Cum va arata Fondul Suveran de Investitii: 27 de companii profitabile cu o valoare de 10 miliarde de euro

Joi, 31 August 2017, ora 07:47
7270 citiri
Cum va arata Fondul Suveran de Investitii: 27 de companii profitabile cu o valoare de 10 miliarde de euro
Foto: Arhiva Ziare.com

Proiectul de lege pentru infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) a fost finalizat si lansat miercuri noapte in dezbatere publica de Ministerul Finantelor, institutia care va supraveghea Fondul.

Acesta va cuprinde 27 de participatii minoritare sau majoritare ale statului la companii profitabile, cu o valoare contabila de circa 45 miliarde de lei (10 miliarde de euro).

Proiectul de lege va fi trimis Guvernului, cu avizul primit de la Eurostat (opinie ex-ante) in legatura cu clasificarea Fondului (bugetar/in afara bugetului), iar Executivul l-ar putea aproba intr-o sedinta din luna septembrie si transmite apoi Parlamentului.

Proiectul a fost elaborat impreuna cu reprezentanti ai Ministerului Economiei, Ministerului Energiei si Ministerului Muncii, precum si cu consultarea reprezentantilor din alte institutii publice, in cadrul unui grup de lucru si a unei comisii interministeriale aprobate de Guvern.

Citeste si Fondul Suveran in 5 linii directoare

Statul roman va avea calitatea de actionar unic pe toata perioada de functionare a FSDI.

Capitalul social al Fondului va fi format din aport in natura, reprezentat de pachetele de actiuni, si din aport in numerar de 1,85 miliarde de lei, din care o suma de 50 milioane de lei va fi varsata la constituire, in 2017.

Companiile incluse in fond sunt:

  1. Engie Romania (la care statul roman detine 34% din actiuni),
  2. Electrica (48,78%),
  3. Delgaz Grid (13,51%),
  4. E.ON Energie Romania (31,82%),
  5. Biofarm (1,16%),
  6. Chimcomplex (12,89%),
  7. OMV Petrom (20,63%),
  8. Telekom Romania Communications (45,99%),
  9. Antibiotice (53,02%),
  10. Compania Nationala pentru Controlul Cazanelor, Instalatiilor de Ridicat si Recipientelor sub Presiune (100%),
  11. Loteria Romana (100%),
  12. Societatea Nationala a Sarii (51%)
  13. IAR SA (72,19%),
  14. Oil Terminal (59,62%),
  15. Cupru Min (100%),
  16. Unifarm (100%),
  17. Societatea Nationala a Apelor Minerale (100%),
  18. Compania Nationala Administratia Porturilor Dunarii Maritime (92,3%),
  19. Compania de Investitii pentru Turism (100%),
  20. Romgaz (70%),
  21. Hidroelectrica (80,05%),
  22. Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (80%),
  23. Nuclearelectrica (82,49%),
  24. Imprimeria Nationala (100%),
  25. Administratia Porturilor Maritime (80%),
  26. Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (100%)
  27. Conpet (58,72%).

Dividendele acestor companii vor fi incasate de Fond

Cele 27 de participatii au generat in ultimii ani dividende de circa 2 miliarde de lei - valoare care reprezinta media dividendelor pe ultimii trei ani -, care au fost incasate de buget.

"Proiectul de act normativ va avea impact asupra veniturilor bugetului de stat incepand cu anul 2018, in sensul reducerii veniturilor la bugetul de stat cu valoarea dividendelor incasate de FSDI in contul actiunilor transferate in portofoliul FSDI.

Aceasta influenta va fi recuperata in anii urmatori primului an de functionare prin incasarea dividendelor pe care FSDI le va plati statului, in calitate de actionar unic potrivit hotararii Adunarii Generale a Actionarilor de repartizare a profitului si stabilire a dividendelor", arata nota de fundamentare a proiectului de lege.

Dupa crearea Fondului, dividendele acestor companii vor fi incasate de Fond.

"Impactul este atenuat, pentru ca, initial, aceste dividende vor ajunge tot la stat, pana cand Fondul va incepe sa faca investitii", a precizat un reprezentant al Ministerului Finantelor.

Valoarea participatiilor urmeaza sa fie stabilita de catre evaluatori dupa crearea Fondului, pe baza valorii actiunilor pa bursa, pentru companiile listate, si a metodei activului net, pentru societatile nelistate.

Valoarea detinerilor stabilita pe baza valorii unitare a actiunilor din cele 27 de participatii transferate FDSI era de circa 45 miliarde de lei (10 miliarde de euro) in 2015, insa valoarea reala a participatiilor ar putea fi semnificativ mai mare sau mai mica.

Scop, conducere si calendar

Potrivit calendarului Ministerului Finantelor, Fondul urmeaza sa devina operational in 2019. Pentru perioada de un an si jumatate, Fondul va avea o conducere provizorie selectata de Ministerul Finantelor, care va reprezenta statul in raport cu Fondul.

Ulterior, FDSI va avea o conducere dualista - consiliu de supraveghere si directorat - cu mandate pe patru ani.

Proiectul prevede ca FDSI are ca scop "dezvoltarea si finantarea din fonduri proprii si din fonduri atrase, de proiecte de investitii rentabile si sustenabile, in diverse sectoare economice, prin participare directa ori prin intermediul altor fonduri de investitii sau al unor societati de investitii, singur sau impreuna cu alti investitori institutionali sau privati, cat si administrarea activelor financiare proprii, in vederea obtinerii de profit".

"Administrarea FSDI se va realiza in sistem dualist, de catre un consiliu de supraveghere si un directorat, de o maniera independenta, conform actului constitutiv, in conformitate cu politica sa investitionala, in vederea obtinerii de profit, in conditii de piata, prin dobandirea in nume propriu de active si pasive si cu asumarea riscurilor asociate unor astfel de activitati comerciale, in limitele strategiei investitionale aprobate de actionar", arata proiectul Finantelor.

Ministerul Finantelor va aproba strategia investitionala si planul de investitii, insa managementul activelor si pasivelor se va face in mod independent de catre conducerea FSDI.

Conform statutului FSDI, acesta va respecta cele mai bune principii de guvernanta ale fondurilor suverane - principiile de la Santiago.

Consiliul de supraveghere va fi format din noua membri, desemnati pe baza a cel putin a urmatoarelor criterii de selectie: expertiza in domeniul financiar-bancar necesara indeplinirii responsabilitatilor specific FSDI, experienta in administrarea de societati, integritate profesionala, buna reputatie, cunostinte, aptitudini si experienta adecvate complexitatii activitatii specific FSDI, atat individual cat si la nivel colectiv, dupa o procedura proprie de selectie transparenta, care va fi aprobata de actonar.

Primii membri ai consiliului de supraveghere vor fi numiti prin hotarare a Guvernului pe o perioada de 18 luni, avand ca mandat numirea directoratului si organizarea activitatii FSDI.

Ulterior, conform actuui constitutiv, mandatul membrilor consiliului de supraveghere va fi de patru ani.

Directoratul va fi format din sapte membri numiti de catre consiliul de supraveghere, cu mandate tot de patru ani.

Crearea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) este principala masura pentru stimularea investitiilor publice prevazuta in programul de guvernare al aliantei PSD-ALDE.

Fondul va folosi veniturile din dividende ale acestor companii, dar va strange fonduri si din emisiuni de obligatiuni sau din vanzarea de active neperformante precum case de odihna si hoteluri.

Cele mai mari investitii ale FSDI, de 3,5 miliarde de euro, in urmatorii patru ani ar urma sa se realizeze in sanatate, sector in care PSD promite constructia unui spital republican si a opt spitale regionale.

Alte 3 miliarde de euro vor fi folosite pentru constructia de autostrazi si cai ferate rapide care nu pot fi finalizate sau demarate din fonduri europene pana in 2020.

In proiectul realizat de catre Ministerul Finantelor, strategia de investitii este clarificata. Astfel, Fondul va face plasamente in "proiecte de investitii in domenii competitive, inclusiv investitii in participatii, co-finantare proiecte de tip PPP si co-finantare proiecte finantate din fonduri europene; investitii in instrumente financiare emise de alte entitati; administrarea pachetelor de actiuni din portofoliu".

De asemenea, FDSI ar trebui sa aiba un rol de catalizator eficient pentru atragerea de fonduri private de la banci, fonduri de pensii sau fonduri de investitii, care, alaturi de fondurile proprii, vor asigura finantarea unor proiecte de investitii a caror implementare va antrena un efect de multiplicare economica atat pe orizontala, cat si pe verticala.

In plus, Fondul va contribui la sustinerea eforturilor Romaniei de a obtine statutul de piata emergenta pentru piata de capital autohtona prin cresterea lichiditatii, ca urmare a listarii la Bursa de Valori Bucuresti si AERO a companiilor din portofoliul FSDI.

Mai urmeaza un Fond

Ultima varianta a programului de guvernare prevede si crearea unui al doilea fond.

"Alaturi de FSDI, cel tarziu in primul trimestru din 2018, se va crea un Fond National de Dezvoltare (FND), care va cuprinde companii unde statul detine participatii si care in prezent sunt administrate de AVAS, dar si companii de stat care nu vor putea fi incluse in FSDI din cauza interdictiei europene, care stipuleaza faptul ca in unele cazuri, companiile de productie si distributie nu pot fi administrate de aceeasi enitate, evitanduse in acest fel comportamentul de monopol", arata documentul.

Astfel, Transelectrica si Transgaz vor fi administrate si detinute de FND, iar Hidroelectrica sau Romgaz de catre FSDI, iar AVAS se desfiinteaza.

Al doilea fond este necesar deoarece firmele de distributie, cele de transport si cele de producere de energie nu pot avea acelasi actionar majoritar, potrivit reglementarilor europene.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#proiect lege Fondul Suveran de Investitii , #investitii