Investitorii straini: Iata ce trebuie facut pentru ca institutiile publice sa fie mai eficiente

Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 14:30
2486 citiri
Investitorii straini: Iata ce trebuie facut pentru ca institutiile publice sa fie mai eficiente

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) a atras atentia, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca o mai buna functionare si o crestere a eficientei institutiilor publice pot contribui semnificativ la stimularea investitiilor straine si autohtone.

Steven van Groningen (foto), membru in board-ul FIC, a militat pentru nevoia pentru un dialog constant dintre Guvern si toate partile interesate.

De asemenea, acesta a mai precizat ca, "pentru a crea predictibilitate si stabilitate este nevoie de o mai eficienta administrare a banului public, de o mai buna prioritizare a marilor proiecte de investitii publice si de legiferare mai putin frecventa prin ordonante de urgenta", informeaza site-ul FIC.

Investitorii straini: Nu mai vrem taxe si impozite introduse peste noapte

In cadrul evenimentului au fost identificate o serie de aspecte din activitatea institutiilor publice care ar putea fi imbunatatite din punctul de vedere al FIC:

  • Cresterea capacitatii Guvernului de monitorizare a obligatiilor asumate
  • Prioritizarea investitiilor publice dupa un algoritm transparent
  • Imbunatatirea guvernantei corporative in companiile de stat
  • Reforma structurii salariilor din sectorul public fara cresterea anvelopei salariale totale

Mihai Bogza, presedintele FIC, a salutat dialogul dintre mediul de afaceri si Guvern care a devenit mai constructiv si mai structurat in ultima vreme.

"Dialogul intre factorii de decizie si investitori este absolut necesar pentru a crea premisele unei cresteri economice sustenabile. Adoptarea unor masuri in afara unui dialog prealabil, transparent si deschis cu mediul de afaceri reduce considerabil sansa de a avea performanta economica sustenabila si pe termen lung.

Incurajam Guvernul si celelalte autoritati sa consulte nu doar mediul de afaceri, ci toti factorii implicati, atunci cand doresc sa adopte masuri cu impact semnificativ", a explicat Mihai Bogza.

Mesajul final transmis de reprezentantii FIC a fost acela ca statul poate crea cadrul in care investitiile in economia romaneasca sa creasca, insa pentru ca acest efect sa se produca trebuie sporita eficienta functionarii institutiilor publice.

Cresterea transparentei, predictibilitatea si stabilitatea actului legislativ vor spori increderea investitorilor in mediul de afaceri si in competitivitatea economiei romanesti, au concluzinoat cei de la FIC.

C.P.

Citeste si:
Cristian Tudor Popescu: "La acest congres, președintele PNL a fost reales: Klaus Iohannis"
Cristian Tudor Popescu: "La acest congres, președintele PNL a fost reales: Klaus Iohannis"
Cristian Tudor Popescu este de părere că după Congresul PNL desfășurat sâmbătă, 25 septembrie, adevăratul câștigător este Klaus Iohannis, care a fost „reales președinte PNL”....
Marcel Ciolacu, după Congresul PNL: "Nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului"
Marcel Ciolacu, după Congresul PNL: "Nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului"
Marcel Ciolacu a declarat despre Congresul PNL de sâmbătă, 25 septembrie, că „nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului” şi că a asistat la o ruşine...
Sursa: Ziare.com