarescu despre bancile din Romania (Video)

"Investitiile grecesti in Romania sunt prezente in toate domeniile de activitate economica, dar cele mai importante sunt in industria alimentara, comert cu amanuntul, sectorul bancar, agricultura si servicii", ne-a spus Ioannis Markos.

Viitorul investitiilor grecesti in tara noastra

Investitorii eleni considera ca economia romaneasca respecta, in ceea ce priveste datele macroeconomice, estimarile institutiilor internationale, potrivit consilierului economic si comercial al Ambasadei Greciei la Bucuresti.

Grecia, intre euro si dra (h) ma - LIVE

In plus, "proximitatea celor doua tari, impozitul forfetar (care ar urma sa fie impus in 2016 - n.red.), precum si stimulentele fiscale pentru capitalul reinvestit sunt considerate ca puncte pozitive pentru mediul de afaceri romanesc", a incheiat acesta.

Impozit forfetar din 2016? Anuntul facut de ministrul Finantelor

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#comert Grecia Romania, #investitii Grecia Romania, #legaturi Grecia Romania , #investitii straine