Romania, furnizor de materii prime si munca ieftina sau exportator de valoare adaugata?

Marti, 23 Noiembrie 2010, ora 16:46
1876 citiri
Romania, furnizor de materii prime si munca ieftina sau exportator de valoare adaugata?

"Sansele Romaniei dupa criza inseamna tehnologii inalte, exporturi, o legatura mult mai stransa cu locomotivele Uniunii Europene, dar pentru aceasta este necesar sa avem niste politici guvernamentale coerente, politici fiscale transparente si legi simple.

Fara aceste conditii, sansele Romaniei dupa criza se leaga de pastrarea statutului de furnizor de materii prime si forta de munca ieftina pentru UE", a declarat analistul financiar Dragos Cabat, in cadrul emisiunii Pontul Valutar.

Intrebat cum poate Romania sa recapete increderea investitorilor straini, Cabat spune ca cu greu se va mai ajunge la nivelul din 2007-2008.

"Odata cu criza din UE, investitorii straini au devenit mult mai reticenti, iar sumele pe care le au la dispozitie marile companii straine s-au redus, tinand cont de faptul ca activele lor s-au prabusit. In 2011, investitiile straine ar putea atinge 5 mld euro; in perioada 2007-2008, investitii straine erau de aproximativ 8 mld de euro, la care se adaugau si 7-8 miliarde de euro veniti de la "capsunari".

In acea perioada, o buna parte din investitiile straine au venit in sectorul financiar si bancar; strainii au finantat consumul din Romania si, mai putin, investitiile directe in capacitati de productie. Pe masura ce tarile UE isi vor reveni din criza, va exista un interes pentru a investi in Romania si de a aduce, din Romania, in Germania si Franta, componente care sa fie incluse in produsele vandute de catre aceste tari", a mai spus Cabat.

Citeste mai mult despre Romania, furnizor de materii prime si munca ieftina sau exportator de valoare adaugata? pe Business24.ro

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#investitii straine Romania, #bani romani munca strainatate, #criza economica Romania , #investitii straine
Comentarii
Poza DEKAR
DEKAR
rank 5
Romania lui Base si a lui Boc, furnizor de cersetori si parasute, exportator de capsunari!