Romania, pe locul 10 in Europa la crearea locurilor de munca prin investitii straine

Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 17:06
1223 citiri
Romania, pe locul 10 in Europa la crearea locurilor de munca prin investitii straine

Romania se afla pe locul 10 in Europa si pe locul 4 in Europa Centrala si de Est (CEE) in privinta locurilor de munca atrase prin investitiile straine realizate in tara, in 2012, potrivit unui sondaj realizat de Ernst&Young.

Anul trecut, Romania a atras 7.114 locuri de munca generate de investitiile straine, cu 18,9% mai multe decat in 2011, se arata in sondajul Ernst&Young, remis Ziare.com.

De altfel, intreaga regiune centrala si de est a redevenit atragatoare pentru investitorii straini, atragand cu 26 la suta mai multe locuri din aceste investitii decat in 2011, depasind Europa de Vest.

De exemplu, Renault mai produce doar un sfert din automobilele sale in Franta, restul fiind produse in Romania, Maroc, Slovenia si Turcia.

Atat Romania, cat si intreaga regiune se bucura de avantajul unui capital uman capabil si accesibil ca pret, fiind mai competitiva in comparatie cu Europa de Vest. Conform Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, salariile anuale in tarile din CEE raman in medie la jumatate fata de cele din Germania, Franta si Marea Britanie, se arata in sondaj.

In CEE, Polonia este vazuta de departe drept cea mai atractiva tara pentru investitii (37% din respondenti). In cazul Romaniei, investitiile care s-au concretizat in tara reprezinta 7% din numarul total al proiectelor de investitii din Europa, depasind usor perceptia investitorilor privind atractivitatea pietei locale.

In ciuda recesiunii, numarul proiectelor din investitii straine directe din Europa a suferit doar o reducere moderata, de 3%, de la 3.906, in 2011, la 3.797, in 2012. In schimb, numarul locurilor de munca infiintate a urcat cu 8 procente fata de 2011, pana la 170.434.

Serviciile de business si cele de software au ramas cele mai importante sectoare pentru investitiile straine directe din Europa, generand 699 si, respectiv, 402 proiecte. Marea Britanie a fost principala destinatie pentru aceste proiecte (28%), cu Germania pe locul doi, urmata de Franta si Spania.

Londra este liderul printre orasele Europei, atat in opinia investitorilor (49%), cat si prin numarul deciziilor de investitie realizate (313). Parisul este pe locul al doilea (34% din investitori si 174 decizii), fiind urmat de Barcelona si Berlin. Totusi, la nivel mondial, doar Londra face parte din top 10 al oraselor atragatoare pentru investitori.

T.B.

Citeste si:
Precedentul invocat de Orban prin care Cîțu nu mai poate fi numit premier dacă trece moțiunea. „Eu sunt Stan păţitul împreună cu preşedintele Iohannis”
Precedentul invocat de Orban prin care Cîțu nu mai poate fi numit premier dacă trece moțiunea. „Eu sunt Stan păţitul împreună cu preşedintele Iohannis”
Ludovic Orban a declarat marți, 27 septembrie, că Florin Cîţu nu mai poate fi desemnat din nou premier de către preşedintele Klaus Iohannis, în cazul în care trece moţiunea de cenzură....
Cîţu: „Dacă mai există onoare în România şi preşedintele Senatului îşi va da demisia după motivarea CCR”
Cîţu: „Dacă mai există onoare în România şi preşedintele Senatului îşi va da demisia după motivarea CCR”
Premierul Florin Cîţu a susţinut marţi, 28 septembrie, că preşedintele Senatului, Anca Dragu, ar trebui să demisioneze din funcţie, după ce Curtea Constituţională va publica motivarea...
Sursa: Ziare.com