Oficialii CEZ, atac dur la Guvern: Gresim cand ne comportam ca niste investitori buni in Romania

Joi, 27 Iunie 2013, ora 18:45
2785 citiri
Oficialii CEZ, atac dur la Guvern: Gresim cand ne comportam ca niste investitori buni in Romania

CEZ Romania probabil a gresit cand a jucat rolul de "banca" pentru companii precum CFR sau Posta Romana, cum probabil a gresit si atunci cand a realizat investitii desi tarifele sunt scazute, insa foarte curand top managementul companiei va analiza la Praga activitatea companiei din Romania, a aratat joi, intr-o conferinta de presa, Jan Veskrna, presedinte directorat CEZ Romania.

"Daca problema cu al doilea certificat va exploda, ne asteptam sa avem pierderi de 200-250 milioane lei, cu toate ca nu stim cum este evolutia vantului. Am servit ca banca pentru CFR pentru ca dupa 3 ani ne-au platit doar datoria fara penalitati de dobanzi. CFR, anul acesta, nu va plati 50 milioane lei, Posta de asemenea imprumuta de la noi ca sa spunem asa, de la 25 milioane lei, alte 400 milioane lei reprezinta creantele pe piata. CEZ finanteaza inflatia cu 3% in fiecare an.

Probabil ca gresim atunci cand ne comportam ca niste investitori buni. Probabil ca gresim atunci cand jucam rolul de banca pentru CFR. Poate ca din nou gresim atunci cand jucam acelasi rol pentru Posta Romana. Poate ca am gresit in perioada crizei cand celelalte companii reduceau numarul de personal si salariile, noi am crescut salariile cu 4%. Probabil ca este din nou o greseala atunci cand investim si vedem ca tarifele sunt scazute", a declarat Veskrna.

Guvernul a decis, la inceputul lunii iunie, sa amane acordarea unui certificat din cele doua alocate productiei de energie eoliana pana in 2017. Decizia a nemultumit investitorii in astfel de unitati de productie a electricitatii.

Potrivit lui Veskrna, nu conteaza foarte tare ce gandesc oficialii CEZ din Romania, ci ceea ce vrea actionarul.

"Actionarul CEZ este statul cu o proportie de 66%. Foarte curand urmeaza sa avem o discutie de top management in Praga in legatura cu ce s-a intamplat in Romania. Pana atunci vom respecta intreaga legislatie. Vom respecta legea, vom asigura serviciile publice care sunt in responsabilitatea noastra si ne vom pregati si noi pentru intrebari. Actionarul va pune aceste intrebari. De ce ati investit 2,2 miliarde euro, iar eu vad ca tarifele coboara? De ce faceti proiecte de CSR ca ajutand comunitatile locale si ajutati acolo unde statul roman nu poate ajuta? Acest ajutor fiind de milioane lei in fiecare an.

Este un accident ca CEZ investeste 50 milioane euro in fiecare an in distributie? Acum domnul Veskrna veniti si ne spuneti ca stati cu tarifele scad cu 1,3%? De ce doriti sa integrati piata daca ea nu doreste sa fie integrata?", a spus presedintele directoratului CEZ Romania.

Acesta a precizat ca nu are raspunsuri la astfel de intrebari pentru prima data dupa 9 ani.

Companiile din grupul CEZ au inregistrat, la finele anului trecut, un profit net de 189 milioane lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#CEZ atac Guvern, #CEZ investitii Romania, #CEZ parcuri eoliene, #parcuri eoliene Romania , #investitii straine