Vezi ce straini sunt interesati de reactoarele de la Cernavoda

Vineri, 03 Iunie 2011, ora 23:30
1367 citiri
Vezi ce straini sunt interesati de reactoarele de la Cernavoda
Foto: bzi.ro

Companii din Japonia, China, Coreea si SUA s-au aratat interesate sa colaboreze cu Romania la constructia reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Ion Ariton.

Intrebat intr-o conferinta de presa daca investitia la Cernavoda va continua, Ariton a raspuns ca la unitatea de la Cernavoda nu exista probleme, informeaza Mediafax.

"S-a facut o analiza de catre specialistii din minister si nu avem nicio problema. Unul din reactoare, al doilea, a fost repornit de cateva zile, dupa revizia anuala. Investitia este prioritara si dorim sa facem cat mai repede cele doua reactoare. Deja avem solicitari pentru parteneriat public-privat, avem solicitari de colaborare pe acest proiect in perioada imediat urmatoare", a declarat Ariton.

"Am fost la primele intalniri, am prezentat datele tehnice ale acestui proiect, urmand ca, intr-un timp scurt, dansii sa isi exprime punctul de vedere. Avem termenul de realizare a lucrarilor de executie in perioada 2013-2019", a spus ministrul.

Potrivit acestuia, proiectul constructiei unei noi centrale nucleare in Romania, discutat pe vremea cand Adriean Videanu era ministru al Economiei, nu a avansat in cele noua luni de cand conduce institutia.

"Despre cealalta noua centrala nucleara, la nivel guvernamental, nu s-a luat nicio decizie. Nu se discuta de zona, de amplasament. Se discuta cand a fost domnul Videanu la Sibiu, in urma cu doi ani, dar a ramas intr-o faza de discutie. De noua luni de cand sunt eu la minister nu s-a discutat nimic, nu este o prioritate. Avem ca prioritate cele doua reactoare", a mai spus Ariton.

Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavoda, cauta noi actionari pentru continuarea proiectului de constructie a reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda, dupa ce grupurile energetice CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF SUEZ (Franta-Belgia), care au semnat acordul de investitii in 2008, s-au retras din proiect.

Valoarea investitiei in reactoarele 3 si 4, estimata la patru miliarde de euro in 2008, va fi reanalizata, iar finalizarea celor doua unitati a fost amanata pentru anul 2019.

Unitatile nucleare 3 si 4 vor avea o putere instalata de 720 MW fiecare si vor dubla capacitatea de productie a centralei de la Cernavoda.

Eveniment Quarterly Report

La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 2,65% din PIB după primele opt luni ale anului, la 42,19 miliarde de lei, faţă de 32,98 miliarde de lei, respectiv 2,34% din PIB aferent...
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
Comisia Europeană a efectuat a doua plată de 2,76 miliarde EUR către România în cadrul mecanismului de redresare și de reziliență (PNRR), potrivit unui comunicat al executivului european....
#investitii Cernavoda, #straini bani Cernavoda, #companii straine reactoare Cernavoda , #investitii straine