Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Criza loveste globul, iar China cumpara lumea

Joi, 06 Octombrie 2011, ora 08:11
4831 citiri
Criza loveste globul, iar China cumpara lumea
Foto: enchantedlearning

Majoritatea tarilor sunt cuprinse de criza, insa China a reusit in ultimii sase ani sa-si extinda investitiile internationale intr-un ritm de neimaginat. Practic, China a realizat in aceasta perioada 103 investitii in strainatate, mai mari de 100 de milioane de dolari, iar cele mai importante au depasit 1 miliard de dolari.

Beijingul a facut investitii in energie, in tarile in curs de dezvoltare, a construit poduri si cai ferate, mai ieftin decat orice altcineva. In acest ritm, China va avea un rol important in toate domeniile, informeaza Business Insider.

In continuare, va prezentam cateva investitii uriase, pe care China le-a facut in intreaga lume.

3,29 miliarde de dolari, conducta de petrol, Emiratele Arabe Unite

In decembrie 2008, China National Petroleum Corporation (CNPC) si International Petroleum Investment au semnat un contract pentru o conducta de petrol de la Abu Dhabi. Aceasta va avea 400 de kilometri lungime si va transporta 1,8 milioane de barili pe zi.

3,49 miliarde de dolari, rezerve de petrol, Rusia

In iunie 2006, firma Sinopec, una dintre marile companii petroliere din China a facut prima investitie majora in strainatate. Ea a achizitionat 96,86% dintre rezervele de petrol ale TNK-BP, din Udmurtia, Rusia.

3,75 miliarde de dolari, rafinarie de petrol, Arabia Saudita

Cea mai recenta investitie majora a Chinei a fost facuta in martie 2011, de Sinopec, care a achizitionat 37,5% din compania Red Sea Refining, pentru a construi o rafinarie la Yanbu, in Arabia Saudita.

3,99 miliarde de dolari, fabrica de aluminiu, Arabia Saudita

Sinomach si China Nonferrous Metals au semnat un contract cu Western Way For Industrial Development pentru construirea unei fabrici de aluminiu la Jizan, in Arabia Saudita, in aprilie 2007.

4,2 miliarde de dolari, rafinarii de petrol, Kazakhstan

CNPC a achizitionat compania PetroKazakhstan, in august 2005. Aceasta investitie este considerata cea mai de succes achizitie din strainatate pentru China.

4,65 miliarde de dolari, rezerve de petrol, Canada

Sinopec a achizitionat in aprilie 2010, 9% din compania Conoco Philips Syncrude Canada. Acest acord ii consolideaza Chinei, pozitia pe piata energetica si ii ofera acces la rezervele de petrol canadiene din provincia Alberta.

4,8 miliarde dolari, cai ferate, Indonezia

China Railways va construi o cale ferata, unde investitorii chinezi vor finanta 70% din proiect. Intelegerea incheiata in martie 2010 va dura pana in 2014.

4,91 miliarde dolari, porturi maritime, Grecia

In iunie 2008, compania COSCO Holdings a castigat licitatia pentru modernizarea cheiurilor 2 si 3 din portul Pireu din Grecia. COSCO este al cincilea operator de containere din lume.

5 miliarde dolari, institutii finaciare, SUA

In urma cu un an, Federal Reserve Board a aprobat ca firma China Investment Corporation sa cumpere 9,9% din grupul financiar Morgan Stanley.

17,1 miliarde dolari, explorari de petrol, Brazilia

In octombrie 2010, Sinopec a cumparat 40% din firma Repsol din Brazilia, pentru a crea una dintre cele mai mari companii de energie din America Latina. Repsol este cel de-al treilea producator de petrol din Brazilia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#criza mondiala, #China investitii strainatate, #investitii companii chinezesti strainatate , #investitii