Cu ce reusite se lauda Guvernul si care sunt planurile pentru restul anului

Joi, 11 Iulie 2013, ora 14:27
1785 citiri
Cu ce reusite se lauda Guvernul si care sunt planurile pentru restul anului

Guvernul a prezentat, joi, planul pentru 2013 legat de investitii si crearea locurilor de munca.

Astfel, conform documentului publicat pe site, Cabinetul Ponta vrea sa aduca in 2013 investitii de 10 miliarde de euro si 50.000 de locuri de munca noi.

Care sunt reusitele in 2013

- +2,2% crestere economica in primul trimestru din 2013, economie solida, moneda stabila;

- Romania, scoasa din izolarea externa si relansarea relatiilor economice la nivel extern;

- blocare risipa/furt din anii trecuti (Hidroelectrica, Oltchim, ANRP, ANAF, Posta Romana, CNAS etc);

- reorganizarea mecanismului de lupta impotriva evaziunii, crearea Directiei Antifrauda;

- deblocarea programelor operationale si triplarea absorbtiei, la 20%;

- cadru legislativ pentru restituiri si evitarea condamnarii Romaniei la CEDO;

- reparare nedreptati comise in 2010-2011 impotriva bugetarilor si pensionarilor;

- stabilitate politica guvernamentala si parlamentara;

- reafirmarea parteneriatului european si euro-atlantic, in paralel cu asumarea rolului regional al Romaniei.

Ponta: Romania a fost mioapa pana acum, nu s-a uitat la alte tari (Video)

In ceea ce priveste situatia locurilor de munca, Guvernul aminteste ca efectivul salariatilor stabili (angajati pe contracte de munca in firme cu peste 4 salariati si care lucreaza 22 de zile pe luna) este de 4,37 milioane salariati, in crestere cu 100.000 de persoane, in ultimul an.

La aceasta cifra se adauga alte tipuri de contracte, pana la 5,1 milioane, precum si

lucratorii din agricultura.

Care sunt obiectivele pentru 2013

Guvernul si-a dezvoltat strategia de dezvoltare economica a tarii pe 5 domenii strategice, astfel ca vizeaza 50.000 de noi locuri de munca si investitii totale in valoare de minimum 10 miliarde de euro, in 2013.

Legat de energie, Cabinetul Ponta are ca obiectiv independenta energetica, unul din principalele obiective strategice fiind acordul cu Rompetrol, prin care compania trebuie sa plateasca statului 200 milioane de dolari si sa infiinteze un fond de investitii de un miliard de dolari.

Guvernul a trecut pe lista de proiecte si noul grup energetic de 500 MW, de la termocentrala Rovinari, dezvoltata de China Huadian Engineering, investitia ridicandu-se la un miliard de dolari. Si Hidroelectrica este trecuta pe lista prioritatilor, vizand extinderea companiei dupa iesirea din insolventa.

De asemenea, sunt mentionate si parteneriatul cu Elcen al companiei Marubeni, care inseamna o investitie de 150 milioane de euro pentru centrala gaz de la Fantanele Mures, dar si listarile pe bursa a Transgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, CE Oltenia si Electrica.

In plus, centrala Tarnita-Lapustesti trebuie finalizata, precum si o investitie la grupurile Cernavoda 3 si 4.

In ceea ce priveste resursele minerale, Executivul incurajeaza explorarile offshore din Marea Neagra si investitii de un miliard de euro ale unor companii precum Exxon Mobile, OMV Petrom si Romgaz, astfel ca in 2018 sa obtinem independenta energetica.

Gazoductul Ungheni-Iasi, care leaga Romania de Republica Moldova, explorarea gazelor de sist, a resurselor auro-argintifere de la Certej, dar si exploatarea cu noi standarde de mediu, protejarea patrimoniului si cresterea beneficiului statului roman la 78% din ceea ce genereaza proiectul Rosia Montana si un investitor la Cupru Min se mai numara printre prioritatile din 2013 ale Guvernului.

In agricultura se vizeaza plati directe si complementare de 2,8 miliarde de euro in 2013, implementarea programului national pentru refacerea sistemului de irigatii, infiintarea in toate regiunile tarii a unor platforme de colectare pentru legume si fructe, investitii in ferme familiale, in valoare de 50 milioane de euro, realizarea unui fondmutual pentru sustinerea sectorului agricol si acordarea de microcredite pentru agricultori.

In cadrul marilor investitii a companiilor straine, Guvernul a bifat extinderea pe plan local a Dacia Group Renault, Ford, Daimler, Oracle, Huawei, ZTE, Bosch, DeLonghi, Siniat, Austria Card Romania, Pirelli, Michelin, Prysmian si Lufkin.

Alte proiecte sunt exinderea parcurilor industriale si schema financiara de stimulare a noilor investitii prin ajutor de stat, care valoreaza 116 milioane de euro.

Marile proiecte de infrastructura demarate sunt considerate licitatiile pentru tronsoane de autostrada in valoare de un miliard de euro, trei autrostrazi in procedura de concesionare, anume Comarnic-Brasov, Pitesti-Craiova si Centrua de Sud a Capitalei, dar si licitatii de 1,2 miliarde de euro pentru infrastructura feroviara, finantate din fonduri europene.

C.P.

Citește și:
Gigantul american care investește 100 de milioane de dolari în România. Produsele sale sunt consumate în peste 200 de ţări
Gigantul american care investește 100 de milioane de dolari în România. Produsele sale sunt consumate în peste 200 de ţări
Gigantul american PepsiCo a anunţat o investiţie de 100 de milioane de dolari în trei linii de producţie operaţionale şi un nou depozit automat, capabilităţi de automatizare şi un nou...
Alina Gorghiu: „Colaborarea cu PSD, la momentul acesta, este una bună, e una necesară”
Alina Gorghiu: „Colaborarea cu PSD, la momentul acesta, este una bună, e una necesară”
Preşedintele Senatului Alina Gorghiu a declarat că la acest moment colaborarea cu PSD este ”una bună, e una necesară” pentru a asigura stabilitatea. Totodată, aceasta l-a criticat pe...