Financial Times: Romania - o calatorie dura catre piata

Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 11:35
2642 citiri
Financial Times: Romania - o calatorie dura catre piata
Foto: Arhiva

Scandalul dintre autoritatile romane si Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, pe marginea "donatiei" de 400 de milioane facuta de Romgaz la bugetul de stat, ar putea afecta imaginea Romaniei in fata investitorilor straini care nu vor mai crede in dorinta Guvernului de la Bucuresti de a-si respecta obligatiile fata de acestia.

Guvernul roman a intrat intr-o incurcatura incercand sa incurajeze privatizarea si dezvoltarea pietei de actiuni in timp ce incearca sa stoarca de bani companiile controlate de stat pentru a acoperi gaurile din buget, scrie Financial Times.

Abordarea contradictorie a pus intr-o pozitie incomoda si fondul de investitii american Franklin Templeton Investments, care se pregateste sa listeze la Bursa din Bucuresti Fondul Proprietatea, o companie de stat de 3,4 miliarde de euro creata pentru a-i compensa pe romanii expropriati in perioada comunista. Fondul detine actiuni la 83 de companii, printre care Petrom, Transelectrica si Transgaz.

Teoretic, listarea la bursa este un mod excelent de a aduce noi investitori in companiile din Romania, dar, in practica, procesul a fost umbrit de scandalul dintre Franklin Templeton si una dintre cele mai importante companii din portofoliul sau - Transgaz.

Fondul de investitii american a atacat in instanta o decizie a Romgaz, companie in care statul detine 85% din actiuni, de a oferi Guvernului o donatie de 122 de milioane de dolari pentru a lupta cu deficitul bugetar. Pe 17 ianuarie, cu cateva zile inainte de listarea la Bursa, va avea loc si o intalnire cu actionarii Romgaz in care Franklin Templeton va incerca sa ii convinga pe acestia sa ii demita pe directori si sa ii dea in judecata.

Intr-o declaratie facuta saptamana trecuta, Mark Mobius, presedintele echipei pentru piete emergente a Franklin Templeton, spunea ca "guvernul roman isi asuma un risc serios in fata investitorilor straini cu astfel de actiuni". El a adaugat ca astfel de masuri sunt in detrimentul Romaniei deoarece ii va determina pe investitori sa isi piarda increderea in dorinta guvernului de la Bucuresti de a-si respecta obligatiile fata de actionari.

Financial Times mai scrie si ca declaratia lui Mobius este o amenintare venita intr-o perioada in care Romania este dependenta de finantarea externa din partea FMI si UE si cand incearca sa reduca deficitul bugetar pana la 4,4% din PIB.

Totusi, avand in vedere trecutul liderilor romani in ceea ce priveste solutiile pe termen scurt pentru probleme pe termen lung, nu ar fi o surpriza daca Romgaz ar fi "jefuita" si de data asta. Costurile pe termen lung ale acestei actiuni nu ar trebui, insa, sa fie subestimate deoarece criza financiara i-a facut pe investitori mai atenti la tarile europene pe care le sustin.

In general, investitorii au preferat Polonia, Cehia si Slovacia, in locul tarilor balcanice, asa ca Romania ar putea avea mari probleme din cauza celor 400 de milioane de lei de la Romgaz, conchid jurnalistii de la Financial Times.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Fondul Proprietatea listat bursa, #Franklin Templeton Romgaz, #Romgaz donatie buget stat , #investitii straine
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
UE ar trebui sa puna biciul pe politicienii romani! ...asa au praduit politicienii in cirdasie cu baronii sindicatelor, marile hoteluri, cladiri de patrimoniu, firmele de stat, resursele naturale, etc...