Investitiile straine cresc ca Fat-Frumos, daca ar fi sa-i dam crezare lui Dragnea. Dar datele nu mint

Miercuri, 26 Aprilie 2017, ora 11:16
10880 citiri
Investitiile straine cresc ca Fat-Frumos, daca ar fi sa-i dam crezare lui Dragnea. Dar datele nu mint
Foto: Arhiva Ziare.com

Seful PSD, Liviu Dragnea, a mers la Antena 3 si a prezentat niste informatii de ordin economic, pentru a pune intr-o lumina buna Cabinetul Grindeanu, care ar starni invidie in orice guvern din lumea asta. Problema este ca vorbele sale nu sunt sustinute si de datele oficiale.

Dupa episodul cresterii de 899% la fonduri europene, iata ca urmeaza acum sa "disecam" declaratia lui legata de investitiile straine.

Liviu Dragnea a facut bilantul Cabinetului Grindeanu, joi seara, pe 20 aprilie, ocazie cu care a mentionat, la capitolul plusuri, inclusiv investitiile straine, care, potrivit lui, au crescut cu 45%.

Ziare.com a pus la test aceasta informatie, asa ca am consultat datele BNR legate de investitiile straine directe din ultima perioada.

Sa despicam firu-n 4

Dar inainte de a confrunta declaratiile lui Dragnea cu informatiile oficiale, sa explicam putin care e treaba cu aceste investitii straine directe (ISD).

Banii aduc bani. Iar ISD-urile au o contributie esentiala la cresterea economica, caci creeaza locuri de munca, optimizeaza alocarea resurselor, permit transferul de

tehnologie si stimuleaza comertul, dupa cum noteaza Camera Comertului Fiscal intr-un raport pe aceasta tema.

ISD-urile au doua componente: participatiile la capital - adica investitia pe o anumita perioada, in vederea obtinerii unor castiguri, inclusiv reinvestirea profitului obtinut - si creditele intragrup - o valoare negativa care consemneaza rambursarea unor finantari pe care filiala din tara le-a obtinut la un moment dat de la compania-mama, care isi recupereaza astfel banii pe care la un moment dat i-a bagat in economia noastra prin intermediul companiilor fiice de la noi.

Situatia din ianuarie - februarie 2017

Dupa putina teorie, sa trecem putin la practica.

Astfel, potrivit datelor BNR, investitiile straine directe au ajuns in februarie 2017 la 217,39 milioane de euro. Valoarea este cu aproximativ 50% mai mica decat cea inregistrata in ianuarie 2017, cand ISD-uri au totalizat 437 de milioane de euro.

De remarcat este faptul ca in aceasta luna s-a consemnat cea mai mare valoare a investitiilor straine directe din vara lui 2016 incoace. In plus, atunci au izbucnit cele mai ample proteste de dupa Revolutie (faimoasa OUG 13 va mai spune ceva?), ceea ce intareste ideea ca multinationalele, hulite la un moment dat de PSD, reactioneaza pozitiv la lupta anticoruptie. Dar vom ajunge mai tarziu si la acest aspect.

Daca e sa facem comparatie si cu aceeasi perioada a anului anterior, in februarie 2017, ISD-urile au consemnat o scadere de 42% fata de a doua luna din 2016, cand valoarea a fost de 381,04 milioane de euro.

Haideti sa vedem si evolutia, per total, din primele doua luni. In perioada ianuarie-februarie 2017, ISD-urile au insumat 655 de milioane euro, din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de 834 de milioane de euro, iar creditele intragrup au inregistrat valoarea neta negativa de 179 milioane de euro. Valoarea e cu aproximativ 1% mai mica decat cea din primele doua luni din 2016, ISD-urile au fost de 660,8 de milioane de euro.

Per total, in tot anul 2016, companiile straine au facut investitii directe in Romania in valoare de 4,08 miliarde de euro, in crestere cu 18% fata de anul anterior si nivel-record al ultimilor opt ani.

Sursa: BNR, milioane de euro

Sa recapitulam

Un rezumat al evolutiei ISD-urilor prezentata mai sus:

  • ISD februarie 2017 comparativ ISD ianuarie 2017: aprox. -50%
  • ISD februarie - ianuarie 2017 vs. ISD februarie ianuarie 2016: aprox. -1%
  • ISD 2016 comparativ cu ISD 2015: +18%
  • Liviu Dragnea: "Investitiile straine directe au crescut cu 45%"

Concluzia? Afirmatia sefului PSD NU e sustinuta de datele oficiale.

Sunt multinationalele "bau-bau"? Nu ne-am lamurit daca pentru Dragnea e da ori ba

In februarie, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a facut mai multe acuzatii la adresa multinationalelor, sustinand ca are informatii potrivit carora aceste companii si-au "stimulat" si indemnat angajatii sa protesteze, fara a prezenta nicio proba in acest sens.

"Am auzit tot felul de zvonuri la televiziune cum corporatii multinationale, si chiar si nationale, au finantat si au stimulat si au indemnat proprii angajati sa iasa la aceste manifestatii", a spus Dragnea, in 19 februarie.

El a adaugat ca asteapta in continuare de la presedintele Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, Adrian Tutuianu, informatii suplimentare pe aceasta tema.

"Pe cat de mare a fost victoria in alegeri a PSD, pe atat de mare a fost frustrarea celor care au pierdut alegerile si, de fapt, aici se afla originea acestei stari de lucruri. Daca nu era Ordonanta 13, aparea altceva, din moment ce presedintele Iohannis a spus ca este hotarat sa inceapa un razboi total cu PSD", a mai spus la acea vreme Dragnea.

Ulterior, presedintele PSD a schimbat macazul si a spus ca nici el si nici Guvernul Grindeanu nu au "absolut nimic" impotriva multinationalelor.

Citește și:
Mesajul tăios al lui Tudor Chirilă pentru ministrul Educației: ”Sunteți nu doar un plagiator, ci și un apărător al plagiatorilor”
Mesajul tăios al lui Tudor Chirilă pentru ministrul Educației: ”Sunteți nu doar un plagiator, ci și un apărător al plagiatorilor”
Tudor Chirilă a reacționat dur luni, 26 septembrie, după răspunsul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, la acuzațiile de plagiat. După ce jurnalista Emilia Șercan a făcut public...
Un fost ministru USR, în topul despăgubiților pentru terenurile pe care se va construi autostrada A7. „Sunt foarte mirat. Nu ştiam”
Un fost ministru USR, în topul despăgubiților pentru terenurile pe care se va construi autostrada A7. „Sunt foarte mirat. Nu ştiam”
Pe lista celor care vor primi despăgubiri pentru exproprierile prilejuite de construcția autostrăzii A7, alături de foşti primari, notari, oameni de încredere ai unor politicieni şi...