Companii din Rusia si din China sunt interesate sa cumpere actiuni ale statului la Transelectrica, transportatorul national de electricitate.
Autoritatile analizeaza in prezent posibilitatea de a nu mai lista inca 15% din Transelectrica si de a vinde direct catre investitori aceasta participatie.
La mijlocul lunii ianuarie, o delegatie a companiei energetice chineze State Grid Corporation vizita Romania pentru a cauta oportunitati de investitii. Chinezii s-au intalnit atunci cu conducerea Transelectrica, operatorul de transport al sistemului energetic romanesc, dar si cu secretarul de stat din Ministerul Economiei Claudiu Stafie, intalnire la care a participat si ambasadorul Chinei.
Surse care au participat la discutii au declarat, pentru Adevarul, ca exista mai multe companii din China care si-au manifestat dorinta de a cumpara pachete de actiuni la Transelectrica, pentru ca "activeaza in acelasi domeniu, al transportului de electricitate".
Potrivit surselor, este vorba de pachetul de 15% pe care Ministerul Economiei isi planificase sa il listeze pe bursa in urmatoarele luni. In prezent, statul detine 73,6% din actiunile Transelectrica, un pachet de 12,8% este tranzactionat la Bursa de Valori Bucuresti din 2006, iar Fondul Proprietatea are restul de 13,5%.
La randul lor, rusii au transmis semnale cum ca ar fi interesati de Transelectrica chiar prin ambasada Rusiei. "Avem semnale in acest sens de la Ambasada Rusiei", au aratat responsabilii citati.
Potrivit unor reprezentanti ai Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei, consultantul care va intermedia vanzarea pachetului de 15% va veni cu o solutie privind metoda optima de privatizare.
"E prematur sa spunem acum prin ce metoda se va face vanzarea. Avem mai multe variante la dispozitie. Putem merge in continuare pe listarea la bursa a celor 15% din Transelectrica sau poate fi o tranzactie extrabursiera. O decizie va fi luata la sugestia consultantului. Trebuie sa ne hotaram ce vrem: sa avem mai multi actionari mai mici sau mai putini actionari, dar puternici", au afirmat sursele din OPSPI.