Romania, pe locul 10 in Europa la crearea locurilor de munca prin investitii straine

Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 17:06
1343 citiri
Romania, pe locul 10 in Europa la crearea locurilor de munca prin investitii straine

Romania se afla pe locul 10 in Europa si pe locul 4 in Europa Centrala si de Est (CEE) in privinta locurilor de munca atrase prin investitiile straine realizate in tara, in 2012, potrivit unui sondaj realizat de Ernst&Young.

Anul trecut, Romania a atras 7.114 locuri de munca generate de investitiile straine, cu 18,9% mai multe decat in 2011, se arata in sondajul Ernst&Young, remis Ziare.com.

De altfel, intreaga regiune centrala si de est a redevenit atragatoare pentru investitorii straini, atragand cu 26 la suta mai multe locuri din aceste investitii decat in 2011, depasind Europa de Vest.

De exemplu, Renault mai produce doar un sfert din automobilele sale in Franta, restul fiind produse in Romania, Maroc, Slovenia si Turcia.

Atat Romania, cat si intreaga regiune se bucura de avantajul unui capital uman capabil si accesibil ca pret, fiind mai competitiva in comparatie cu Europa de Vest. Conform Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, salariile anuale in tarile din CEE raman in medie la jumatate fata de cele din Germania, Franta si Marea Britanie, se arata in sondaj.

In CEE, Polonia este vazuta de departe drept cea mai atractiva tara pentru investitii (37% din respondenti). In cazul Romaniei, investitiile care s-au concretizat in tara reprezinta 7% din numarul total al proiectelor de investitii din Europa, depasind usor perceptia investitorilor privind atractivitatea pietei locale.

In ciuda recesiunii, numarul proiectelor din investitii straine directe din Europa a suferit doar o reducere moderata, de 3%, de la 3.906, in 2011, la 3.797, in 2012. In schimb, numarul locurilor de munca infiintate a urcat cu 8 procente fata de 2011, pana la 170.434.

Serviciile de business si cele de software au ramas cele mai importante sectoare pentru investitiile straine directe din Europa, generand 699 si, respectiv, 402 proiecte. Marea Britanie a fost principala destinatie pentru aceste proiecte (28%), cu Germania pe locul doi, urmata de Franta si Spania.

Londra este liderul printre orasele Europei, atat in opinia investitorilor (49%), cat si prin numarul deciziilor de investitie realizate (313). Parisul este pe locul al doilea (34% din investitori si 174 decizii), fiind urmat de Barcelona si Berlin. Totusi, la nivel mondial, doar Londra face parte din top 10 al oraselor atragatoare pentru investitori.

T.B.

Citește și:
Premierul Nicolae Ciucă după întâlnirea cu președintele Azerbaidjanului: ”Avem cantităţile necesare de gaz pentru această iarnă”
Premierul Nicolae Ciucă după întâlnirea cu președintele Azerbaidjanului: ”Avem cantităţile necesare de gaz pentru această iarnă”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat sâmbătă, 1 octombrie, după o întâlnire pe care a avut-o la Sofia cu preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, că acesta i-a dat asigurări că...
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu se gândește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, însă nu a exclus alte trei nume care se vehiculează a fi reprezentantul...