TV Ziare.com: Nu va avea loc un exod al investitorilor din Romania

Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 14:05

   

TV Ziare.com: Nu va avea loc un exod al investitorilor din Romania
Investitorii straini se vor intoarce in Europa Centrala si de Est imediat dupa ce criza economica internationala se va termina, iar Romania va reusi sa iasa din criza cel mai probabil in 2012, dupa ce statele europene dezvoltate vor relua interactiunea intre piete, a declarat la TV Ziare.com Florin Bonciu, decanul Facultatii de Studii Economice Europene din cadrul Universitatii Romano-Americane.

Florin Bonciu a explicat ca Romania este in continuare atractiva pentru investitorii straini chiar daca nu avem un mediu de afaceri predictibil, iar legile fiscale se schimba des.

Totusi, el spune ca nu putem vorbi despre orice fel de investitori, deoarece Romania nu este atractiva decat la anumite capitole. Marele dezavantaj al tarii noastre este infrastructura, adauga Florin Bonciu.

"Investitorii in lactate se uita la ceva, in timp ce un consructor auto cauta altceva. In unele domenii, de exemplu in cel industrial, da. In altele, care cer o infrastructura buna, in mod clar Romania nu este atractiva. Daimler Benz urma sa produca piese pentru fabricile din toata Europa. A ales Ungaria pentru ca reteaua de autostrazi de acolo ii permitea", a precizat Florin Bonciu la TV Ziare.com.

Acesta a adaugat ca Romania atrage investitorii din sectorul industrial sau al materialelor de constructii. De asemenea, investitiile in energie, in special energie eoliana, merg foarte bina, iar bunurile de consum sunt si ele profitabile, deoarece Romania este a doua piata ca marime din regiune.

Decanul Facultatii de Studii Economice Europene din cadrul Universitatii Romano-Americane a mai spus si ca oamenii de afaceri se orienteaza spre tari unde afacerile lor sa fie profitabile, dar asta nu inseamna ca Bulgaria sau Ungaria atrag mai multe investitii decat Romania doar pentru ca au o serie de impozite mai mici in acest moment.

"Nu va putea sa se mute cu aceasta investitie a sa de doua ori pe an in functie de ce se intampla. O serie de oameni de afaceri se pot muta. In domeniul confectiilor exista o concurenta din India sau Egipt. Unii se pot muta. De exemplu Secuiana, deoarece costul de productie nu mai este profitabil in Romania. Totusi, nu ne putem astepta la un exod al oamenilor de afaceri romani sau straini", a spus Bonciu.

"Exista posibilitatea de a folosi sedii offshore. Luxemburg apare ca un mare investitor, dar firmele au doar sediul acolo. Firmele foarte mari nu practica acest lucru. IBM, Siemens, General Electric nu vor face asa ceva. In unele tari nici nu este permis acest lucru. In SUA sunt reglementari clare. Datorita masurilor luate pe plan international, nu ne putem astepta sa creasca tendinta de a se muta sediul intr-o alta tara", a adaugat el, raspunzand la o intrebare despre firmele care isi muta sediul din Romania in Bulgaria.

Florin Bonciu a mai spus la TV Ziare.com si ca marile investitii se vor indrepta tot catre tarile dezvoltate, in ciuda succesului pe care China, India sau Brazilia il au, deoarece investitorii au nevoie si de siguranta. "Investitorii se duc acolo unde puterea de cumparare este ridicata, chiar daca si costurile sunt mai ridicate. Si siguranta lui este mai ridicata intr-o tara dezvoltata", a punctat Bonciu.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1822 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
romanianwars
rank 1
Fie ca Dzeu sa va scurteze suferinta
la ce va urma in curand. Daca va placut filmul Mad Max o sa-l aveti in varianta reala. ;)
nonvolo
rank 1
Eu am o propunere !
Sa vina bulgarii sa ne conduca caci ai nostrii sunt prea pro,sti!
Masinile le inmatriculam in Bulgaria, Asigurari platim in Bulgaria, Firmele le inmatriculam in Bulgaria, casele le construim in Bulgaria, in concediu tot acolo.
Oare guvernul Boc e atit de redus la minte sa nu observe nimic din toate astea?
alllinna
rank 3
de-ale lor
sau , ale lor ?
beto
rank 1
da ce e razboi ???
vor pleca cate unul ,cate doi ...pana ramanem doar noi ...
alllinna
rank 3
deja sunt doar ei
deja sunt doar ei , noi suntem doar Romania de care n-au nevoie.
SpiritCivic
rank 5
Mie mi se pare ca nu se spune nimic despre romanii bogati care isi cauta de drum si se stabilesc in alte tari dupa ce si-au rotunjit punga aici... Evident ca investitiile lor din Romania... daca sunt rentabile vor mai aduna banii de aici... sau nu.
Iar cand toata lumea vede si stie care ere haosul din aceasta tara... nu este de mirare ca se simte nevoia unor "opinii" pozitive... Romano-Americano-Intersu-Poarta-Fesu....
alllinna
rank 3
Aha aha aha
cand v-a trece criza ?
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor