La cat au ajuns investitiile straine in Romania

Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 16:50
2443 citiri
La cat au ajuns investitiile straine in Romania

Investitiile straine directe au urcat in primele 9 luni din acest an la 1,1 miliarde de euro, potrivit datelor publicate luni de BNR.

"Participatiile straine la capital, consolidate cu pierderea neta estimata, au insumat 556 de milioane de euro, iar creditele intra-grup - 553 de milioane de euro", mai arata BNR, care semnaleaza o crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand investitiile directe in ianuarie-octombrie au fost de 861 de milioane de euro.

Conform bancii centrale, datoria externa pe termen mediu si lung a insumat 77,5 miliarde de euro la 30 septembrie 2012 (78,2% din totalul datoriei externe), in crestere cu 2,1% fata de 31 decembrie 2011, potrivit comunicatului remis Ziare.com.

"Datoria externa pe termen scurt a inregistrat la 30 septembrie 2012 nivelul de 21,5 miliarde de euro (21,8% din total datorie externa), in scadere cu 5,4% fata de 31 decembrie 2011", a mai comunicat BNR.

Contul curent al balantei de plati a inregistrat in primele noua luni un deficit de 3,67 miliarde euro, in scadere cu 23,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa cresteri in zona serviciilor si transferurilor curente si a veniturilor.

Deficitul comercial din schimbul de marfuri a avansat de la 5,2 miliarde euro in septembrie 2011 la 5,4 miliarde euro, dar evolutia a fost compensata de excedentul de la transferuri si servicii, precum si de un sold negativ mai mic pe capitolul venituri.

Transferurile curente au inregistrat o crestere a excedentului cu 381 milioane de euro, serviciile cu 320 milioane de euro, iar balanta veniturilor a consemnat o diminuare a deficitului cu 624 milioane euro.

Deficitul contului curent in perioada ianuarie-septembrie 2012 a fost finantat in proportie de 30,2% prin investitii directe ale nerezidentilor in Romania, se mai arata in comunicatul BNR.

C.P.

Quarterly Report - Editia 4

Sony pregătește lansarea noului model Xperia Pro C. Cu ce specificații poate veni
Sony pregătește lansarea noului model Xperia Pro C. Cu ce specificații poate veni
Sony pare să pregătească lansarea unui nou model din seria Xperia Pro, posibil numit Xperia Pro C, conform informațiilor apărute pe contul de X al INSIDER SONY. Acesta va fi succesorul...
Uniunea Europeană, o nouă investigație asupra Facebook & Instagram pentru protecția copiilor
Uniunea Europeană, o nouă investigație asupra Facebook & Instagram pentru protecția copiilor
Uniunea Europeană a anunțat deschiderea unei noi investigații asupra Meta, compania mamă a Facebook și Instagram, exprimând îngrijorări legate de protecția sănătății psihice și...
#investitii straine BNR, #investitii straine Romania, #deficit cont curent Romania , #investitii straine