Ziare.com

Firmele din Romania iubesc paradisurile fiscale: Unde sunt cele mai multe

de Constantin Pescaru
Vineri, 22 Martie 2013, ora 14:01

   

Firmele din Romania iubesc paradisurile fiscale: Unde sunt cele mai multe
Scandalul din Cipru legat de taxarea depozitelor in schimbul ajutorului financiar a readus in discutii situatia acestei tari, care este acuzata ca ar fi un paradis fiscal pentru oligarhii rusi.

Insa nu doar acestia s-au orientat catre Cipru pentru a deschide firme, ci si romanii.

Taxarea depozitelor din Cipru: Firme din Romania detinute de offshore-uri din Cipru

In Romania exista 23.704 de societati comerciale detinute, integral sau in parte, de firme inregistrate in strainatate, iar aproximativ jumatate se afla in jurisdicii offshore, potrivit datelor transmise de Oficiul National al Registrul Comertului catre Ziare.com.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Cele mai multe se gasesc in Cipru, tara perceputa ca un paradis fiscal, care conduce acest clasament cu 4.362 de firme, adica 18% din total.

In plus, 7,37% din valoarea nominala a actiunilor firmelor straine prezente in Romania provine din acest mic stat mediteranean. Mai exact, cipriotii au contribuit cu peste 8,6 miliarde de lei la afacerile din tara noastra.

Succesul in domeniu este determinat de fiscalitatea redusa si de numeroasele beneficii pe care Guvernul de la Nicosia le ofera nerezidentilor.

De exemplu, capitalul social minim pentru infiintarea unei companii este de 1.640 euro, firmele care nu au directori rezidenti si nu realizeaza venituri in Cipru sunt scutite de impozit, iar jumatate din profiturile obtinute de o companie rezidenta in aceasta tara din dobanzi sunt scutite de plata impozitului pe societate. In plus, impozitul pe profit este de 10%, in timp ce in Romania este de 16%.

Pe locul doi in clasament se afla Italia, cu 2.852 de firme, fiind urmata de Olanda (1.940) si Germania (1.664).

In total, primele trei tari au avut un aport in valoare de 40,8 miliarde de lei, adica peste 34,7% din totalul capitalului investit de straini in firmele din Romania, adica 117,5 miliarde de lei.

Situatia din alte mari paradisuri fiscale

- Marea Britanie (793 de firme)

Marea Britanie este cel de al doilea mare paradis fiscal dupa SUA. Persoanele straine, care detin conturi externe la institutiile financiare din Marea Britanie, pot sa efectueze fapte de comert fara a fi impozitate in Marea Britanie. In plus, o persoana care este rezident al Marii Britanii, dar nu isi are domiciliul acolo, din ratiuni fiscale, va plati impozit numai pe venitul si castigurile din capital care isi au sursa in aceasta tara.

Acest fapt, permite persoanelor nedomiciliate in Regat sa-si aiba rezidenta in Regat, fara sa plateasca impozite pe veniturile obtinute in strainatate. Mai mult, daca un nonrezident creaza un offshore care gestioneaza active in afara tarii, ele vor fi scutite de la impozitare.

- Elvetia (761 de firme)

Exista multe cantoane cu nivele de impozitare favorabila, iar cateva cantoane cu rate ridicate de somaj sau populatie redusa (regiunile montane) percep taxe chiar si mai scazute.

- Luxemburg (698 de firme)

Ofera avantaje specifice societatilor holding.

- Insulele Virgine Britanice (353 de firme)

O companie nu plateste niciun fel de impozite catre autoritatile insulei referitoare la veniturile sale realizate in alte tari.

- Insulele Seychelles (187 de firme) si Liechtenstein (132 de firme)

In statul insular, orice activitate offshore poate fi efectuata fara nicio obligatie de plati taxe pe profit, in timp ce in ducat, taxa pe infiintarea unei firme nu depasasete 1%, impozitul pe capital ajunge la maximum 0,1%, iar cel pentru profit nu se percepe.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4803 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Faceti confizii grosolane. Aceasta lista a fost obtinuta din

laboratorul din fundul curtii.
Intre paradis fiscal si impozitare modesta este o prapastie. Elvetia NU este un paradis fiscal; practica doar o impozitare modesta! Nu are nevoie de banii evazionistilor. Stiu, imi veti sari in cap, dar banuiesc ca aveti informatii dupa ureche, cam ca cele din articol. Exemplu: Frnata impoziteaza pina la 75-80% din avere, Elvetia maximum 10% sau impozit forfetar (suma fixa convenita intre persoana foarte bogata si cantonul de resedinta). Atita vreme cit bogatul ramine bogat, totul este OK. Dar daca isi pierde din avere, impozitul nu se va diminua! Ramine acelasi ca pe vremea vacilor grase! Corect, nu?

 

D-le Pescaru, 23% este cel mai mic impozit pe profit?

Dupa ce ai scris mai sus ca in Cipru este 10%
Ai ceva notiuni de artimetica, caci de economie nu poate fi vorba?
Unde va gaseste ziare.com pe toti astia care habar nu aveti de nici unele?
Va plateste?
Astept o erata si sa nu-ti mai vad numele pe acest site

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor