Ziare.com

Investitiile straine: 4 pasi inainte in productie, 3 pasi inapoi in finantare

Luni, 26 Octombrie 2015, ora 09:57

   

Investitiile straine: 4 pasi inainte in productie, 3 pasi inapoi in finantare
Soldul investitiilor straine directe (ISD) in economia Romaniei a depasit anul trecut pragul de 60 miliarde euro, echivalentul a 40% din PIB anual.

Cu toate acestea, trebuie mentionat ca pe ultimii doi ani, acestea au avansat doar cu ceva mai mult de un miliard de euro.

Este rezultatul majorarii ISD pe toate domeniile de activitate cu aproximativ patru miliarde euro si al diminuarii expunerii straine pe Romania in sectorul financiar cu peste trei miliarde de euro.

O necesitate: Trecerea finantarii pe surse interne

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

2014 a fost si primul an in care fluxul de capital a fost negativ pe partea de credite acordate din partea investitorilor straini directi (-425 milioane euro, dupa sprijinul masiv acordat in 2012, cand valoarea a fost de +1.659 milioane euro).

Desigur, intrarile de capital au fost necesare si pentru consolidarea pozitiilor operatorilor din sectorul financiar, afectati de criza.

Este insa cert ca in 2014 ne-am confruntat cu o diminuare semnificativa a soldului de credite acordate din exterior iar tendinta se anunta a fi una de durata.

Asadar, dupa perioada promotionala de aderare la UE, va trebui sa ne bazam in continuare pe finantarea din surse proprii. Respectiv sa asiguram un echilibru intre beneficiile pentru romanii care economisesc si facilitarea creditarii pentru consum si dezvoltarea economica.

Citeste mai departe despre Investitiile straine - 4 pasi inainte in productie, 3 pasi inapoi in finantare. Pe care va trebui sa o facem tot mai mult din surse proprii pe CursDeGuvernare.ro.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 718 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor