Ziare.com

Gigantul american General Electric vinde serviciile financiare din Romania

Vineri, 17 Decembrie 2010, ora 10:08

   

Gigantul american General Electric vinde serviciile financiare din Romania
GE Money, divizia de servicii financiare a gigantului american General Electric, va pleca din Romania dupa cinci ani in care au investit 100 de milioane de euro fara rezultate vizibile.

GE Money va vinde catre partenerii turci de la Garanti participatia de 30% din GE Garanti Bank, plus pachete similare in institutiile financiare nebancare Motoractive (leasing), Ralfi (consumer finance) si Domenia (credite ipotecare), potrivit Ziarul Financiar.

Turcii vor ajunge astfel la active de 1,5 miliarde de euro pe plan local, consolidandu-si pozitia de jucator de talie medie.

Plecarea GE din Romania este cea mai importanta retragere de pe piata a unui jucator din zona serviciilor financiare de la izbucnirea crizei in urma cu mai bine de doi ani. Anul trecut si belgienii de la KBC Consumer Finance au renuntat la operatiunile din Romania.

Valoarea tranzactiei nu este cunoscuta, dar se stie ca GE a intrat in 2005 pe piata locala prin trei achizitii in valoare de 140 de milioane de euro si a anuntat apoi investitii de 50 de milioane de euro.

Americanii aveau in 2007 asteptari spectaculoase de la piata romaneasca, vazuta ca motor de crestere a pietei ipotecarelor din regiune, cu ritmuri anuale de 30%. In 2008, anul apogeului cresterii economice, afacerile GE din Romania erau de peste 210 milioane de euro in energie, servicii bancare, real-estate, echipamente medicale, transporturi, infrastructura si mediu, cu investitii cumulate de peste o jumatate de miliard de dolari si 1.500 de angajati. Soldul creditelor acordate de GE Money era de 530 milioane de euro.

In 2009, cand Romania a fost lovita de criza, GE a concediat 85 de angajati din totalul de 965 inca din prima parte a anului.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1521 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor