Legea darii in plata va speria investitorii? Atuurile si dezavantajele Romaniei pentru atragerea de capital strain - Interviu

Luni, 07 Martie 2016, ora 08:07
5887 citiri
Legea darii in plata va speria investitorii? Atuurile si dezavantajele Romaniei pentru atragerea de capital strain - Interviu
Foto: Tradeville

Romania are cativa asi in maneca pentru a atrage mai multe investitii straine, insa mai are de lucrat la cateva capitole, iar Legea darii in plata este posibil sa puna pe ganduri oamenii de afaceri care ar putea "pompa" bani in economia tarii noastre.

Cele mai recente date publicate de Banca Nationala a Romaniei sunt imbucuratoare, avand in vedere ca arata un trend pozitiv, dar ritmul de crestere este lent.

Investitiile straine directe au crescut pana la valoarea de 2,883 miliarde de euro in primele 11 luni din 2015, cu 761 de milioane de euro peste nivelul consemnat in perioada ianuarie - noiembrie 2014, potrivit BNR.

Problema este ca inca nu am ajuns la nivelul inregistrat inainte de criza. De exemplu, in 2009, tara noastra reusise sa atraga investitii straine de peste 3,3 miliarde de euro.

Iar un raport al Erste Group, compania-mama a BCR, arata ca alte tari din regiune au depasit de ceva vreme nivelul inregistrat atunci.

"Semnalele pozitive privind redresarea economica pe fondul perceptiei imbunatatite a consumatorilor si mediului de afaceri, precum si cresterea cererii interne au contribuit la stimularea investitiilor in aproape toate tarile din ECE. Polonia si Ungaria au atras deja investitii mai mari decat nivelul din 2008.

Polonia este un lider al investitiilor in Europa per total, intrucat economia poloneza a fost stimulata de investitii publice, in timp ce alte tari se confruntau cu procesul de consolidare fiscala. Investitiile in Republica Ceha si Slovacia ar trebui sa atinga in 2015/16 nivelurile anterioare crizei, in conditiile in care imbunatatirea sentimentului mediului de afaceri stimuleaza expansiunea.

Cu toate acestea, Croatia, Slovenia si Romania vor avea nevoie de o redresare mai puternica pentru a reveni la nivelurile de investitii anterioare crizei", sustineau analistii Erste Group intr-un raport publicat in mai 2015.

In acest context, Ziare.com a stat de vorba cu Ovidiu Dumitrescu, CFA si director general adjunct la firma de brokeraj Tradeville, pentru a afla care sunt atuurile tarii noastre, unde mai avem de lucrat si modul in care Legea darii in plata va afecta investitorii straini.

Care este situatia Romaniei in comparatie cu celelalte state din regiune? Avem sau nu asi in maneca pentru a atrage investitii straine?

Romania are unele atuuri, precum un grad scazut de dependenta energetica fata de exterior, o pozitie geografica buna, unul dintre cele mai mari porturi maritime din Europa, cursul navigabil al Dunarii si o forta de munca adaptabila, dar ar avea nevoie de o viziune strategica pe termen lung care sa valorifice avantajele sale comparative si sa rezolve macar o parte dintre problemele care o tin pe loc.

La ce se uita in primul rand investitorii? Cresterea economica este un indicator important dupa care se ghideaza investitorii straini atunci cand decid unde sa "pompeze" banii? E o veste buna ca la noi nu se mai vorbeste de nationalizari?

Cresterea economica este un indicator important, dar sunt importante si calitatea infrastructurii si sporul natural, capitole la care Romania sufera. In plus, reglementarile care privesc mediul de afaceri nu sunt tocmai prietenoase.

De asemenea, este de bun augur ca la noi, spre deosebire de unele state din regiune, nu se discuta despre nationalizari, dar, pe de alta parte, exista si initiative populiste de genul legii darii in plata care nu sunt de natura sa ajute in privinta atragerii de investitori.

In general, totusi, nu exista proteste in masa de natura violenta ori schimbari foarte dese de guvern, iar discursul politic este, la nivel global, unul moderat.

As vrea sa detaliem putin acest subiect. Cum arata scena politica romaneasca in comparatie cu a statelor din regiune?

Mult mai putin radicala decat in Ungaria sau Polonia, unde puterea a fost capturata de formatiuni nationaliste cu tendinte extreme si care sunt, in consecinta, si eurosceptice. La noi, miscarea de strada care a rasturnat Guvernul nu a fost tocmai binevenita la nivel de stabilitate, dar chiar si acea schimbare s-a realizat intr-un mod civilizat.

In plus, astfel de evenimente sunt inerente si in democratii cu traditie indelungata, fara sa fie automat semnale de alarma atata timp cat nu se intampla prea des. Este important ca guvernarea sa se faca de catre Parlament si Guvern, nu din strada.

Ati mai adus in discutie un subiect mult mediatizat in ultima vreme. Este posibil ca Legea darii in plata sa influenteze negativ perceptia investitorilor?

Regimul garantiilor dintr-o tara este o componenta deosebit de importanta a sistemului juridic civil. Este clar ca daca Parlamentul doreste sa protejeze mai mult debitorii in defavoarea creditorilor si o face intr-un fel in care afecteaza tranzactii incheiate inaintea schimbarii de regim, acest lucru va avea si consecinte negative, una dintre ele fiind cresterea costului creditarii.

Investitorii straini vor avea unele indoieli in privinta stabilitatii legislative a tarii, in conditiile in care problemele noastre din trecut la acest capitol incepusera sa fie date uitarii.

Pe de alta parte, in acest context, este posibil sa vedem un interes mai mare pentru piata de capital in scopul finantarii de proiecte de afaceri.

Legea darii in plata: Bancherii spun ca ii vor ajuta pe clientii care nu reusesc sa-si plateasca ratele

Legea darii in plata - cadoul otravit

Am vorbit de lucruri bune si de lucruri mai putin bune. La ce capitole trebuie sa mai lucreze tara noastra pentru a atrage cat mai multe investitii straine?

In primul rand, Romania are mare nevoie de investitii in infrastructura de transport, atat pentru bunuri si persoane, cat si pentru energie. Problema este ca, de regula, acestea sunt bunuri publice foarte costisitoare si, prin urmare, sarcina investitiilor ii revine in special statului. Din pacate, indiferent de guvernare, statul roman nu s-a descurcat foarte bine in acest domeniu.

In plus, trebuie tinut sub control gradul de birocratie, care poate sufoca dezvoltarea afacerilor locale indiferent de provenienta capitalului investit. Trebuie, de asemenea, schimbata optica autoritatilor care aplica reglementarile, de la una confruntationala la o abordare in care prezumtia de nevinovatie si cooperarea de buna credinta cu agentii economici sa primeze.

Pe termen mai lung este imperios necesara rezolvarea problemei sporului negativ al natalitatii, dar si cele legate de calitatea educatiei si a sistemului medical. Evident, aceste probleme se rezolva foarte greu intr-un mod durabil, fiind necesare proiecte nationale care sa fie initiate cat mai rapid si asumate transpartinic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#legea darii in plata, #investitori Romania, #Romania investitii straine , #investitii straine