Vrem sa mancam sanatos si sa alegem din magazin alimentele sigure pentru noi si familia noastra, insa de multe ori nu stim sa le identificam.
Un punct de reper pot sa fie certificarile de calitate obtinute de producatori.
De exemplu, certificarea producatorilor de alimente conform International Featured Standard (IFS) inseamna verificari minutioase privind respectarea normelor de igiena si, in final, produse mai sigure pentru sanatate si de o mai buna calitate.
Despre modul in care functioneaza certificarea IFS si beneficiile aduse companiilor care implementeaza acest standard s-a discutat la cea de-a treia editie a Conferintei IFS ce a avut loc miercuri la Bucuresti. Accentul s-a pus pe asigurarea calitatii si sigurantei alimentului.
Standardele IFS sunt aplicate in mai multe domenii: alimentar, transporturi, comert.
Companiile care obtin certificatul IFS privind siguranta alimentara sunt testate periodic, prin realizarea unui audit neanuntat de o zi, in timpul caruia se verifica minutios respectarea de catre producator a normelor de igiena si gestionarea pericolului de contaminare a produselor.
In 2015, au fost controlate peste 1.000 dintre companiile certificate IFS si peste 95% au dovedit ca respecta exact standardele de calitate, conform certificarii obtinute, a aratat la conferinta Stephan Tromp, Managing Director IFS Management GmbH.
Certificarea IFS nu se regaseste pe eticheta sau ambalajul produselor. Cei interesati pot cauta insa pe site-ul companiei ale carei produse le consuma sau doresc sa le cumpere daca acestea sunt certificate.
Cat de greu e sa obtii certificarea IFS
Ce inseamna pentru o companie sa obtina certificarea IFS? Am discutat despre cat de greu este sa obtii o astfel de certificare si sa mentii mai apoi standardele stabilite cu reprezentantii Vel Pitar, prezenti la Conferinta IFS.
Vel Pitar, care este cea mai mare companie de panificatie din Romania si lider de piata, a obtinut, in februarie 2016, certificarea IFS privind siguranta alimentara pentru fabrica sa Bucuresti Libertatea.
Pentru a obtine standardul IFS, fabrica Vel Pitar din Bucuresti a trebuit sa demonstreze ca respecta nu mai putin de 250 de exigente tehnice, cum ar fi gestionarea alergenilor care se gasesc in diferite ingrediente, pentru a nu contamina produsele intre ele; contaminarile cu corpuri straine care pot proveni din utilaje/manipulari si pot ajunge in produs; gestionarea igienei atat pe infrastructura, spatii, utilaje, cat si in cazul personalului operator etc.
Vel Pitar obtine o certificare internationala de top privind siguranta alimentara
Desi obtinerea unei astfel de certificari presupune investitii si exigente deosebite, anul acesta, Vel Pitar isi propune sa certifice alte doua fabrici, iar de anul viitor, intreaga organizatie, ne-a declarat Livia Doja, director de calitate Vel Pitar.
"Sa obtii aceste certificari inseamna multa munca, multe resurse si multa stiinta, dar, in final, obtinem ceea ce este foarte important pentru noi: o mai buna calitate, certificata, a produselor Vel Pitar, ceea ce se traduce in siguranta alimentara si sanatate pentru consumator", spune Livia Doja.
Avantajele aduse de certificarea IFS pentru companii sunt si de natura financiara - asigurand un control strict al produsului, automat nu se ajunge la retrageri de produse de pe piata, ceea ce ar cauza atat pierderi financiare, cat si de imagine.
In plus, explica directorul de calitate al Vel Pitar, "automat, consumatorul incepe sa aiba o incredere reala in produsele pe care le consuma si ca ceea ce scrii pe eticheta sau ceea ce afirmi despre produsele tale este adevarat".
Ceea ce, pe termen lung, aduce beneficii atat consumatorilor, cat si producatorilor.