Solutiile pentru salvarea sistemului medical din Romania - Interviu cu Ariadna Avram

Luni, 09 Septembrie 2013, ora 08:02
7230 citiri
Solutiile pentru salvarea sistemului medical din Romania - Interviu cu Ariadna Avram

Sistemul medical din Romania poate fi imbunatatit prin cresterea investitiilor, a bugetului alocat de la stat si prin recompensarea cadrului medical in concordanta cu rezultatele, considera Ariadna Avram.

Femeia de afaceri a inaugurat recent Personal Genetics, un Centru de Genetica Medicala in care au fost investite doua milioane de euro.

Ea a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre necesitatea unei "strategii clare si coerente de prioritati, obiective, dar si strategii bine definite in timp".

In plus, Ariadna Avram sustine ca un sistem de sanatate precar are consecinte foarte grave asupra poporului roman, astfel ca trebuie luate rapid niste decizii.

Un studiu recent realizat de catre OMS cu privire la sumele investite de guvern in sistemul sanitar arata ca Romania atrage investitii in sanatate de doar 500 de dolari per capita in fiecare an. Aceasta suma ne plaseaza pe ultimele locuri in UE. Care sunt cauzele care au dus la aceasta situatie si cum poate fi ea rezolvata?

Doua dintre cauzele acestei situatii sunt cu siguranta urmatoarele: lipsa unei strategii in sanatate viabila pe termen mediu si lung asumata de clasa politica pe 10-20 de ani si lipsa unei competitii echilibrate intre sectorul public si cel privat. De asemenea, alocarea bugetara scazuta de aproximativ 5% din PIB in Romania, mult sub Europa de Vest care aloca minim 10% si respectiv Europa de Est care aloca pentru sanatate intre 6-9% din PIB.

Cateva idei viabile pentru rezolvarea acestei situatii ar trebui, in opinia mea, sa includa si urmatoarele:

- Continuarea reformei in sanatate care sa aduca performanta si eficienta

- Stabilirea unei strategii de dezvoltare si a prioritatilor investitionale in sanatate

- Instituirea uni cadru legislativ pentru stimularea sectorului privat pentru a investi in sanatate care sa duca la o competitie eficienta intra sectorul public si cel privat.

De asemenea, romanii se afla pe ultimele locuri in Europa si in ceea ce priveste accesul la echipamente medicale (in special in mediul rural). Credeti ca atragerea de noi investitii ar putea rezolva si aceasta problema?

Consideram ca trebuie creat un cadru legislativ pentru acces la servicii medicale primare in mediul rural a fiecarui cetatean al Romaniei.

Se impune luare unor masuri care sa vizeze:

- Reinfiintarea dispensarelor rurale.

- Stimularea tinerilor medici pentru a profesa medicina primara in sectorul rural.

- Crearea unor structuri medicale bine definte de competente astfel incat pacientul sa aiba un traseu bine definit in sistemul medical: dispensar medical - ambulatoriul de specialitate - unitate publica cu paturi/spital.

Consideram ca noile investitii, atat publice cat si private, pot rezolva accesul la servicii medicale atat in mediu rural cat si urban, iar investitiile in echipamente medicale si tehnologii noi vor duce la cresterea calitatii actului medical.

Descentralizarea si transferul managementului unitatilor sanitare publice la autoritatile locale consider ca este un lucru pozitiv care stimuleaza comunitatea si autoritaile locale sa investeasca in echipamente si tehnologii astfel incat sa cresca adresabilitatea si calitatea serviciilor prestate.

Din ce in ce mai multi romani merg la medic doar in ultimul moment. In plus, unele spitale ar putea efectua concedieri pentru a putea supravietui din cauza lipsei banilor. Cum vedeti acesta situatie si cum ar putea fi rezolvata?

Solutii exista si nu sunt deloc putine. Printre acestea mentionez: programe educationale pentru constientizarea si valorizarea sanatatii fiecarui individ; programe de preventie si profilaxie; controale periodice ale starii de sanatate a populatiei.

In ceea ce priveste sursele de finantare ale unitatilor sanitare publice, acestea trebuie sa fie in concordanta cu gradele de competenta al serviciilor medicale prestate.

Spitalele ar trebui sa aiba compartimente si sectii clinice cu un numar de paturi adaptat patologiei comunitatii pe care o deserveste iar finantarea sa fie in concordanta cu aceste nevoi.

Accesul la un sistem sanitar ar trebui sa fie un drept al fiecaruia, insa in Romania pare ca acest lucru a fost uitat. Ce imbunantiri propuneti?

Accesul la servicii medicale al fiecarui cetatean al acestei tari este un drept constitutional.

Ca masura imediata se impune necesitatea existentei unui pachet minimal de servicii medicale. Dar si necesitatea existentei asigurarilor private de sanatate care sa genereze competitie atat in sectorul public cat si in cel privat, sa atraga investitiile in ambele sectoare, sa creasca calitatea actului medical.

Totodata, este foarte importanta sustinerea finantarii de catre minister a proiectelor viabile care si-au confimat eficienta (ex. SMURD-UPU) si alocarea de resurse financiare necesare sustinerii si altor activitati medicale (educatie, profilaxie, preventie) precum si programe nationale de sanatate finantate adecvat functie de gradul de imbolnavire al cetatenilor Romaniei.

Este necesara o distribuire mai eficienta a banilor in sistem? Poate fi implementata aceasta idee? In ce zone exista o nevoie mai mare de fonduri? Ne puteti da un exemplu concret?

Consider ca se poate discuta despre o distribuirea mai eficienta a banilor in sistem si aceasta idee poate fi implementata doar dupa stabilirea unei strategii de sanatate si a prioritatilor in sanatate: de ex programele nationale, sistemul de urgenta UPU-SMURD.

Trebuie stabilite obiective clare cantitative si calitative de imbunatatirea a accesului la servicii medicale, de investitii in echipamente si tehnologii moderne, in terapie si monitorizare a starii de sanatate a pacientilor.

Cresterea salariilor medicilor ar putea fi un stimulant pentru a ramane in tara sa isi faca meseria? Sau impunerea unui sistem de "recompensa" bazat pe calitatea actului medical (sau alte idei)?

Din nefericire, salariile actuale ale medicilor romani nu reflecta importanta lor sociala. Dupa cel putin 10 ani de pregatire continua, acestia ar trebui sa performeze intr-un sistem care sa le asigure o stimulare financiara bazata pe performanta si excelenta, motivant pentru ramanerea in tara si pentru cresterea competitivitatii.

Pentru 2013, cam de ce suma pentru investitii in sanatate ar avea nevoie Romania?

Din pacate, se tot discuta despre subfinantarea cronica a sistemului de sanatate din Romania. Consider ca orice suma alocata nu ar fi suficienta daca nu exista o strategie clara si coerenta de prioritati, obiective, si strategii bine definite in timp.

In plus, se impune reducerea risipei finaciare printr-un management performant si stabilirea unor criterii de cost - eficienta pe serviciu medical, diagnostic si terapie.

Cat credeti ca ar trebui sa primeasca Ministerul Sanatatii din bugetul pe 2014 si unde ar trebui sa se duca banii?

Consider ca este necesara ca alocarea din PIB a minim 6-10%, ca in celelalte tari ale UE, astfel incat sa se poata asigura resursele necesare unor investitii majore in tehnologie si in unitatile medicale startegice, centrele de excelenta, spitale regionale etc.

Cum am putea atrage investitii noi? Ar fi fondurile europene o solutie?

Da, fondurile europene sunt o solutie si apreciez eforturile facute de comunitatile locale de a apela la programe europene, programul operational sectorial de dezvoltare regionala cu investitii in ambulatoriile de specialitate, fondurile europene fiind o sursa de bani pentru reabilitarea cladirilor, investitii in echipamente medicale performante, in scopul cresterii calitatii actului medical.

Investitii noi pot fi prin stimularea mediului de afaceri, astfel incat antrepenorii romani sa investeasca in servicii medicale de calitate la cele mai exigente standarde pentru a aduce serviciile medicale romanesti la un nivel competitiv cu cele din UE, iar pacientii romani sa beneficieze de acelasi tratament cu cetatenii UE.

Unii identifica lipsa empatiei ca o posibila cauza a deteriorarii sistemului medical. Credeti ca am putea imprumuta modelul britanic, care oblige studentii sa lucreze cel putin un an intr-un spital, pentru a dezvolta compasiune fata de bolnavi?

Poate fi si aceasta o solute, dar consider ca aceasta meserie poate fi imbratisata doar de oameni care au vocatie pentru a fi medici.

Trebuie gandit un mecanism astfel incat tinerii abolventi ai facultatii de medicina sa fie incurajati si motivati sa ramana in sistemul medical romanesc prin crearea unor conditii de munca decente, prin stimulare financiara functie de performante si creearea unui cadru optim de dezvoltare profesionala.

Empatia sau compasiunea fata de bolnav se dezvolta pe parcursul celor 6 ani de pregatire, scoala medicala romaneasca fiind una de inalta tinuta fiind recunoscuta international.

Care sunt costurile suportate de Romania din cauza acestui sistem sanitar precar? (umane, material si de imagine)

Costurile sunt necuantificabile. Un sistem sanitar precar duce la o stare de sanatate a populatiei precara ce are impact macroeconomic, asupra productivitatii, eficientei si competitivitatii.

Speranta de viata scazuta, popor imbatranit si bolnav ce necesita costuri crescande, pe care actuala si viitoarea forta de munca nu o va mai putea sustine.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#investitii sanatate 2013, #investitii sanatate, #probleme sistem sanitar, #buget sanatate , #investitii