TV Ziare.com: Investitiile straine au scazut, dar stam mai bine decat Bulgaria

Joi, 09 Septembrie 2010, ora 17:01
2015 citiri
TV Ziare.com: Investitiile straine au scazut, dar stam mai bine decat Bulgaria

Investitiile straine in Romania au scazut in 2010 cu 29%, insa la acest capitol stam mai bine totusi decat Bulgaria, sustine Sorin Vasilescu, directorul Departamentului de Investitii Straine din cadrul Ministerului Economiei.

Sorin Vasilescu a discutat cu cititorii Ziare.com despre situatia investitiilor in Romania, despre legi, infrastructura si domeniile in care se investeste cel mai mult in Romania.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Sorin Vasilescu

Acesta a precizat ca in 2010, in primele sase luni Romania a inregistrat un flux de investitii straine directe de 1,8 miliarde de euro, in scadere fata de perioada similara din 2009 de circa 29%.

"In Bulgaria investitiile au scazut cu aproape 80%, la noi chiar daca au scazut cu 29% anul trecut, se mentin la un nivel acceptabil pentru acest an, iar legile sunt destul de acceptabile pentru investitorii straini", a declarat Sorin Vasilescu, la Tv Ziare.com.

Potrivit directorului, Romania ramane in continuare o tara atractiva pentru investitorii straini, in conditiile in care este competitiva din punct de vedere al fortei de munca. Motivul pentru scaderea investitiilor nu sunt neaparat problemele din Romania (legislatia stufoasa sau infrastructura proasta), ci criza economica, sustine directorul.

"Romania este una din tarie din centrul si sud-estu Europei care ramane in continuare atractiva pentru investitorii straini. Evident, am inregistrat o scadere. Aceasta scadere insa o pun mai mult pe seama crizei care are loc in Europa pentru ca, sa nu uitam, ei sunt cei care trimit cel mai mult capital in Romania. Din punct de vedere al tarii noastre, noi ramanem atractivi pentru ca oferim pachete interesante si avantajoase", sustine Sorin Vasilescu.

Potrivit lui Vasilescu, participatiile la Capital si profitul reinvestit au ramas la acelasi nivel, insa creditele intragrup au scazut, ceea ce arata ca investitorii "au optat pentru prudenta si expectativa in loc sa plaseze in continuare capital".

Vasilescu aminteste ca Merryl Lynch a numit Romania cea mai atractiva locatie pentru investitori din Europa, iar prognoza este valabila pana in 2019.

Industria auto, principala atractie pentru investitori

Industria auto este principalul pol de atractie pentru investitorii straini, iar acest sector se va mentine in urmatorii ani, sustine Sorin Vasilescu, amintind de investitiile Renault si Ford din Romania.

"Industria auto (...) este in criza si este in cale sa iasa din criza in Europa. Cei mai mari producatori cei germani si cei francezi sunt acum intr-un moment de iesire din criza", a declarat Vasilescu.

O alta alegere buna pentru investitori este sectorul IT, unde se gasesc foarte usor specialisti. "Companiile din IT au gasit un domeniu foarte bun pentru ca au de unde recruta specialisti in domeniu: a doua limba vorbita in compania Microsoft in Statele Unite este romana", a declarat Sorin Vasilescu.

Cele mai importante investitii din Romania sunt realizate de companiile austriece, precizeaza Vasilescu, insa si China, Statele Unite si Germania au foarte multe investitii la noi. "As mentiona Austria ca principal investitor, este un investitor foarte inteligent care a investit in domenii cheie sectorul energetic, bancar si financiar", sustine Sorin Vasilescu.

Directorul mentioneaza China ca principal investitor, cu peste 9.600 de firme deschise in Romania, dar si Germania, care are investitii importante in domeniul industriei si in domeniul componentelor auto.

Citeste si:
Cîţu: „Dacă mai există onoare în România şi preşedintele Senatului îşi va da demisia după motivarea CCR”
Cîţu: „Dacă mai există onoare în România şi preşedintele Senatului îşi va da demisia după motivarea CCR”
Premierul Florin Cîţu a susţinut marţi, 28 septembrie, că preşedintele Senatului, Anca Dragu, ar trebui să demisioneze din funcţie, după ce Curtea Constituţională va publica motivarea...
Reacția lui Cîțu în ședința PNL după ce a aflat când se votează moțiunea: „It's ok!” SURSE
Reacția lui Cîțu în ședința PNL după ce a aflat când se votează moțiunea: „It's ok!” SURSE
Liberalii s-au reunit marți seară, 28 septembrie, în prima ședință cu Florin Cîțu în rolul de președinte al partidului. Conform unor surse politice, premierul nu a părut îngrijorat...
Sursa: Ziare.com