In 2014, China este in pozitia de a alege - ce poate face in Romania

Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 18:57
5362 citiri
In 2014, China este in pozitia de a alege - ce poate face in Romania
Foto: Digi 24

Miza vizitei oficialilor chinezi in Romania este deosebit de importanta, insa cladirea unei relatii de afaceri cu cea de-a doua putere economica mondiala la ora actuala necesita eforturi serioase din partea autoritatilor romane si crearea unui cadru de cooperare mai clar, considera oamenii de afaceri autohtoni.

De asemenea, economistii atrag atentia ca investitorii ar merita un tratament mai bun din partea guvernului, prin reducerea fiscalitatii, a piedicilor birocratice si a rigiditatilor institutionale de pe piata muncii.

La Bucuresti se desfasoara in aceasta perioada cea de-a treia editie a Forumului economic si comercial China-Europa Centrala si de Est.

Ponta: Imi doresc ca Romania sa fie cel mai bun prieten al Chinei in UE

"Miza vizitei este extrem de importanta, dar dovedeste si locul ocupat de noi alaturi de celelalte 16 tari membre UE in atentia acestei mari puteri.

Vizita este extrem de importanta, marile proiecte necesitand obligatoriu acceptul politic. Companiile private pot incheia contracte comerciale de valori medii, dar marile investitii, in UE sau China nu se pot face fara acordul guvernului chinez.

Desi si-a triplat investitiile in UE, China nu intra inca in TOP 10 investitori straini ai acestei zone", a spus Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), pentru Ziare.com.

Potrivit acestuia, ar trebui folosite toate persoanele cu experienta in domeniul relatiilor cu China, in contextul in care aceasta tara, care dispune de resurse financiare importante, se afla in prezent in pozitia de alege unde sa investeasca.

"Nu este simplu sa poti dezvolta afacerile cu cea de a doua putere economica mondiala. Dovada in acest sens sunt cifrele Eurostat, care arata ca China investeste in UE anual circa 3,5 miliarde de euro pe an, din care circa 90% in UE 15.

Noi am avut relatii stranse si deosebite cu China, dar nu am actionat cu viziune. Daca in anii '80 Romania construia 'la cheie' o termocentrala CHP (Combined Heat and Power), acum, la 30 de ani, China ofera Romaniei constructia unei asemenea capacitati la Turceni!

In 2014, China este in pozitia de a alege unde sa investeasca, iar marile companii internationale continua sa dea prioritate investitiilor in China", a precizat reprezentantul AOAR.

Desi Romania poate oferi proiecte mari, nu este clar cadrul in care pot fi derulate aceste proiecte.

"Ce conditii trebuie indeplinite pentru a se investi, de exemplu, 4-6 miliarde de euro in reactoarele nucleare 3-4 Cernavoda? Ce se face cu energia produsa, unde se livreaza, exista infrastructura necesara, in conditiile in care cererea de energie electrica sufera modificari ample si extrem de importante?", se intreaba reprezentantul oamenilor de afaceri din Romania.

Ce poate face China in Romania?

Cristian Parvan sutine ca ar putea face ce a facut in Grecia, prin preluarea portului Pireu, pe care l-a modernizat si-l exploateaza extrem de eficient, ca un cap de pod in comertul cu UE.

"Nu cred ca in Romania avem nici proiecte pregatite si nici capacitatea politica, guvernamentala, parlamentara de a proceda la alocarea acestora Chinei. Sper sa ma insel", a afirmat acesta.

Astfel, singurele domenii de interes pentru China pot fi reprezentate de industria agroalimentara si de domeniul exploatarii resurselor naturale, desi pentru acesta din urma este posibil ca interesele UE in acesta zona sa nu permita o abordare.

In ceea ce priveste infrastructura, aceasta are un precedent negativ in Polonia, pentru ca lucrarile se fac cu angajati locali, nu cu chinezi, rezultatele neputand reproduce performantele Chinei in domeniu, a mai aratat Cristian Parvan.

Analist: Toti investitorii ar merita un tratament mai bun din partea guvernului

Potrivit economistului Bogdan Glavan, desi Romania are mare nevoie de capitalul strain pentru a se dezvolta, acest influx nu trebuie gestionat de guvern, ci de piata. In plus, profesorul universitar de economie considera ca investitiile venite din partea unui stat condus de partidul comunist nu constituie o solutie de crestere economica pentru tara noastra.

"Mi se pare surprinzatoare incantarea cu care guvernul primeste vizita delegatiei Chinei. Dincolo de aspectele diplomatice, este trist sa vedem cum, la peste doua decenii de la revolutia anti-comunista, timp in care teoretic am construit economia de piata, guvernul Romaniei asteapta investitiile unui stat condus de partidul comunist.

Romania are mare nevoie de capitalul strain pentru a se dezvolta, insa acest influx nu trebuie gestionat de guvern - despre care stim in general ca este un prost administrator - ci de piata.

Prin urmare, nu cred ca parteneriatul public-privat intre guvernele celor doua tari si mediul de afaceri poate sa ofere o solutie de crestere economica tarii noastre", a spus Bogdan Glavan pentru Ziare.com.

Totusi, daca investitorii chinezi vor sa vina in Romania, ei trebuie tratati de autoritati la fel ca oricare alti investitori, a aratat economistul.

"Ce-i drept, toti investitorii, straini si romani, ar merita un tratament mai bun din partea guvernului, prin reducerea fiscalitatii, a piedicilor biroratice si a rigiditatilor institutionale de pe piata muncii", a subliniat acesta.

In cadrul negocierilor cu oficialii si oamenii de afaceri chinezi, Romania pune pe masa proiecte in valoare de 8,5 miliarde de euro. Cateva acorduri de colaborare au fost semnate luni.

"Astazi se semneaza niste documente cadru, care vor fi urmate de acorduri. (...) Ele nu se vor realiza maine", a mentionat analistul Ionel Blanculescu la Digi 24.

Conform acestuia, acordurile de 8,5 miliarde de euro sunt deziderate in momentul de fata, reflectand "capacitatea Romaniei de a oferi proiecte la inaltimea Chinei".

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#China investitii Romania, #relatii economice China Romania, #oameni afaceri Romania China , #investitii straine