Cinci grupuri energetice din Rusia investesc in Venezuela

Vineri, 26 Septembrie 2008, ora 16:57
1331 citiri
Cinci grupuri energetice din Rusia investesc in Venezuela

Cinci grupuri ruse din domeniul hidrocarburilor au in plan investitii de miliarde de dolari in Venezuela, in cadrul unui consortiu care va fi creat pana in primavara anului 2009.

"Daca vorbim despre toate activitatile consortiului, de ceea ce s-a semnat astazi si de sectoarele in care avem intentia sa lucram, sunt zeci de miliarde de dolari", a declarat ministrul rus al energiei, Serghei Smatko.

Potrivit acestuia, cinci mari companii ruse - Gazprom, Lukoil, TNK-BP, Surgutnefnegaz si Rosneft - vor crea pentru inceput un consortiu rus, urmand ca ulterior sa li se alature mai multe companii venezuelene precum Pdvsa (Petroleos de Venezuela.

Presedintiele rus Dmitri Medvedev si cel venezuelean Hugo Chavez, s-au intalnit vineri la Orenburg in sud-vestul Rusiei, pentru a pecetlui alianta militara si economica creand totodata "o contrapondere solida" pentru influenta americana.

"Astazi vom semna o serie de acorduri pentru a ne consolida cooperarea", a declarat presedintele rus la inceputul intalnirii care a avut loc la sediul administratiei regionale. "Este vorba despre cooperare in domeniile economic si militar", a subliniat el.

Chavez, aflat la a treia vizita in Rusia, s-a intalnit cu Medvedev dupa ce fusese primit cu o zi inainte de premierul Vladimir Putin. Acesta din urma a propus Caracasului cooperare in domeniul folosirii energiei nucleare si a promis ca "toate acordurile de cooperare intre fortele navale" ale celor doua tari vor fi "puse in aplicare".

Vizita lui Chavez, un critic al "imperialismului american", intervine in contextul in care o flota de nave se razboi ruse se pregateste sa efectueze in largul Venezuelei manevre navale fara precedent dupa Razboiul Rece.

Joi, Moscova anuntase ca a acordat Venezuelei un imprumut de un miliard de dolari (682 millions d'euros) pentru cumpararea de arme. Moscova si Caracasul semnasera deja intre 2005 si 2007 douasprezece contracte in valoare totala de 4,4 miliarde de dolari. Rusia a vandut in special Venezuelei 24 de avioane de vanatoare suhoi, 50 de elicoptere de lupta si 100.000 de pusti de asalt kalasnikov, o cooperare pe care statele Unite nu o vad deloc cu ochi buni.

Inainte de intalnirea celor doi presedinti, in Urali, Kremlinul a reamintit intr-un comunicat ca Moscova si Caracasul fac "eforturi sa gaseasca o contrapondere solida pentru influenta americana".

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#medvedev, #Chavez, #investitii, #companii energetice , #investitii