Franklin Templeton detine active de 50 de milioane de dolari in Romania

Duminica, 06 Iunie 2010, ora 19:23
2104 citiri
Franklin Templeton detine active de 50 de milioane de dolari in Romania

Franklin Templeton, administratorul inca neoficial al Fondului Proprietatea (FP), a investit separat in Romania 50 de milioane de dolari si doreste sa reorganizeze portofoliul FP prin investitii si privatizari, a declarat Mark Mobius, presedinte executiv al Templeton Asset Management.

"Grupul din care facem parte a investit pana acum in Romania aproximativ 50 de milioane de dolari", spune Mark Mobius. "Avem plasamente atat in actiuni listate, cat si in participatii directe, majoritatea in domeniul petrolier si al gazelor naturale", sustine Mobius, care a fost supranumit si "guru al pietelor emergente".

Familia fondurilor de investitii Franklin Templeton are sub management active globale in valoare de 560 de miliarde de dolari, din care 38 de miliarde sunt la dispozitia vehiculului financiar care a efectuat investitii in regiune, inclusiv in Romania, spune Mobius.

"Suntem interesati de listarea Fondului Proprietatea", spune Mobius. Franklin Templeton ar putea investi in actiuni ale FP prin intermediul subsidiarelor sale externe, pentru a evita crearea unui conflict de interese, a mai spus viitorul administrator al Fondului.

Mobius recomanda continuarea privatizarii

Mobius spune ca Romania trebuie sa recurga la privatizare in continuare, pentru a elimina subventionarea companiilor ineficiente. In plus, privatizarea ar aduce venituri suplimentare statului si ar atrage o crestere a ratingului.

"Pentru a va intoarce la un rating investment grade, aveti nevoie sa vindeti si sa reformati", afirma Mobius.

"Bineinteles, nu trebuie sa vindeti tot. Companiile care au secatuit bugetul de stat vor deveni, insa, in acest fel, contribuabili la buget", a adaugat Mobius.

Listarea Fondului Proprietatea se amana iar, din cauza Guvernului

Odata cu preluarea oficiala a conducerii Fondului Proprietatea, vor fi urmarite investitii in industria constructoare de masini, a bunurilor de larg consum, a medicamentelor naturiste, a echipamentului de transport si in sectorul petrolier, a mai spus Mark Mobius.

Listarea a 20% din actiunile FP ar trebui sa atraga 500 de miliarde de dolari din piata.

"Vrem sa atragem capital international catre Romania, si sa punem Romania pe harta investitiilor", spune Mobius.

Fondul Proprietatea, fond international?

"Viziunea noastra este sa transformam FP intr-un fond international", subliniaza Mark Mobius, adaugand ca, apoi, printr-o oferta secundara, ar putea fi atrase si fonduri suplimentare.

In acelasi timp, FP va trebui sa-si reorganizeze portofoliul, sa scape de acele companii care ani de zile au primit bani de la stat pentru a subzista, si sa promoveze firmele eficiente.

"Am intalnit si directori foarte competenti in cadrul firmelor din portofoliul FP. Nu vream sa-i inlocuim, si nici sa fim noi prezenti acolo. Vom gasi alti experti pentru a ne reprezenta in cadrul consiliilor de administratie al acestora", a mai spus Mobius. El nu exclude colaborarea cu fosti administratori ai FP, precum Ionut Popescu.

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate. Fondul are participatii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic.

Statul a promis, la crearea Fondului, ca va lista FP in cel mai scurt timp la bursa din Bucuresti si pe o piata internationala, ceea ce ar fi permis actionarilor sa isi poata valorifica usor titlurile cu care au fost despagubiti. insa termenul de listare a fost mereu amanat, ultimele declaratii indicand ca intrarea la cota bursei se va face, probabil, in 2010.

Bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an al Fondului Proprietatea prevede un profit net de 91,2 milioane lei, de opt ori mai mic fata de 2009. Anul trecut, Fondul a raportat un rezultat net de circa 730 milioane lei, dupa vanzarea participatiilor CEZ.

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#Franklin Templeton Romania, #investitii straine Romania, #investitii Fondul Proprietatea , #investitii straine