Investitorii straini parasesc Bulgaria

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 19:26
5905 citiri
Investitorii straini parasesc Bulgaria

Presa bulgara semnaleaza graba cu care, in ultima parte a anului 2011, numerosi investitori straini au inceput sa-si retraga o parte din capitalurile investite in tara.

Fenomenul apare cel mai vizibil in sectorul energetic, in mass-media, banci si productia de bunuri industriale. Profitand de situatia precipitata a celor care abandoneaza, unii detinatori de capital bulgari incearca sa cumpere avantajos activele disponibile, dar nu pentru a continua afacerea, ci pentru a le revinde unui alt strain, intr-un moment favorabil.

Cauzele care ii determina pe straini sa se retraga din Bulgaria sunt mai multe, dar ele privesc in principal datoriile catre furnizori si catre fisc, la care respectivele firme nu mai fac fata, notaza Capital.bg.

Presa bulgara mentioneaza ca se asteapta ca fenomenul sa continue si in 2012, cand vor fi afectate in principal intreprinderile mici si mijlocii, cu precadere cele angajate in sectorul imobiliar.

Mentionand ca 2011 a fost primul an cand numerosi investitori au decis sa paraseasca piata bulgara, presa face o conotatie si cu situatia neclara din Europa. Retragerea acestor investitori nu reprezinta o reticienta fata de piata bulgara, cat dorinta lor de a parasi zona, in general.

Presa nu evita totusi sa mentioneze ca unele aspecte locale au facut neatractiv mediul de afaceri din Bulgaria, pentru investitorii strategici. Se citeaza in mod special reglementarile in domeniul energiei, care i-au deranjat pe investitori, dar si constituirea unui monopol nedeclarat in domeniul tiparirii si distribuirii presei.

Publicatia bulgara observa ca respectiva retragere a capitalului trebuie pusa si pe seama abundentei extraordinare de oportunitati in tari ca Polonia, Spania sau Grecia, care fac eforturi sa atraga investitorii de pe orice alta piata, inclusiv cea bulgara.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...