Financial Times: Timisoara, punct de atractie pentru investitorii straini in Romania

Marti, 07 Decembrie 2010, ora 16:43
4091 citiri
Financial Times: Timisoara, punct de atractie pentru investitorii straini in Romania

In 20 de ani de la Revolutie, Timisoara, cel mai dezvoltat oras din vestul Romaniei, a ajuns un adevarat punct de atractie pentru investitorii straini, printre care se numara Continental si Nestle, scrie publicatia financiara Financial Times.

Intr-o retrospectiva a ultimelor doua decenii ale orasului din care a inceput Revolutia din 1989 in Romania, jurnalistii Financial Times lauda Timisoara pentru dezvoltarea rapida si atragerea a 8.000 de firme straine, potrivit Camerei de Comert locale.

Avand 10 capitale europene in apropiere, pe o raza de 500 de kilometri, cu infrastructura de transport buna si forta de munca educata si avantajoasa din punct de vedere financiar, orasul are investitori straini din 80 de tari, jumatate fiind din Italia si Germania, a declarat, pentru publicatia financiara, Menuta Iovescu, directorul Camerei de Comert locale.

In plus, avand un trecut multicultural, maghiar, german si sarb, orasul este deschis noilor veniti. "Oamenii sunt foarte toleranti. Avem teatru si opera in trei limbi si institutii de invatamant, de la gradinita la universitate, in sase limbi, inclusiv in engleza si germana", a spus Iovescu.

Timisoara a atras peste o duzina de multinationale de renume, care au construit fabrici in jurul orasului, inclusiv Continental, Flextronics, Siemens, Nestle, Danone si Smithfield. Totusi, majoritatea investitorilor straini sunt intreprinderi mici si mijlocii, in domenii precum mobila, IT si productie.

Un exemplu este Willy Kreutz, ce activeaza in industria produselor de iluminat si este doar una din multele firme germane care s-au stabilit in Timisoara.

"Am inceput cercetarile pentru constructia unei noi fabrici in 2005, pentru a reduce costurile cu forta de munca. Ne-am gandit chiar la China, dar ne-am hotarat la Romania. Este mai apropiata de cultura germana. Timisoara este langa Ungaria, care este foarte importanta pentru noi din punct de vedere logistic. Si exista zboruri directe spre Frankfurt de pe aeroport", a declarat Helmut Lutz, directorul executiv al Willy Kreutz.

Totusi, Lutz nu este pe deplin multumit, mentionand diferentele clare dintre standardele din Europa occidentala si Romania. "Aici, CV-urile au fost scrise de mana si pentru fiecare post a trebuit sa intervievez cel putin cate zece candidati", a explicat el. De asemenea, eforturile sale de a gasi un manager local, capabil sa conduca fabrica, au esuat pana in prezent.

In plus, calea ferata nu ofera servicii punctuale, astfel incat intreaga productie trebuie transportata pe cale rutiera, prin Ungaria. "Pentru exporturile spre China, este mai rapid si mai usor sa trecem prin Hamburg (la 1.200 km distanta - n.r.), decat prin Constanta (760 km distanta - n.r.)", a spus Lutz.

In schimb, odata adaptata la cultura germana, forta de lucru s-a dovedit loiala, Lutz remarcand faptul ca toti cei 20 de angajati intiali sunt inca in cadrul companiei.

Turismului nu i se acorda atentie

Publicatia financiara noteaza faptul ca, in ciuda dezvoltarii, Timisoara nu face destul pentru a promova turismul si nu se "vinde" drept punct de origine al Revolutiei, lucru care ar atrage multi turisti.

Muzeul dedicat Revolutiei nu beneficiaza de sprijin din partea autoritatilor, potrivit directorului sau, Traian Orban, un veteran impuscat de doua ori in picior, in 1989.

"Trebuie sa plecam din aceasta cladire din cauza retrocedarilor si, pana acum, nu am gasit un loc in care sa mergem. Este singurul muzeu de acest gen. Generatiile viitoare trebuie sa stie ce s-a intamplat aici, in 1989", a spus Orban.

Cu toate acestea, orasul primeste vizite din partea turistilor sarbi, olandezi, spanioli si englezi, printre altii.

Citeste si:
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Fostul lider al PSD Liviu Dragnea susţine că nu există probe care să îl incrimineze în alte dosare penale. Dragnea neagă că ar fi mers în vacanţe exotice pe bani publici ori pe fonduri...
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a anunțat duminică seara, 19 septembrie, că Alianţa pentru Patrie este noul partid în care se va înscrie dacă instanța îi va permite. Patru...
Sursa: Ziare.com