Companiile straine care intentioneaza sa investeasca in Romania, sau care sunt deja aici, se plang deseori la propriile ambasade de faptul ca oficiali din statul roman le cer spaga.
Ambasadorii incearca de cele mai multe ori sa rezolve acele situatii punctuale si aproape de fiecare data ies public pentru a vorbi despre obligatia noastra de a elimina coruptia din societate.
Impotriva reprezentantilor acestor tari (sunt exclusiv tari din NATO si UE) apar ulterior critici si chiar injurii, fie din partea persoanelor politice care s-au dovedit corupte, fie din partea unor politicieni despre care presa a scris ca au probleme de integritate, fie din partea unor jurnalisti sau a unor comentatori care actioneaza ca avocati ai persoanelor cu astfel de probleme.
Avocatii coruptilor plang seara de seara soarta "nedreapta" a unor personaje condamnate pentru coruptie sau trimise in judecata, invocand fie procese politice (cazurile Nastase sau Voiculescu), fie faptul ca respectivii ar fi genii in domeniu, iar fara ei Romania nu ar putea pur si simplu exista (Valcov).
Dramatic este insa altceva. Supusi unui razboi informational si a unei propagande nesimtite, numerosi romani ajung sa simpatizeze cu cauza acestor personaje, unele dintre ele fiind chiar condamnate in mai multe dosare pentru coruptie. Saraciti si umiliti, unii romani - alte popoare nu fac exceptie - ajung sa se identifice in final exact cu cei din cauza carora au ajuns in aceasta situatie.
Propaganda pro-corupti vine de cele mai multe ori la pachet cu mesaje de denigrare a companiilor straine si a multinationalelor. Aceiasi oameni care sustin puritatea morala si legala a unor persoane despre care inclusiv judecatori au spus ca au incalcat legea, arata cu degetul catre investitorii straini, vinovati fie ca au venit aici pentru a ne fura tarisoara, fie pentru a folosi forta de munca ieftina, fie pur si simplu pentru a ne transforma in "colonie". Toate aceste mesaje pot fi intalnite atat pe platformele de propaganda rusesti precum Sputnik, cat si din gura unor lideri PSD sau a unor "jurnalisti" de la trusturile care apara coruptia.
In realitate, insa, daca astazi Romania se afla in cea mai buna situatie economica din istorie, acest lucru se datoreaza intr-o masura uriasa si companiilor straine. Astfel, peste 40% din cifra de afaceri din Romania si din PIB este generata de investitii straine directe in economia romaneasca. In cifre, aceste investitii inseamna sute de mii de locuri de munca, zeci de miliarde de lei platiti sub forma de salarii, taxe, impozite. Cum am arata fara aceste investitii? Probabil asa cum arata astazi state precum Ucraina, Belarus si Republica Moldova.
In mod evident, am fi putut fi Polonia, o tara unde salariul mediu este aproximativ de doua ori mai mare decat in Romania. Ce a avut Polonia si nu am avut noi in toti acesti 27 de ani? Foarte simplu: mai putina coruptie si implicit mai multe investitii straine directe. In primul sfert de secol de la caderea comunismului, Polonia a avut de peste trei ori mai multe investitii straine directe decat Romania. La acest capitol am fost depasiti inclusiv de Ungaria, o tara cu o populatie mult mai mica decat a noastra.
Legatura dintre coruptie si investitiile straine directe a facut ca foarte multa vreme companii puternice din Occident sa ocoleasca Romania. In primul deceniu de dupa Revolutie, investitiile straine din regiune au mers intr-un procent urias catre statele grupului de la Visegrad. In tot acest timp, noi si bulgarii ne multumeam cu investitii minore.
Romania a reusit sa mai recupereze decalajul in ultimul deceniu, in conditiile in care la Bucuresti, Directia Nationala Anticoruptie a pornit o campanie serioasa impotriva coruptiei si a coruptilor. Acela a fost momentul in care din ce in ce mai multe companii straine importante au inceput sa investeasca in Romania, ajungand astazi sa detina aproape jumatate din economia Romaniei.
In ultimii ani am vorbit personal cu zeci de oameni de afaceri straini, in special germani, care mi-au spus ca au decis sa investeasca in Romania doar dupa ce Bucurestiul a dat semnalul clar ca face din lupta impotriva coruptiei o prioritate nationala.
In aceste zile ne confruntam insa cu evenimente care ar putea sa afecteze grav imaginea Romaniei ca tara care lupta impotriva coruptiei. Dupa ce au dat inapoi cu OUG 13, ca urmare a sutelor de mii de romani ce au protestat in strada, pesedistii incearca acum sa reinvie acele prevederi in "Comisia Iordache" din Parlament.
Daca aceasta comisie va stabili un prag ridicat si pedepse minore pentru abuzul in serviciu, semnalul pentru investitori va fi acela ca Romania face pasi inapoi in lupta impotriva coruptiei. Si niciun investitor serios nu va veni sa investeasca pe termen lung intr-o tara care nu are statut de economie libera de piata si in care nu se respecta domnia legii. Daca nu ma credeti, numarati investitiile serioase din economia Romaniei din ultimul deceniu al secolului trecut.
Cei care astazi considera ca romanii corupti reprezinta un bun national, iar strainii care vin sa investeasca aici un pericol pentru tara, trebuie sa afle adevarul. Iar adevarul este ca primii le fura banii iar cei din urma construiesc afaceri ce ofera locuri de munca bine-platite, prosperitate si siguranta pentru familiile lor.
Iar daca cineva se considera o victima a tranzitiei, acest lucru este exclusiv din vina coruptilor.
Probabil ca nu as fi scris despre legatura dintre coruptie si investitii daca nu as fi citit zilele trecuta ca o companie romaneasca, Dedeman, s-a retras din Republica Moldova, deoarece nu a fost lasata sa construiasca un complex comercial. Si nimeni nu-si inchipuie ca problema a fost lipsa spatiului. Astfel, sute sau poate chiar mii de cetateni din Republica Moldova si-ar fi putut gasi un loc de munca la o companie "occidentala", unde sa fie respectati si platiti decent, conform muncii pe care au depus-o. Dar, dupa cum se pare, lucrurile nu "au mers".
Din pacate, cand ne uitam peste Prut, vedem exact Romania din urma cu doua decenii, acea Romanie evitata de investitori si criticata de ambasadori pentru coruptie. Pe atunci, companiilor straine li se cereau spagi pentru a fi lasate sa investeasca. Acum, peste Prut, companiile romanesti au parte de acelasi tratament.
Intrebarea la care trebuie sa raspundem si de care depinde viitorul nostru este evidenta: dorim sa mergem mai departe pe drumul pe care l-am inceput odata cu aderarea la NATO si Uniunea Europeana sau dorim sa ne intoarcem in trecut. Acel trecut de care am putea avea parte in viitorul apropiat, daca Iordache si gasca sunt lasati sa distruga ceea ce am castigat cu multe eforturi in ultimii ani.
S-a nascut in Romania, in perioada comunista, de unde a emigrat in Germania alaturi de familia sa. Dupa 1989 s-a intors la Bucuresti unde s-a inscris la Facultatea de Ahitectura "Ion Mincu". Dupa ce a obtinut diploma de arhitect in Germania, a lucrat in mai multe tari, printre care Germania si Venezuela. In Venezuela a participat la miscarile de protest fata de presedintele socialist Hugo Chavez.
In 2016 s-a inscris in Partidul National Liberal, unde militeaza pentru o mai buna guvernare, pentru un stat suplu si pentru un mediu de afaceri competitiv si onest.
Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.