Romania a ratat o oportunitate uriasa, exploatata de alte state din regiune

Luni, 21 Septembrie 2015, ora 09:40
5729 citiri
Romania a ratat o oportunitate uriasa, exploatata de alte state din regiune

Integrarea europeana pare sa nu fi motivat companiile din Romania sa isi extinda afacerile in afara granitelor si sa profite de noi piste de dezvoltare, un fenomen care se poate observa in alte state din regiune.

Ungaria, Polonia, Cehia si chiar Bulgaria fac investitii straine din ce in ce mai consistente pentru a-si consolida pozitiile pe pietele din regiune.

In Romania, investitiile acestora sunt de ordinul a miliarde de euro. In contrapartida, investitiile straine facute de Romania in aceste state, mai accesibile geografic decat cele din vestul Europei, aduna un total de doar cateva sute de milioane de euro, reiese din datele bancilor centrale si ale Eurostat.

Privind in ansamblu, valoarea totala a investitiilor realizate de Romania in alte state se ridica la doar 0,7% din PIB, acelasi nivel ca in 2007, in vreme ce in Ungaria - de exemplu - investitiile de peste hotare au ajuns sa reprezinte aproape 30% din PIB.

Si nu e vorba doar de mediul privat: chiar companiile de stat din aceste tari au strategii si reusite in tarile vecine.

Investitiile regionale in Romania

Cehia - Romania: 1100 la 10,5

Valoarea totala a investitiilor facute de Cehia in strainatate se ridica, la finele anului 2013, la 15 miliarde de euro, potrivit raportului anual realizat de banca centrala din acest stat. Circa 41,9% din volumul total era plasat in Olanda, pe locul doi fiind Slovacia, care reusise sa atraga 14,5% din investitiile straine realizate de Cehia.

Pe urmatoarele locuri s-au clasat Cipru si Romania.

Volumul investitiilor in Romania ale companiilor din Cehia se ridica la finele anului 2013 la 6,3% din totalul investitiilor realizate de Cehia in strainatate. Mai exact, este vorba despre circa 1,1 miliarde de euro.

Pe de alta parte, la finele anului 2013, Cehia reusise sa atraga investitii straine directe in valoare totala de 97,3 miliarde de euro.

Investitiile straine ale Romaniei in Cehia au ajuns, in decembrie 2013, la 10,5 milioane de euro.

Romania - Polonia: minus 43 de milioane

Stocul investitiilor poloneze in strainatate a fost, la finele lui 2013, de 20,6 miliarde de euro, reiese din datele facute publice de banca centrala din Polonia.

Dintre statele europene, cele mai atractive pentru investitorii polonezi au fost Luxemburg (6,8 miliarde de euro), Cipru (4,5 miliarde de euro), Olanda (1,7 miliarde de euro) si Cehia (1,5 miliarde de euro).

Investitiile poloneze in Romania s-au ridicat la 464,4 milioane de euro, dupa ce in 2013 polonezii au investit in tara noastra 31,5 milioane de euro.

Citeste mai departe despre O tema pentru capitalul autohton - Investitiile in regiune: Cum stau celelalte state din est cu investitiile in Romania

Citeste si:
Orban, despre Alina Gorghiu: „Era atât de fericită că au pierdut oameni de valoare ai PNL și că au ajuns în funcție oameni cu moralitate dubioasă”
Orban, despre Alina Gorghiu: „Era atât de fericită că au pierdut oameni de valoare ai PNL și că au ajuns în funcție oameni cu moralitate dubioasă”
Președintele PNL Ludovic Orban a criticat joi, 16 septembrie, mai mulți membri din tabăra lui Florin Cîțu, printre care și vicepreședintele Senatului Alina Gorghiu, care ar fi ocupat...
Ministrul interimar al Transporturilor a numit un nou Consiliu de Administrație la CNAIR
Ministrul interimar al Transporturilor a numit un nou Consiliu de Administrație la CNAIR
Ministrul interimar al Transporturilor Dan Vîlceanu a numit joi, 16 septembrie, un nou Consiliu de Administrație la Compania de Drumuri (CNAIR), din care face parte și inginerul constructor...
Sursa: Ziare.com