Romania si Bulgaria, un adevarat "El Dorado" pentru investitorii din Occident

Miercuri, 25 Decembrie 2013, ora 19:17
4137 citiri
Romania si Bulgaria, un adevarat "El Dorado" pentru investitorii din Occident
Foto: Eurocans

Impinsi de criza sau sedusi de pretul scazut al terenurilor, mii de europeni s-au instalat in Bulgaria si in Romania, profitand de beneficiile Europei de Est.

Este situatia a 145.000 de straini, dintre care 52.000 sunt cetateni ai Uniunii Europene, potrivit Vosges Matin.

Dupa ce au lucrat in Brazilia si la Bruxelles, spaniolii Rafaela si Ricardo Alcaine au pus bazele unei societati de consultanta la Bucuresti, in Romania, si isi ajuta conationalii sa se instaleze in aceasta tara.

In vreme ce Spania iese timida din ultimii doi ani de recesiune, Romania a inregistrat o crestere 2,7% in primele noua luni ale anului, iar pentru 2014 previziunile arata o crestere economica de 2,4 procente, peste media europeana de 1%.

Magnet pentru bani: Ce domenii vor atrage cele mai multe investitii straine in 2014

"Transportul usor, traditia industriala, mana de lucru calificata", la care se adauga limba de origine latina sunt cateva dintre avantaje, a explicat Rafaela.

Romania, a cincea tara din Uniunea Europeana in ceea ce priveste terenurile agricole a sedus numerosi agricultori francezi, olandezi sau italieni. Pretul terenurilor variaza intre 2.000 si 4.000 de euro pe hectar, fiind de zece ori ieftin decat cel din Olanda sau Danemarca.

Un alt caz este cel al britanicului Matthew Willis, licentiat in lieratura, care a ales Sofia pentru a realiza un vis imposibil de cladit in tara natala: sa deschida un anticariat.

Un alt strain, britanicul Richard Fox, care si-a deschiss un magazin de vinuri in Bucuresti, face haz de problema imigrantilor din Europa de Est si sustine ca daca romanii si bulgarii vor sa mearga sa munceasca la Londra, sunt bineveniti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#Romania investitii straine, #Bulgaria Romania investitori Occident, #straini afaceri Romania , #investitii straine