Romania e cea mai ieftina destinatie pentru investitii din UE: Avem, totusi, multe cheltuieli la nivelul Germaniei. De ce?

Luni, 04 Iulie 2016, ora 08:20
4483 citiri
Romania e cea mai ieftina destinatie pentru investitii din UE: Avem, totusi, multe cheltuieli la nivelul Germaniei. De ce?
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania figureaza drept cea mai ieftina destinatie pentru investitii dintre toate tarile UE, potrivit datelor comunicate de Eurostat pentru anul 2015.

Mai ieftina decat Bulgaria, Croatia si Ungaria, desi datele pe categorii de cheltuieli arata mai putin bine decat rezultatul de ansamblu, potrivit unei analize Curs de Guvernare.

Preturi nemtesti la utilaje si belgiene la software

De pilda, la masini si echipamente, costurile sunt similare cu cele din Germania (98% din media europeana) si cele mai mari dintre toate statele foste socialiste.

Explicatia ar putea fi, cel putin in parte, o suprafacturare a acestor utilaje, importate in buna parte de multinationalele care opereaza la noi, care a diminuat si baza de impozitare a profiturilor facute aici.

Sursa: Curs de Guvernare

Surprinzator, si nivelul preturilor practicate pentru software este relativ ridicat, peste uzantele din regiune si chiar deasupra mediei zonei euro.

Din nou, mai ales in contextul facilitatilor oferite de stat la impozitarea acestei activitati (considerata strategica) se pune problema daca nu cumva preturile au fost majorate deliberat si in folosul cui.

Echipamentele de transport - cele mai scumpe din regiune

Dar cea mai bizara pozitionare o au echipamentele de transport, provenite pe plan local dintr-un sector foarte dinamic si profitabil. Construit, cel putin in teorie, pe baza preturilor relativ mici ale unor produse de buna calitate. Cu un nivel de 99% din media UE, Romania depaseste aici cu mult tari precum Cehia (90%), Polonia (89%), Ungaria (88%) sau Bulgaria (86%).

Cel mai bine (daca "doar" 97% din media europeana de cost poate fi bine) stam la produsele si echipamentele din metal (mostenire a fostei orientari programatice catre industria grea) si la echipamente electrice si optice (din nou, pe calapodul produselor cu valoare adaugata mai mare dintr-un anumit moment al dezvoltarii economiei socialiste).

Avem, in schimb, preturi mici la constructii

Singura varianta care ar explica pozitia de cea mai ieftina destinatie pentru investitii pe care o ocupam in prezent este situatia din sectorul constructiilor.

Si aici avem o supriza de proportii, cel putin din perspectiva perceptiei publice.

Avem cele mai mici preturi din UE la constructii, cu mai putin de jumatate din pretul mediu din Uniune si, atentie mare, figuram cu exact 50%, la mare distanta de tarile din regiune (Ungaria si Croatia sunt cele mai apropiate, cu 64%; in vestul continentului mai avem Portugalia, cu 62%).

Citeste mai departe despre investitiile in Romania si preturile lor in context european

Citește și:
Marcel Ciolacu, despre declarațiile premierului Nicolae Ciucă: ”Nu am auzit de nicio mărire de taxe”
Marcel Ciolacu, despre declarațiile premierului Nicolae Ciucă: ”Nu am auzit de nicio mărire de taxe”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 6 octombrie, că el nu știe nimic despre vreo majorare a taxelor în 2023, așa cum a anunțat premierul Nicolae Ciucă. Ciolacu a fost...
Iohannis, despre discursul lui Rareș Bogdan din Parlamentul European: „L-a luat valul”
Iohannis, despre discursul lui Rareș Bogdan din Parlamentul European: „L-a luat valul”
Președintele Klaus Iohannis a comentat joi, 6 octombrie, răbufnirea europarlamentarului PNL din Parlamentul European, care a lansat o amenințare voalată la adresa uniunii, că „l-a luat...