Economia merge bine pe hartie, dar realitatea din teren e alta: Falimentele se tin lant

Luni, 11 Aprilie 2016, ora 14:08
4250 citiri
Economia merge bine pe hartie, dar realitatea din teren e alta: Falimentele se tin lant
Foto: Pixabay

Pe hartie, economia merge bine la nivel macro, in special datorita impulsului dat de reducerea TVA.

Romanii au prins curajul de a face investitii si de a cumpara case, masini si bunuri de folosinta indelungata, in contextul in care consumul a revenit pe plus. Dar situatia dincolo de statistici e alta.

Potrivit unui studiu efectuat de KeysFin, o firma de servicii de business information si credit management dedicate mediului de afaceri, numarul procedurilor de faliment a explodat in 2015, informeaza un comunicat remis Ziare.com.

Economia, intr-o zona crepusculara - Efectele cresterii salariilor bugetarilor

Datele au fost prelucrate pe baza informatiilor oficiale de la Ministerul Finantelor si Registrul Comertului. Acestea arata ca, anul trecut, 7.446 de firme se aflau in procedura de faliment, in crestere cu peste 2.000 de firme fata de anul 2014 (5.434 societati).

Cele mai multe societati comerciale aflate in procedura de faliment erau in sectorul constructiilor (9%), urmate de cele din comertul cu alimente, bauturi si tutun (5%) si transporturi (4%). Comertul cu material lemnos, restaurantele si comertul cu produse nealimentare se aflau, de asemenea, in topul falimentelor.

Service-urile auto trec prin cea mai grea perioada de dupa Revolutie: Criza financiara si falimente

Firmele "tinere", cele mai expuse

Un alt aspect interesant, care reiese din statistica KeysFin, arata ca cele mai multe societati comerciale care ajung in procedura de faliment au, in medie, intre 7 si 9 ani de activitate.

In plus, analistii citati ne sfatuiesc ca semnarea unui contract sa aiba loc dupa evaluarea evolutiei indicatorilor financiari si mai putin la "varsta" firmelor.

"Nu vechimea firmei, cat calitatea rezultatelor financiare trebuie sa primeze in decizia privind dezvoltarea unui contract, a unui parteneriat de business", sustin cei de la KeysFin.

Business-ul in Bucuresti, cel mai periculos

Statistica KeysFin arata ca cele mai multe firme care au ajuns in situatie de faliment in 2015 au fost in Bucuresti (1402), un numar dublu fata de anul precedent (699).

In topul judetelor cu societati comerciale aflate in faliment, pe locurile urmatoare se afla Maramures (428), Timis (295), Brasov (294), Iasi (288), Mures (286), Constanta (260) si Arges (252). La polul opus s-au situat judetele Vaslui (38), Caras Severin (44), Ialomita (44), Salaj (48), Calarasi (50).

"Cele mai multe falimente sunt in Bucuresti pentru ca si numarul firmelor este mai mare. De altfel, cu cat business-ul este mai dezvoltat, cu atat si riscurile de insolvente si falimente sunt mai mari. Situatia din Vaslui, Caras Severin si Ialomita nu inseamna ca in aceste zone este un vad economic excelent, ci ca afacerile sunt mai putine decat in alte locuri", au explicat analistii KeysFin.

Statistica arata, pe de alta parte, ca exista judete in care numarul procedurilor de faliment a crescut spectaculos fata de 2014, cum ar fi Arad sau Cluj.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#firme faliment 2015, #firme faliment Romania, #faliment companii, #numar firme faliment , #investitii