Motivul pentru care intreaga Europa vrea ca drama Greciei sa ajunga in actul final

Marti, 23 Iunie 2015, ora 06:59
8885 citiri
Motivul pentru care intreaga Europa vrea ca drama Greciei sa ajunga in actul final

Europa ar putea creste vertiginos in ochii investitorilor odata ce se va termina drama prin care trece Grecia, a explicat un analist de pe Wall Street, care gestioneaza active de peste un trilion de dolari din toata lumea.

"Fundamentele sunt chiar solide in multe locuri din Europa, insa situatia prin care trece statul elen distrage atentia investitorilor", a transmis Sheila Patel, director executiv la International Goldman Sachs Asset Management (GSAM), pentru CNBC.

Firma gestioneaza active in valoare de 1,2 trilioane de dolari la nivel global.

"Se observa deja o imbunatatire la tarile de la periferie, cum ar fi Spania si Italia, insa atunci cand te uiti la ce se intampla in Grecia, cum poti sa ii convingi sa faca pasul final? Parerea mea este ca investitorii inca se afla la stadiul de expectativa: doar unul din cinci baga bani in Batranul Continent", a mai spus Sheila Patel.

Din februarie, liderii de la Atena, pe de-o parte, zona euro, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, pe de alta parte, s-au aflat in negocieri aprinse pe tema unei noi finantari.

Avand in vedere ca de fiecare data discutiile nu s-au concretizat, incertitudinea a planat timp de patru luni de zile deasupra tarii. In consecinta, de teama, populatia a retras din banci 5 miliarde de euro in ultima saptamana, iar investitorii au intors spatele regiunii.

Soarta Greciei se decide in aceasta seara: Anunt triumfator din partea elenilor

"Exista unii care fac pasi mai mici sau mai mari in Europa, insa cei mai multi asteapta pur si simplu sa se intample ceva bun. Si uite-asa ne-am intors la situatia in care ne aflam acum cativa ani", a explicat Patel.

Colacul de salvare al Europei

Daca pana nu demult era considerata doar o sursa de bani ieftini, stimulul monetar al BCE a impulsionat bursa europeana. Indicele Europe 600 a inregistrat o crestere de 11% in ultimele 12 luni.

"Politica agresiva a bancii centrale trebuie sa ajute la balansarea riscului geopolitic", a mentionat Russ Koesterich, chief investment strategist la firma BlackRock.

Luand in considerare aceste lucru, unde ar trebui investitorii sa "pompeze" bani?

In trecut, multinationalele reprezentau un El Dorado pentru acestia, avand in vedere ca erau o pista sigura si puteau sa isi extinda expunerea fara a se ingrijora de starea economica a Europei. Insa acum se pare ca e timpul investitiilor regionale, iar periferia pare a fi o zona mai atractiva chiar si decat Germania, sustine Patel.

Cu toate ca se vede luminita de la capatul tunelului, Grecia tot ramane o problema care trebuie depasita pentru ca investitorii sa se regrupeze pe Batranul Continent, a avertizat directorul executiv al GSAM.

Situatia Greciei, pe scurt

Deputatul PNL Andreea Paul a facut o scurta radiografie a situatiei in care se afla statul elen.

"Grecia este o tara dezvoltata economic. A acumulat o datorie publica nesustenabila. Are un sistem fiscal care in executie este inca svaiter. A pierdut semnificativ din competitivitate. Are inca un sector public excesiv, desi a facut reduceri de personal. Avea un sistem public de pensii care acorda si a treisprezcea pensie, la care insa a renuntat", a mentionat politicianul roman, pentru Ziare.com.

O raza de speranta pentru Grecia, pe ultima suta de metri

Andreea Paul a atras insa atentia ca e necesar ca sa se puna in concordanta capacitatea reala a Greciei de a genera venituri (dupa adoptarea unor masuri de restructurare economica si mai ales in zona finantelor publice) cu serviciul datoriei in urmatorii ani.

"Solutia sta la ambele parti, pentru ca responsabilitatea este de ambele parti. (...) Oricum, iesirea Greciei din zona euro nu este apocaliptica cum este descrisa de unii politicieni. Noi avem 1% din PIB-ul UE, Grecia are 2%", a amintit deputatul PNL.

La randul sau, europarlamentarul PMP Siegfried Muresan a taxat discursul socialistilor si al premierului elen Alexis Tsipras, conform caruia politicile impuse de Europa sunt cele care au adus austeritatea in Grecia.

"Realitatea e ca, fara ajutorul Europei, grecii nu si-ar fi primit pensiile si salariile din 2010 incoace. Aceea ar fi fost austeritate", a scris pe Facebook Siegfried Muresan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#Grecia investitii Europa, #Grecia problema Europa, #Grecia criza Europa , #investitii