Iohannis a promis mai multe investitii germane: Situatia din prezent a firmelor nemtesti din Romania

Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 09:01
13606 citiri
Iohannis a promis mai multe investitii germane: Situatia din prezent a firmelor nemtesti din Romania
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Klaus Iohannis, care a castigat alegerile prezidentiale de duminica, a promis in campania electorala ca va aduce mai multe investitii germane in Romania.

Candidatul ACL a fost ales de 54,50% din romanii care au pus stampila pe buletinul de vot, in timp ce contracandidatul sau Victor Ponta, din partea PSD-UNPR-PC, a obtinut 45,49% din sufragii, dupa cum arata datele partiale ale Biroului Electoral Centrale dupa numararea a 99,07% din voturi.

Noi rezultate oficiale de la BEC: Iohannis 54,50% - Ponta 45,49%

Bloomberg: Iohannis ar putea instala un guvern mult mai deschis mediului de afaceri

Klaus Iohannis, de etnie germana, a declarat intr-un interviu acordat Digi 24 inainte de turul al doilea ca: "Daca ajung presedinte, o sa avem mai multi investitori germani. Asta pot sa va promit din start", a spus acesta.

Intrebat daca vor veni mai multi investitori germani decat chinezi, facandu-se aluzie la acordurile semnate de Victor Ponta cu tara asiatica, Klaus Iohannis a raspuns: "Da. Noi suntem in UE, in parteneriat cu SUA, de aici ne vine parcursul care in ultimii 25 de ani ne-a garantat un parcurs euroatlantic, pro Vest, dezvoltare, si ne garanteaza securitatea, cu un conflict deschis la sute de kilometri de noi".

Ponta: Romania s-a prezentat in fata Chinei si Europei ca o tara care renaste (Video)

Situatia investitiilor germane in Romania

La finalul lunii octombrie 2014 existau 20.548 de firme nemtesti in tara noastra, adica peste 10% din total, Germania clasandu-se astfel pe locul al doilea, dupa Italia (39.142 de firme), arata datele Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

Mai mult, dupa valoarea capitalului social subscris, ea se afla pe pozitia a treia, cu 14,321 miliarde de lei, fiind depasita doar de Austria (17,353 miliarde de lei) si Olanda (29,946 miliarde de lei).

Doar luna trecuta au fost infiintate 34 de societati cu participare nemteasca, valoarea capitalului social subscris al acestora ajungand la 25.000 de lei, adica 0,35% din total.

Cele mai mari cinci companii germane prezente in Romania sunt Kaufland (cu afaceri de 1,6 miliarde de euro in 2013), Metro (1,1 miliarde de euro), Selgros (700 de milioane de euro), Continental (500 de milioane de euro) si Rewe Romania (450 de milioane de euro). Alti investitori importanti sunt Bosch, Daimler, Draxlmaier, Deutsche Telekom, ThyssenKrupp, Allianz, Leoni, Praktiker, E.On.

Investitorii germani s-au orientat cu precadere spre sectorul industrial, servicii profesionale, comert cu ridicata, comert cu amanuntul, constructii, turism si transporturi. Ei au creat zeci de mii de locuri de munca in zonele in care s-au stabilit.

Relatii comerciale

Germania ocupa primul loc in topul principalilor parteneri comerciali ai Romaniei, arata datele Ministerului Afacerilor Externe.

La finele anului 2013, volumul total al schimburilor comerciale a atins 18,76 miliarde de euro, inregistrand o crestere de 5,51% fata de anul 2012.

Volumul exportului romanesc a fost de 9,162 miliarde de euro, ceea ce reprezinta o crestere de 6,31% fata de anul 2012.

Romanii din Germania

Aproximativ 260.000 de romani sunt in Germania si cei mai multi sunt bine integrati pe piata muncii, pentru ca sunt foarte bine pregatiti, a declarat in februarie Julia Gross, reprezentanta Ambasadei Germaniei in Romania.

Potrivit datelor BNR, in 2013, acestia au trimis in tara 595 de milioane de euro, fata de 491 de milioane de euro in 2012, clasandu-se pe locul al doilea, dupa romanii din Italia (925 de milioane de euro).

Alegeri prezidentiale 2014: Romanii din strainatate, cei mai mari investitori ai tarii

Atacurile PSD la adresa lui Iohannis

PSD a mizat foarte mult si pe cartea etniei lui Iohannis. Altadata sustinut de PSD tocmai pentru ca este etnic german, lui Klaus Iohannis i s-a reprosat in campanie ca nu este roman, ca nu este ortodox ca majoritatea romanilor, ci luteran.

Lider PSD: "Cine o indragi strainii manca-i-ar inima cainii". Iohannis reprezinta interese straine!

Mai mult, social-democratii au sustinut si ca ar vrea sa "rupa Ardealul" de Romania, acuzatie reluata intens in special dupa ce rezultatele primului tur au scos la iveala ca Iohannis l-a invins pe Ponta in toate judetele transilvanene.

Dragnea: Iohannis vrea dezbinare. Am vazut la Timisoara pancarte cu "Republica Banat"

"M-am nascut in Romania, sunt cetatean roman si numai roman (...) Este o incercare penibila de atac de campanie. (...) Romania este un stat laic si nu intamplator in Constitutie au aparut articole precum cel legat de egalitatea in drepturi indiferent de religie, indiferent de etnie. Faptul ca in toate Constitutiile moderne apare egalitatea in drepturi este rezultatul unui proces lung, unui proces dureros, este rezultatul multor razboaie multor neintelegeri", a comentat Iohannis.

De asemenea, el a precizat ca, in ciuda faptului ca nu este ortodox si etnic roman, a primit un mare numar de voturi din parte sibienilor, ortodocsi sau nu.

Klaus Iohannis - Calcaiul lui Ahile

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#Iohannis investitii germane, #investitii germane Romania , #investitii straine