Laserul de la Magurele ar putea aduce investitii de un milliard de euro

Vineri, 14 Iunie 2013, ora 21:50
2384 citiri
Laserul de la Magurele ar putea aduce investitii de un milliard de euro
Foto: Jurnalul de Ilfov

Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, a spus, vineri, ca laserul de la Magurele va genera investitii importante, dar si mii de locuri de munca.

Costoiu sustine ca proiectul stiintific ELI-NP (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics) ar putea aduce investitii publice si private de peste un miliard de euro si ca va crea 13.000 de locuri de munca, dintre care 1.000 vor fi destinate cercetatorilor din intreaga lume, iar 200 dintre acestia vor fi angajati permanenti, arata Mediafax.

Va opri Laserul de la Magurele "exodul creierelor" din Romania?

"Este o zi istorica pentru cercetarea romanesca, pentru societatea romanesca. In perspectiva anului 2017, proiectul ELI-NP va fi cea mai avansata infrastructura pe plan modial dedicata studiilor legate de radiatia fotonica, lumina extrema, distribuita in trei locatii, Romania, Cehia si Ungaria", a spus Mihnea Costoiu, la inaugurarea lucrarilor laserului de la Magurele.

Angajarile pentru ELI-NP au inceput inca din luna februarie, cand cercetatorul francez Sydney Gales a fost numit directorul stiintific al proiectului, anunta ministrul la acea vreme. De asemenea, au mai fost angajati in trei oameni de stiinta, respectiv doi romani si un bulgar.

Ponta, la Magurele: Se intampla lucruri in Romania pe care nu le credeam posibile

"Platforma de cercetare Magurele, nu doar laserul, va devei un pol de excelenta si pentru aceasta pregatim mai multe documente, care sper sa fie aprobate de Guvern, pentru masterat, pentru pregatirea specialistilor", a mai precizat Costoiu.

La ceremonia de inaugurare a lucrarilor de constructie a infrastructurii proiectului ELI-NP, care s-a desfasurat vineri pe platforma de cercetare Magurele, au mai participat premierul Victor Ponta, comisarul european pentru politici regionale, Johannes Hahn, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, Nicolae Victor Zamfir, directorul general al Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei si numerosi ministri.

Oprescu: Intram in randul elitei mondiale cu laserul de la Magurele

Proiectul ELI-NP de construire a celei mai avansate infrastructuri pe plan mondial destinate studiilor legate de radiatia fotonica cu caracteristici extreme este implementat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei. Prima faza a acestui ambitios proiect este cofinantata de UE, in baza unui contract incheiat cu Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica.

ELI-NP este parte componenta a unui proiect de mare anvergura de cercetare stiintifica, teoretica si aplicata, care va avea instalatii in Romania, Republica Ceha si Ungaria, si va fi realizat de un consortiu format din 13 state europene. Proiectul ELI-NP, a carui valoare totala este de 356,23 milioane de euro, va fi implementat in doua faze: in actualul exercitiu bugetar al UE, 2007-2013, si in cel viitor, 2014-2020.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#laser Magurele, #laser ELI NP, #Mihnea Costoiu laser Magurele, #locuri munca laser Magurele, #investitii laser Magurele , #investitii straine