Boc cheama investitorii in Romania - vezi ce oportunitati exista

Luni, 05 Septembrie 2011, ora 14:19
3868 citiri
Boc cheama investitorii in Romania - vezi ce oportunitati exista

Estimarea de crestere economica de 3,5 la suta, pentru 2012, modificarile pe Codul Fiscal si Codul Muncii au creat un context extrem de favorabil pentru investitori, acesta fiind cel mai bun moment pentru a face afaceri in Romania, cel putin in viziunea premierul Emil Boc.

Cu ce s-ar putea "mandri" Romania, in acest moment, in fata eventualilor investitori si ce avantaje ar aduce fata de tarile vecine, avand in vedere concurenta acerba pentru atragerea banilor, in contexul existentei, in continuare, a unei crize economice globale?

Vorbele nu sunt de ajuns, sustin analistii. In opinia lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, fiecare tara care are nevoie de investitori straini trebuie sa isi cantareasca foarte bine realitatile si sa vada nu ce mesaje verbale le-ar putea da, ci ce puncte de atractie sa scoata in evidenta, astfel incat investitorii straini sa le vada, sa le analizeze si, mai ales, sa le creada.

"Romania trebuie sa inteleaga urmatorul lucru: concurenta pentru investitii straine este foarte apriga acum. Indiferent ce probleme sunt in America, fluxul monetar principal se indreapta inspre America. Titlurile Trezoreriei americane sunt, in continuare, chiar dupa ce au taiat din coroana americana, ea ramane cea mai atractiva. Mai departe, trebuie sa intelegem ca foarte multi bani sunt in sala de asteptare. Investitorii sunt animale sperioase si furtuna nu s-a linistit pe planeta, asa ca inca mai stau la adapost", a explicat Adrian Vasilescu, pentru Ziare.com.

Oficialul bancii centrale sustine ca premierul nu trebuie doar sa spuna ca exista oportunitati, ci sa le demonstreze cu argumente. In plus, ar fi nevoie si ca specialistii din Guvern sa "iasa" in mass-media si sa prezinte avantajele unei investitii in plan local, aratand si calcule care sa le sustina afirmatiile.

Pe de alta parte, nu trebuie ignorat nici contextul in care prim-minstrul a facut declaratiile privind investitiile, la Scoala de Vara a PDL, potrivit analistului economic Aurelian Dochia. Potrivit spuselor sale, nu exista schimbari dramatice in situatia Romaniei care sa o recomande in mod deosebit pentru investitorii straini.

Totusi, el noteaza ca s-au facut reforme si eforturi pentru a reechilibra situatia macroeconomica, prin masuri de ajustare destul de dureroase. "Datorita acestui lucru, Romania poate sa fie prezentata, in momentul de fata, ca o tara cu perspective mai stabile decat altele din regiune. De exemplu, s-au facut eforturi pentru tinerea sub control a deficitului bugetar, lucru foarte important in contextul actual, in care vedem ca toata Europa sufera de acest lucru. Asta a presupus si niste reforme in sistemul de pensii si in sistemul de salarizare, o crestere a taxelor, care, intr-adevar, au grevat cresterea economica, dar care au reusit sa indeparteze pericolul unui derapaj bugetar", a spus Dochia, pentru Ziare.com.

Care sunt avantajale oferite de Romania in acest moment?

Totusi, situatia Romaniei este mult mai buna in acest an, comparativ cu precedentul, atat din punct de vedere al legislatiei, cat si al perspectivelor de crestere economica, cu toate ca situatia internationala ne-ar putea crea probleme.

Analistul financiar Valentin Ionescu noteaza faptul ca s-au facut progrese pe partea de fiscalitate, simplificandu-se unele proceduri si, prin urmare, scazand si unele costuri de tranzactie. De asemenea, s-au redus costurile cu forta de munca, datorita noului Cod al Muncii. "Singurul lucru unde stam prost, in continuare, este coruptia", a precizat Ionescu, pentru Ziare.com.

"Oportunitatile nu tin doar de Romania, ci de piete. Pietele, fiind globalizate, oamenii nu investesc decat acolo unde exista oportunitatea de a plasa marfuri si servicii pe piata internationala. In acealasi timp, oamenii vin sa investeasca in Romania daca aici exista un avantaj comparativ pe costuri si v-am dat doua exemple: s-au mai redus niste costuri administrative sau cu forta de munca", a adaugat analistul.

La randul sau, Adrian Vasilescu vede cel putin trei avantaje ale Romaniei. Primul ar fi faptul ca este in crestere economica. In ciuda faptului ca, ajustat sezonier, cifrele nu sunt incurajatoare, daca luam cifrele brute de crestere economica, acestea sunt de 1,4 - 1,6%, fiind un argument in favoarea investitiilor.

"Al doilea argument este nevoia Romaniei pentru investitii straine, ceea ce arata ca Romania oricum va face o politica in favoarea investitorilor straini, chiar daca nu ne vine mintea la cap acum, ne va veni in trimestrul urmator, dar tot trebuie sa ne vina", a spus Vasilescu.

Nu in ultimul rand, faptul ca investitorii straini care au venit in Romania chiar inainte de criza, cum ar fi Nokia sau Ford, nu au plecat in timpul recesiunii, demonstreaza ca planurile pe care le-au facut au fost indeplinite, acesta fiind un lucru care ar putea atrage si alti investitori.

Energia si IT-ul, domenii in crestere

Daca, in trecut, investitorii s-au concentrat mai mult pe piata de retail sau cea imobiliara, in prezent, aceste domenii nu mai reprezinta un punct de interes ridicat, avand in vedere scaderea consumului si criza din piata imobiliara.

Prin urmare, in ce ar putea investi strainii? Potrivit lui Aurelian Dochia, energia reprezinta un domeniu care ar putea atrage bani, existand deja mai multe proiecte in energia regenerabila, de exemplu.

De asemenea, sunt proiecte in infrastructura, la care ar putea sa participe strainii alaturi de guvern. "Probabil ca cea mai mare parte din investitii vor fi facute de companiile care sunt deja in Romania si care isi dezvolta activitatile, de la petrol pana la servicii de telefonie si asa mai departe", a precizat Dochia.

In opinia lui Valentin Ionescu, domeniul depinde mult de ceea ce este favorabil in momentul de fata in piata internationala, deoarece investitori vor produce pentru pietele externe. "Acum traim foarte mari schimbari, nu pot sa spui ca un domeniu sau altul se afla intr-o crestere spectaculoasa. Cu exceptia sectorului de IT. Aici s-au facut mari investii de catre concerne mari internationale, ai nevoie de forta. Insa sunt sectoare unde se observa un recul, cum ar fi piata imobiliara. Pe aceasta piata nu se investeste si probabil ca investitiile vor fi reduse pana la sfarsitul anului 2012, inceputul anului 2013, desi este un moment bun sa cumperi la pret scazut", a explicat Ionescu.

Ce mai ramane de facut pentru atragerea investitorilor?

In afara de lupta impotriva coruptiei, Romania ar trebui sa reduca si mai mult fiscalitatea, chiar daca acest lucru va avea un impact bugetar. Potrivit lui Valentin Ionescu, trebuie redus, gradual, impozitul pe profit, mai ales ca reducerea contributiilor sociale nu este posibila, din cauza deficitului consistent in acest buget.

Pe de alta parte, Aurelian Dochia este de parere ca masuri care sa dea rezultate peste noapte nu exista, insa trebuie continuat programul de echilibrare bugetara. In plus, ar trebui tratata cu mai multa atentie si cu rezultate mai bune absorbtia fondurilor europene, care ar putea juca rolul de stimulent pentru multe investitii straine.

Insa, cel mai important lucru, precizeaza Adrian Vasilescu, sunt garantiile ca Romania nu-si va schimba politicile "dupa cum bate vantul". "Garantiile pot fi oferite prin fermitate juridica. Legea este cea mai buna garantie si atitudinea fata de lege", a incheiat Vasilescu.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...