Ziare.com

Investitorii straini: Avantajele Romaniei se erodeaza rapid. Exista investitori care s-au intors din drum. Nu poti face afaceri intr-o tara pustie Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Luni, 26 Februarie 2018, ora 07:39

   

Investitorii straini: Avantajele Romaniei se erodeaza rapid. Exista investitori care s-au intors din drum. Nu poti face afaceri intr-o tara pustie Interviu
Generalizarea cum ca investitorii straini au venit aici ca sa "exploateze" Romania este o incercare de intoarcere in timp, imposibil de acceptat pentru o tara europeana in secolul XXI. De ce ar vrea investitorii straini sa distruga capitalul autohton? Nu poti face afaceri intr-o tara pustie, sustine Franz Weiler, presedintele Consiliului Investitorilor Straini (FIC).

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Franz Weiler a explicat care sunt principalele nemultumiri ale investitorilor straini si a tras cateva semnale de alarma:

- Investitorii nu se sperie la prima furtuna, dar, odata speriati, au optiunea de a alege alta destinatie. Increderea pierduta este greu de recastigat.

- Anunturile repetate de schimbari ale abordarii sistemului fiscal au creat un sentiment de neincredere in randul investitorilor.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

- Revolutia fiscala a generat un haos administrativ pe care companiile au facut un efort incredibil sa il depaseasca.

- Ministerele nu au informatii complete la zi nici din zona mediului de afaceri, nici din cea bugetara

- Ideea aceasta ca patronii ii fura pe angajati este falsa si daunatoare. Este o generalizare ridicola.

- In contextul cresterii economice din Uniunea Europeana, ne-am fi asteptat ca Romania sa atraga mai mult capital strain. Acesta poate fi un semnal al scepticismului investitorilor straini.

- In ultimii ani, Romania nu a mai reusit sa atraga mari investitii. Avantajele competitive ale Romaniei se erodeaza rapid.

- Exista antreprenori straini interesati de Romania care s-au intors din drum din cauza climatului politic si acuzatiilor lansate la adresa multinationalelor.

- Nu se pune problema unei dezbateri fundamentale despre lupta anticoruptie in Romania, ci mai degraba continuarea procesului de reforma si consolidare.Considerati ca in acest moment mediul de afaceri din Romania este unul prietenos pentru investitori?

In general, Romania este o tara atractiva pentru investitori, desi trebuie sa va marturisesc ca anul precedent nu a fost cel mai usor pentru cei deja prezenti. Ne-am confruntat cu mult prea multe schimbari care s-au succedat cu rapiditate si nici nu pot sa spun ca a existat un dialog consistent intre mediul de afaceri si autoritati.

Investitorii nu se sperie la prima furtuna, mai ales companiile mari pe care FIC le reprezinta. Aceste companii opereaza in foarte multe tari si au capacitatea de a rezista, cel putin un timp, unor turbulente politice sau economice.

Reversul medaliei este ca, desi nu se sperie la prima furtuna, odata speriati, investitorii au optiunea de a alege alta destinatie. Increderea pierduta este greu de recastigat. Tocmai de aceea, este important ca autoritatile sa gestioneze cu moderatie relatia cu mediul de afaceri.

De ce nu a fost un an usor? Care au fost masurile economice si fiscale cu cel mai mare impact pe business-ul investitorilor straini si ce efecte s-au inregistrat deja?

Abia de acum inainte vom incepe sa vedem efectele pentru multe dintre masurile de anul trecut. Pe de o parte, am avut o crestere economica record, ceea ce s-a vazut cu siguranta in randul companiilor care si-au extins activitatea si au angajat oameni.

Pe de alta parte, anunturile repetate de schimbari ale abordarii sistemului fiscal care nu s-au materializat - cum a fost impozitul pe cifra de afaceri - impreuna cu cele care s-au materializat si al caror rost nu ne-a fost explicat - respectiv transferul contributiilor sau Split TVA - au creat un sentiment de neincredere in randul investitorilor. Efectele asupra mediului economic le vom vedea anul acesta si in cei care urmeaza.

Cat de afectati sunt investitorii de revolutia fiscala?

Destul de afectati. FIC a transmis inca din luna octombrie o scrisoare deschisa in care spuneam foarte clar ca nu intelegem rostul transferului contributiilor, ce probleme rezolva si de ce este aceasta solutia cea mai buna.

La acel moment, am subliniat nevoia analizelor de impact si sustineam aceasta necesitate dand exemplu de calcul pentru un salariu part-time de 650 de lei, situatie in care angajatului nu ii ajungeau banii sa isi acopere obligatiile.

Nici pana astazi nu am primit un raspuns, dar intre timp au fost identificate tot mai multe astfel de situatii. Companiile au trebuit sa refaca si sa renegocieze sute de mii de contracte intr-un timp foarte scurt. S-au gasit, de asemenea, fara voia lor intr-o relatie tensionata si de neincredere cu angajatii lor. A fost foarte dificil sa le explicam actionarilor nostri de peste hotare ce se intampla in Romania.

Revolutia fiscala a generat un haos administrativ pe care companiile au facut un efort incredibil sa il depaseasca. In ciuda a ceea spun unii si altii, bunastarea angajatilor nostri ne preocupa si toti membrii FIC au incercat sa gaseasca cea mai buna cale, astfel incat veniturile angajatilor sa nu fie afectate.

In mediul privat, salariile au scazut ca urmare a modificarilor? Ministrul Muncii spune ca au scazut numai acolo unde patronii i-au furat pe angajati.

Este imposibil de stiut in clipa de fata. In lipsa unei digitalizari adevarate a administratiei, nimeni nu poate sti. De fapt, aceasta a fost si problema: ministerele nu au informatii complete la zi nici din zona mediului de afaceri, nici din cea bugetara.

Cu atat mai mult ideea aceasta ca patronii ii fura pe angajati este falsa si daunatoare. Este o generalizare ridicola. Astfel de afirmatii nu sunt binevenite. Membrii FIC inteleg foarte bine ca angajatii lor sunt cea mai importanta investitie.

Vorbeati despre cresterea economica si date preliminare ale Institutului National de Statistica indica un procent record pentru anul trecut - 7%. Peste cea a Chinei. Sunt din punctul dvs date credibile?

Acestea sunt datele oficiale, le luam ca atare. Am facut publica in mai multe randuri opinia noastra ca aceasta crestere este prea putin bazata pe investitii si nu este sustenabila pe termen lung. O economie nu poate fi redusa la un singur cuvant. Cresterea pe care o vedem este extraordinara, dar lumea este mult mai putin predictibila decat era cu 10-15 ani in urma. Prudenta este o virtute.

Cum au evoluat investitiile straine in Romania in 2017 raportat la anii anteriori? Care e trendul?

Investitiile straine sunt pe un trend ascendent in ultimii ani, insa acestea nu au reusit sa atinga inca nivelul anterior crizei. Conform datelor BNR, in 2017, fluxul de investitii straine directe (ISD) a fost de 4,58 miliarde de euro, in crestere cu numai 1,5% fata de 2016.

In contextul cresterii economice din Uniunea Europeana, ne-am fi asteptat ca Romania sa atraga mai mult capital strain. Acesta poate fi un semnal al scepticismului investitorilor straini in fata tumultului de masuri fiscale care au contribuit la diminuarea predictibilitatii.

De asemenea, ingrijorator este si faptul ca, in ultimi ani, Romania nu a mai reusit sa atraga mari investitii. De exemplu, o parte semnificativa a fluxului de 4,52 miliarde de euro de ISD-uri din 2016 sunt bani adusi de companiile deja existente pe piata.

Care sunt atuurile pe care le mai are Romania in acest moment ca destinatie pentru investitorii straini?

Romania trebuie sa fie constienta ca avantajele competitive care i-au marcat primii ani de deschidere fata de economia de piata se erodeaza rapid. Sunt necesare investitii semnificative in educatie si infrastructura pentru a mentine acelasi ritm de dezvoltare economica. Unii dintre indicatori au deja o directie negativa pe termen mediu.

Romania este membra a UE. Este un atu incredibil. Taxele, cu exceptia celor pe munca, sunt relativ mici, dar se schimba mereu. Forta de munca este educata, insa incepe sa fie din ce in ce mai putin disponibila.

Exista zone preferate de investitorii straini si zone evitate?

Daca va uitati pe statisticile oficiale, o sa vedeti ca 15 judete ale Romaniei atrag 90% dintre investitorii straini. Cel mai important motiv pentru care anumite zone sunt evitate este lipsa infrastructurii care sa conecteze acele zone cu restul tarii si cu Uniunea Europeana. Este atat de simplu.

Care sunt cele mai mari nemultumiri si ce va ingrijoreaza cel mai tare?

Lipsa infrastructurii si impredictibilitatea politicilor economice, o administratie fiscala nereformata, care este un calvar pentru oamenii de afaceri si lipsa unui dialog real si nedisimulat cu cei care propun reglementari cu impact semnificativ asupra afacerilor noastre.

Exista cazuri de antreprenori care s-au intors din drum din cauza climatului politic din Romania si din cauza acuzatiilor lansate la adresa multinationalelor?

Exista, insa nu as vrea sa dau nume. Sunt unele cazuri particulare si nu putem vorbi inca de o tendinta, dar cred ca politicienii ar trebui sa fie mai atenti si mai echilibrati in declaratiile pe care le fac.

Cum explicati dvs aceste acuzatii impotriva multinationalelor?

Nu prea putem sa ni le explicam. Am realizat un studiu impreuna cu ASE din care reiese ca investitorii straini au avut o contributie semnificativa la dezvoltarea economica a Romaniei. Vorbim de investitii straine de zeci de miliarde de euro care au venit in aceasta tara.

Toate companiile trebuie sa respecte legea, asta este indiscutabil. Membrii nostri au sisteme de guvernanta corporativa si sunt unele dintre cele mai de incredere companii. Aceasta generalizare cum ca investitorii straini au venit aici ca sa "exploateze" Romania este o incercare de intoarcere in timp, imposibil de acceptat pentru o tara europeana in secolul XXI.

Cum vedeti dvs anticoruptia din Romania? Se tem investitorii straini ca ar putea fi victime ale unor abuzuri?

Dupa aderarea Romaniei la UE, am vazut cu totii o consolidare a sistemului judiciar. Credem ca Romania a facut pasi semnificativi in lupta anticoruptie, lucru notat si de Comisia Europeana.

Cred ca cei care abuzeaza nu discrimineaza. Orice companie, locala sau straina, poate fi victima. De aceea, este important sa existe un sistem judiciar independent si corect care sa poata proteja orice agent economic de abuzuri. Romania a facut pasi clari in aceasta directie in ultimii ani.

Vedeti in Romania o campanie anti-justitie?

Nu imi este usor sa va raspund. Vedem cu siguranta o atmosfera tensionata in jurul sistemului judiciar si nu intelegem de ce. Dupa cum spuneam, impresia noastra este ca el s-a imbunatatit in ultimii ani. Noi ne doream mai degraba infiintarea unor curti specializate in drept comercial sau eficientizarea sistemului.

In continuare asteptam foarte mult dupa unele decizii si ele nu sunt unitare la nivelul tarii. Din punctul nostru de vedere, nu se pune problema unei dezbateri fundamentale despre lupta anticoruptie in Romania, ci mai degraba continuarea procesului de reforma si consolidare.

Exista un discurs in politica si media potrivit caruia investitorii straini sunt beneficiarii anticoruptiei care ar fi axata pe doborarea capitalului autohton. Asa este?

Daca cineva imi poate explica obiectivul unei asemenea "campanii", as fi curios sa il aflu si eu. Companiile straine vin in Romania, deoarece mediul de afaceri este atractiv si pot face profit. Nu vreau sa fiu condescendent, dar sa nu uitam ca peste 90% dintre investitiile companiilor straine vin din UE, din tari dezvoltate precum Olanda, Germania, Austria, Franta etc. Este greu sa argumentezi ca aceste companii au venit sa spolieze Romania.

De ce ar vrea investitorii straini sa distruga capitalul autohton? Nu poti face afaceri intr-o tara pustie. Dimpotriva, cu cat mediul de afaceri autohton este mai dezvoltat, cu atat este mai bine. Uitati-va pe statisticile internationale, SUA si UK sunt tarile care atrag cele mai multe investitii straine si nu putem spune ca duc lipsa de capital local. Cred ca cei care au acest discurs il spun din motive pe care noi nu le putem intelege.

Care sunt asteptarile in privinta evolutiei economiei Romaniei in acest an si pe termen mediu?

Daca ne uitam la prognozele oficiale si la cele ale institutiilor internationale, ne asteptam la o temperare a cresterii de anul trecut. Pe termen mediu, speram sa existe o reorientare a cheltuielilor publice catre investitii si sa nu apara o deteriorare a principalilor indicatori macroeconomici.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14314 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
53 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Psd-istii nu au atras nici odata oamenii inteligenti

cu exceptia a citorva pramatii gen Nastase. Vicleni si lacomi da, au atras, si cam asta este compozitia actuala, demonstrata chiar de comentariile trolilor lor la acest articol. Ce nu pot ei accepta este ca investitiile straine sint esentiale cresterii economice. Lacomia si prostia care le domina caracterul ii impiedica sa vada faptul ca se pot face bani si averi in mod cinstit, prin munca si creativitate. Se plinge unul, din ignoranta desigur, ca este platit de straini cu 250 euro/luna numai. Este posibil, caci nu am detalii, dar explicatia este simpla: aceea este valoarea de cost al muncii a produsului, si acest cost este global. Ca sa poti sa cresti plata trebuie sa cresti productivitatea, si/sau sa scazi alte costuri. Poti sa cresti remuneratia lucratorilor si daca atragi investii din domenii economice de virf, dar psd tocmai le-a aratat desul la japonezi. Nu exista industrii de virf technologic in Romania, in afara de IT, iar fermele de porci sau companiile gen TelDrum nu or sa creeze oportunitati pentru oamenii care vor mai mult de 250 euro/ luna. Si aceasta este inca una din dilemele Romaniei. Cum se face ca noii imbogatiti, Nastase, Dragnea, si multi altii patrioti de mucava ca si ei nu investesc in afaceri high tech ci numai in speculatii si companii ce capuseaza statul.

 

Flaxi@..Ia din fata ca esti "destept"

"Strainii nu platesc impozit "
Sa vezi cat de bine o sa fie cand pleacă STRAINI!
Robert Negoita a platit impozit de sutele de apartamente vanduta???

 

Strainii nu platesc impozit pe profit!

Au venit aici la jecmaneala, au corupt ceva politicieni sunt suparati ca acum ar trebui sa plateasca ca altfel...Pleaca Omv care plateste cele mai mici redevente, mai are si profit zero?
Pleaca Sweinhofer defrisatorul Romaniei?
Sa plece sau sa plateasca la fel ca firmele Romanesti!

 

in loc sa plateasca impozite,investesc in protestatari !

...isi platesc salariatii (slugile),sa behaie in strada..... jos ala,sus alalalt......si tot asa !

Ziare.Com by DNA via Cipru

Incă o odă adusă multinaționalelor de către Dogioiu, oare de ce le plangeți de milă?
Că tot l-ați intrebat pe nenea de justiție (se putea ...?!?), unde sunt corupătorii din marile scandaluri de corupție care au implicat importante companii străine? Să ne fie foarte clar: așa cum nu poate exista infracțiunea de spionaj fără interacțiunea corelativă de trădare prin transmitere de secrete, sau trădarea de țară fără ințelegerea subversivă cu o entitate străină, tot așa nu pot exista corupți fără corupători. Dar, dacă vedem numai corupți, atunci cine ni-i ascunde și de ce pe corupători?
P.S. Ce s-a ales din marele miting pentru susținerea luluței de aseară? In ciuda indemnurilor scrise cu roșu, o mare fasaială, tefeliștii s-au cam prins doamna Dogioiu!
Jos ciuma roșie!

Dezinformare psd

Dogioiu a pus intrebările, răspunsurile le-a dat șeful FIC, Incercare nereușită de dezinformare a unora fără dinti. Credeam ca o sa dați exemple cu google care a fost prins in occident cu politici de omorare a concurentei, politici monopoliste. Aici e mult de spus și n-are rost sa explici unor moși fără dinti cum e viața.

Genul asta de logica stramba,

te incadreaza "drept"!

Pleaca investitorii-va pleaca si copii si nepotii

Voi nu mai puteti ca sunteti mosi si nu stiti ce inseamna o tara pustie.
Nico un investitor nu vine sa ofere bank degeaba dar nici sa primeasca bani fara a produce.fsn-psd a distrus industria romaneasca iar acum vor sa furi si ce a mai ramas.Jefuitorii romani au scos din Romania peste 150 miliarde Euro fara sa faca altceva decat jaf.Londra apartine 60% strainilor de la cluburi sportive pana la zone intregi cum este Canary Worf unde lucreaza 40de mii de oameni iar guvernator este un roman.Iar mosii de pe site vad Europa din pesteri.Vai voua.

traiasca republica socialista romania!

dragi tovarasi si preteni,va felicit!
ati invins!
in rest orice cuvant este de prisos!

excelent interviul, clar si la obiect

as vrea sa vad opozitia cu lista problemelor in mana si cu solutii la fiecare aparitie. sa explice moldovenilor ca e zona cea mai saraca pentru ca tot voteaza psd-ul care nu face drumuri, nu e vre-un complot modial. sa explice ca taxele daciei si alte investitii straine tin economia romaniei in spate, in timp ce autohtonul teldrum fura. in general sa ofere o alternativa logica si coerenta la aberatiile psdiste. asa cum a castigat iohanis, asa vor castiga si ei daca promoveaza lideri decenti

ce este de facut

PSD a fost ales sa creasca salariile, pensiile, alocatile mici ale romanilor. Patronii, sefii vor creste obligat salariile pentru ca NU au de unde sa i-a alti angajati (doar sa aduca din judetele sarace si cu multi someri). Judetele sarace unde sunt putine firme straine pot chema investitori din tarile arabe, asiatice sa investeasca pentru ca europeni asteapta atostrazi.

Intelegere

Voi postacii psd nu ințelegeți nimic, nici cand un om va explica ca unor copii mici. Dacă ai legi bune și pt ca vrei sa atragi bani in țara , legi care sa incurajeze capitalul străin, nimeni nu te poate fura. Ce o sa faceți voi cand corporațiile straine nu vor mai veni in Romania? Capitalul autohton, pe care de-altfel il napastuieste psd, are nevoie de corporații, uitați-va in orice carte de economie și veți cădea cu cracii in sus.

Chestia cu postacii care "nu inteleg" e o ABERATIE

Postacii nu sunt persoane normale care inteleg ceva gresit si trebuie lamuriti!
Postacii sunt platiti EXACT ca sa faca din alb negru si din negru alb.
Ei STIU adevarul, dar meseria lor e sa-l falsifice.
Nu sunt persoane, sunt doar niste nickuri jalnice!

pleaca cainele,de la macelarie ? duca-sa,dar nu-mi vine sa cred !!!

.

 

Wikipedia

Sebastian ghita zis și “copilul"

q

unde mai gasesc fraieri sa munceasca pe 250 de euro net??!?
in ce tara fiscul are interdictie de a controla marile corporatii?

 

Altceva mai bun

ne aduci tu; unde sa munceasca oamenii?
Nu exista interdictii de felul acesta; exista doar spaga!

geaba te opui bre....nea luat totu dipolu vestic!.

...ca de....ie uoccidental ....mai bun decat oriental in ochii phrostimii nu ???......iar acu tot ei se mira!....inghitzi-te-ar iadhu dipol !!!....
...numa macaronarii invadatori si salvatoriti ne-au luat 2 mil. si nici un cent din pib lor nu ne da....c-asa-i in tenis!......
....ne-au luat ca sa ne ia mai bine....asta dupa ce ne-au inecat in iadhu comunist....asa ca....geaba aveti sperante iobagiste cu phenis occidental in fhund.....tot aia e....trebe sa gasiti o solutie pt. Maica Romania!....altfel....rusinicaa forever!.....

Indoiala

Am avut intotdeauna o indoiala ca tu ești mazeta targului. Acu 15 ani cand nu aveați străini și plangeati după ei , trimiteam părinților cate 100€/luna ce le oferea echivalentul unui salariu bun. Deci ești mazeta?

Deci corporatie straina =250 de euro net, nu?

Poate nu inteleg eu, dar spuneti cumva ca marile corporatii platesc salarii de 250 de euro?

Serios? Din ce stiu eu, salariile alea de 250 de euro net sunt platite in general de firme romanesti sadea, firme mici, aflate la limita de supravietuire, in general aflate in zonele sarace ale Romaniei. Nu stiti care sunt alea? Vedeti unde castiga PSD-ul in continuu de 27 de ani alegerile si o sa le gasiti :)

Ia uite si corporatiile nemiloase cum platesc, doar un exemplu. Salariul mediu brut la Dacia pe 2015- 4300 de lei, pe 2017 - 5000 de lei brut, asta face cam 800 de euro net. Si salariul se negociaza si creste de la an la an.

Acum spune-le si celor din Argesti ca francezii de la Renault isi bat jos de ei si ca le-ar fi mai bine daca ar inchide nemrnicii fabrica. Si ca ar fi mai bine daca ar pleca din tara toate corporatii straine, astea care ne jupuiesc de vii. Ar ramane oamenii de acolo cu Pendiuc si Nicolaescu, oameni buni la suflet, gata sa le dea cate un mic si o bere gratis la fiecare zi a orasului.

Cu actualul model economic

Nici nu e nevoie de investitori. Se imprumuta iar 10-12 miliarde euro pe termen lung, se distribuie bugetarilor si pensionarilor care ii cheltuiesc, si e crestere de 5-10% pe consum! Se mai inaseaza si tva pe banii cheltuiti.

 

Re Cozmin

Cu tot respectul va intreb: bugetarii si pensionarii unde isi cheltuie banii?

Si la Eurovision

romanii au votat o melodie iar rezultatele au aratat ca altcineva a castigat.
Singura problema e ca datoriile nu le platesc cei care au incasat majorarile de salarii si pensii din imprumuturi externe ci ei incaseaza iar mediul privat trebuie sa plateasca datoriile.

 

"mediul privat trebuie sa plateasca datoriile"

Asta e analfabetism economic!
Toti platim datoriile, toti cei care muncesc si platesc impozite (fie privati, fie bugetari). Medicul privat il opereaza pe unu' ia banul, plateste impozit.
Medicul bugetar il opereaza pe unu' ia banul, plateste impozit.
Pompierul privat isi face treaba ia banul, plateste impozit.
Pompierul bugetar isi face treaba ia banul, plateste impozit.
ORICINE face o munca aduce un profit si daca plateste impozite se regaseste in plata datoriilor.
SINGURII care nu platesc datoriile sunt cei plecati in strainatate. Ei platesc datoriile spaniolilor, italienilor etc.

Alfabetule economic explica tu urmatoarele:

Bugetarii platesc impozite, dar de unde are statul banii cu care sint platiti bugetarii, ca sa isi poata plati ei impozitele?

Asa si paznicul de la magazin munceste si plateste

impozite. Dar de fapt el nu munceste nimic pentru ca nu produce nimic. La fel si cei din servicii. Ei muncesc dar nu fac decat sa roteasca banii din interiorul tarii, ba chiar au nevoie de tiparirea artificiala a lor cu cat "muncesc" asa mai mult. Astea sunt ajutoare sociale mascate. Singurii care produc sunt cei care fac export si realizeaza asa schimburi reale de marfuri si bani sau cei care ofera servicii reale.
Ce rol au birourile de taxe care se sustin din plata firmelor si cu cat creste numarul functionarilor care trebuie platiti cresc si taxele pentru firme? Functionarii au ajuns la 700.000 iar profesorii sunt doar 200.000.

lucian

stiu io, sti io!!!
are bani de la dragnea si vulguta de acasa.:))))
ca nu degeaba au furat pt 1000 de generatii

 

 

Pai "investitorii" sunt de vina. Vezi cazul Aro Campulung.

Sau vedeti cazurile Beny Steinmetz și Tal Silberstein.
Sau cazul fabricii de paine Titan.
Sau alte mii de cazuri unde "investitorii" au cumparat cu promisiunea de a investi dar apoi au pux flexul pe fabrici si uzine si au vandut totul la fier vechi.
Parerea mea.

 

pai cica asa lea zis Petre Chifiriuc,ca industria romaneasca e

un morman de fier vechi si ei,au purces ca atare...! acuma nesintitul,mai vine pe la tv.,ca lupul care se intoarce unde a mancat oaia si ia pulsul,sa vada,daca il intreaba careva de sanatate...da de unde,DNA-ul e ocupat cu nimicuri....

Daca iti spun sa te arunci cu capu'n Dunare

o faci?
Asa a cuvantat si "gat scurt", insa cred ca s-a referit metaforic doar la...relatiile de productie. De aici pana la a pune flexul, Iliescu a aratat calea de urmat.

de vina nu sunt investitori

Cei care au facut licitatia si au oferit pachetul majoritar unuia cate a platit 10%spaga lui Nascase.Exact cum dna firea cumpata cele mai proaste autobuze doar ca sa promeasca pesches.Cand statul roman a vandut a avut posibilitatea sa vanda unor companii serioase sau unor amatori de chilipir.
Tocmai asta spunea fostul dorector de la ARO-statul roman nu a ajitat cu nimic ,nu a ascultat ce spun sindicalistii si condicerea ci a vandut unuia care a vrut sa nu mai existe ARO.Nu mai dezinforma-citeste..

Cariceanu

A vandut fabricile astea, unora care au dat cea mai mare șpagă. Judecați-l pe Cariceanu, nu il puneți șeful senatului.

Nu cred ca se poate discuta de justitie

Pana nu sunt transmise la dna conturile externe ale cetatenilor romani. Arestarea doar a celor apropiati ue, desi ue a cerut justitie nu rezolva problema coruptiei.

 

Lucrez cu companii straine deci:

- un investitor strain vine greu si pleaca la fel de greu,
- profit margin in Romania este probabil cel mai mare din EU,
- posibilitatea de a externaliza profitul este maxima,
- un strain care vrea sa vina in Romania nu intra in amanunte. El vede oameni in strada, nu il intereseaza ca Koveshy, ca Johannis... astea sunt amanunte. NU INVESTESTI intr-o tara cu demonstratii zilnice.
- implicarea multinationalelor in politica este ADEVARATA!
- protectia multinationalelor acordata de Koveshy este ADEVARATA!

 

Lol

Tu ești sigur ca lucrezi? Sau trăiești dintr-o pensie nesimțita. Sau poate ești maturator intr-o shaormarie. Cum poate Kovesi sa protejeze o companie straina?

:)

Mai am mult pana la pensie!
Pai, de exemplu Microsoft 1, 2 ,3. Prescriptie, niciun reprezentant Microsoft invinuit. Adica ai nostrii au luat spaga dar nimeni nu a dat.
Sau EADS. Sau Sweinhofer, sau ARO, sau Vulcan, sau OMV, sau Petrom, sau Titan. Unde traiesti stimabile?

mery, pensie speciala .

mananci maroniu ca si gargamel in raportu **** ,asta e stilul vostru aruncati petarde si fugiti .
omv -petrom si rompetrol si gazul din marea neagra ,TOT petrolul nostru ,vandut de mafia pesede -voiculescu-patriciu-taricenu ,'legal' cu legi si ordonante .
-titan , vulcan mafia imobiliara ,tot cu legi si ordonate toate 'legale'!!!!!!!.
vezi la araboii membri pesedeaua ca haisam sau iskandarani .

lucrezi degeaba"cu companii straine"

Ai mentalitate de sluga.
Companiile straine lucreaza dupa legile din Romania.Cele facute de psd.
In timpul liber salariatii pot face tot ce doresc-daca nu incalca legea si codul de bune practici al angajatorului.
Protestele au fost impotriva guvernului si parlamentului care micsoreaza salarii si schimba noaptea legile.Prin comparatie,in Germania salariatii de la W au protestat pentru a avea salarii marite si aau castigat.
Back to the cave!

Singurul lucru de retinut este:

"Protestele au fost impotriva guvernului si parlamentului..." Da, aici ai dreptate!!!
Protestele nu au avut legatura cu lupta anticoruptie, cu justitia sau alte idealuri marete.
Au fost reprezentantii pierzatorilor din alegeri, inculti politic, incitati de companii interesate si/sau oameni cu vederi de extrema dreapta. Asta pot sa accept. E OK! Fiecarea are dreptul sa isi zica supararea!
In rest ai scris doar mizeriile specifice postacilor PDL-isti si nu merita onoarea unui raspuns!

Acesti postaci fac mult rau,dar sa analizam ce fac

stapanii lor politicienii mafioti penali: 1) ori sunt complet incompetenti si buni doar la furat; 2) ori sunt prea hoti si prapadesc totul fara sa gandeasca ca in urmatorii 5-6 ani nu vor mai avea nimic de furat; 3) oricum au vandut tot ce mai exista pe la noi pe spagi uriase (vezi lista de bogatani ai tarii si veniturile nejustificate de salarii ale politicienilor-zeci si sute de milioane de euro); 4) se imprumuta riscand viitorul tarii pe zeci de ani si nu le pasa ca politica lor de jaf si saracie pentru cei multi goleste tara de mana de lucru, atat supercalificata ca specialistii nostri putini dar foarte buni in toate domeniile, cat si muncitorii seriosi care nu castiga aici decat atat cat sa nu moara de foame. Asta este pe scurt politica economica si de guvernare a acestor mafioti psd-isti in coalitie cu cine au vrut ei ... Ei care sunt urmasii directi ai comunistilor si securistilor" iepocii de aur" a lui ceausescu ! Sunt incompetenti si neinteligenti, singura lor calitate este hotia pentru gasca lor de mafioti ... In rest, nu prea se poate face nimic daca nu vor fi inlaturati de la conducerea tarii printr-un vot masiv impotriva psd-ului ! celelalte partidulete mafiote vor disparea de la sine daca pica psd-ul ! Asa ca singurul program serios de tara pentru Romania consta in inlaturarea psd-ului de la conducerea tarii pentru cel putin 20-25 de ani !!! Acum la centenarul Romaniei mari asta trebuie sa facem toti cei ce pricepem ceva ...

pai guvernul si parlamentul dau marleane legi

pt hoti!
sau n-ai apucat la sedinta de partid sa afli lucrul asta?
deci daca vrem sa scapam de hoti trebuie ca sa nu se mai dea legi si ordonante in guvern si parlament pt hoti!

Bine, lucrezi cu companii straine, dar ce faci acolo?

Deci dumneata spui ca articolul bate campii, ca firmele straine oricum vin, ca fac bani si ca singurul lucru care le opreste din investitii sunt demonstratiile din strada.

Nu, zau, sigur lucrezi cu companii straine? Si daca lucrezi, ce anume lucrezi acolo?

Investitiile straine sunt scazute in principal de:

1. legislatie instabila si complet impredictibila. Asta inseamna bani in plus cheltuiti si imposibilitatea de a face planuri de afaceri pe termen lung. Crezi ca firmele mari au fost fericite sa modifice mii/zeci de mii de contracte de munca pe genunchi, ca asa i s-a sculat guvernului intr-o sambata seara? Crezi ca sunt fericiti ca tot departamentul de salarizare e dat peste cap, calculand sisteme complicate de bonusuri care sa fie adaugate la salarii? Daca nu stiai, modificarea sistemului de salarizare s-a facut prin OUG, care nu a fost votata nici pana azi in parlament. Care OUG poate sa fie respinsa. Chiar daca e aprobata, poate apoi sa fie contestata la CCR si respinsa acolo. E misto, nu, sa faci afaceri in tara in care unii ca Tudose, Misa sau Viorica se joaca cu codul fiscal, ei neavand habar de nimic. Alta dovada: sistemul split TVA. Polonia munceste de 3 ani sa fac un sistem OPTIONAL, la noi Tudose a decretat ca se poate face in 3 luni, ca el e Terente si poate orice.

2. Birocratie absurda in care tot ce e sistem de stat (ANAF, trezorerie) merge cumplit. Stiai ca Trezoreria statului nu are internet banking? In anul 2018? In ce tara se inventeaza iar si iar tot felul de aberatii, de genul angajat obligatoriu inspector de egalitate de sansa sau sunt obligate firmele sa isi faca "analize de risc la spargeri" si altele asemenea. Crezi ca mediul asta nu are niciun efect asupra investitorilor?

3. Infrastructura=muci. Da, multinationalele si Kovesi sunt de vina ca pana si Bulgaria are mai multi km de autostrada decat Romania si ca nu am reusit nici pana acum sa unim cu autostrazi provinciile istorice. E o mare bucurie pentru un investitor sa isi chinuie camioanele pe minunatele noastre drumuri cu o banda pe sens.

4. Lipsa forta de munca. Milioane si milioane de oameni plecati din tara,oameni tineri, buni de munca. Doar Siria ne ia la emigratie, dar la aia e razboi. De ce s-a intamplat asta? Pai intreaba-i pe aia care au condus tara in ultimii 30 de ani cum de am ajuns aici. Nu, nu companbiile mari straine au facut asta, din contra, de cand au inceput sa vina, adica din 2002-2004 au inceput sa apara slujbe mai bine platite.

Si, finalmente, o observatie cu demonstratiile zilnice care "sperie" investitorii. Asta chiar e o gogoasa. Vorbim de demonstratii pasnice, facute seara, dupa program. De oameni cu copii si catei. Astea sperie investitorii? Hai, lasa-ma! Un grec venit la demonstratie si-a facut cruce: "bai, voi sunteti la opera aici, nu aveti habar ce e aia demonstratie"

Compara demonstratiile astea cu ce se intampla prin Franta, Italia, Spania sau Grecia si o sa vezi cat de comica e afirmatia asta.

Acolo daca o vedeam pe Koveshy implicata

ii faceam statuie!!!!!! Pe cal, cu barda in mana, in loc de Mihai Viteazul!
Ea e ingrijorata ca a luat ala 2 caltabosi, alalaltu' a zugravit casa lu ma-sa iar Nastase si-a pus termopane! Vorbesc de condamnari nu de avioanele din capul unora ca ar recupera mii de miliarde de euro!
A dat Antena 3 afara din studio. Cumpara cineva hala aia??? Dupa 4 tentative esuate ne costa paza mai mult decat o sa luam pe ea. Nu era mai bine sa ii lasam acolo si sa le luam chirie? Credea Koveshy ca inchide Antena 3. Ete, na!

 

Alt sub Marin

Cred ca numele e de vina. Orice Marin pe ziare e un palooka psd. Ce treaba a avut Codruta cu povestea asta de adormit copii. Nastase și-a tras un glonț in cap, dar a nimerit intr-un gol. Il prinsese in offside.

Te rog, e Marean nu un simplu Marin!!! :)

Serios? Cine era PG cand am iesit in Europa cu ministrul de finante corupt cu 2 caltabosi???
Misto e ca la acelasi ministru Liiceanu a primit scutire de impozit pe cativa ani pe baza de trafic de influenta. Dar Koveshy era interesata de caltabosi!
Uite, daca il ia pe Liiceanu pentru asta si il baga la bulau PROMIT sa nu mai o critic in viata mea pe plagiatoare! OK???

Domnu Marean, hai sa mai cautam si alte surse

E posibil ca sa nu fie suficient doar A3, ce ziceti?

"Cine era PG cand am iesit in Europa cu ministrul de finante corupt cu 2 caltabosi???"

Realitatea e cam asa: Martorul le-a dezvaluit procurorilor ca, pe 13 septembrie si 23 septembrie 2007, i-a dat lui Decebal Traian Remes produse alimentare (carnati si palinca) in valoare de 1.500 lei si suma de 15.000 Euro, prin intermediul fostului ministru al Agriculturii, Ioan Muresan, in scopul favorizarii firmei Construct Europromt SRL

A fost organizat flagrant pentru plicul ala cu 15.000 de euro. Bine, banuiesc ca 15.000 de euro e nimic, Remes nu trebuia deranjat pentru asa mizilic. Si inca ceva, in toate instantele, Remes a luat 3 ani cu executare. Stim, stim, si judecatorii sunt fie nebuni, fie cumparati de Soros.

"Ea e ingrijorata ca a luat ala 2 caltabosi, alalaltu' a zugravit casa lu ma-sa iar Nastase si-a pus termopane! "

Chiar asa, DNA asta urmareste numai carnati, termopane si zugraveli. Ia uite si raportul DNA pe 2016, pe 2017 inca nu a iesit:

"In dosare ale DNA finalizate cu soluții definitive, instanțele s-au pronunțat cu privire la confiscarea și recuperarea de produse infracționale in sumă totală de aproximativ 226.8 milioane euro."

Carnati, termopane, zugraveli de 226 de milioane de euro, nu-i asa?

A, si inca ceva, intreaba-i si pe aia de la ANAF cat anume au recuperat din ce aveau de recuperat din deciziile definitive din dosarele instrumentate de DNA in ultimii 8 ani. Discutam de peste 1 miliard de euro de recuperat.

Te plingeai mai sus ca singurii care nu platesc datoriile

Romaniei, presupun, sint cei plecati in strainatate. Trec peste intrebarea naturala, de ce ar plati ei taxe unui stat care nu ii reprezinta, si te intreb altceva:
Daca cei din afara ar accepta sa plateasca in mod voluntar o taxa anuala egala cu taxa media din Romania, ai accepta ca ei sa aiba reprezentare proportionala in parlament?

despre toti acesti pro psd postaci

cineva spunea:
"ori esti platit frumusel de pesedei.... ori esti prost facut gramada! sau ma rog.,.. ai niste ddosare cu dna si nu esti neaaparat prost... esti doar hot!"
mare dreptate are

 

Cu 20 miliarde dolari in comunism

s-a facut toata industria si s-a construit aproape tot ce e acum.

 

Esti intr-o mare eroare

ai uitat sa contabilizezi, valoarea inestimabila a pamanturilor, padurilor, imobilelor , practic o tara intrega conficata de comunisti de la adevaratii proprietari!
Cat o fi fost valoarea? Vreo mie de miliarde dolari cred ca este mai aproape de realitate; adica cam cat este acum pib-ul unei tari ca Turcia!

Putin bagata in seama...

...reducerea activitatii Ryanair nu inseamna decat impachetarea bagajelor in urma "revolutiei" fiscale.

dar ce nevoie avem noi de Ryan cand avem Tarom, cu preturi umflate artificial pentru a putea hrani marea familie a angajatilor?

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor