De ce sunt putine investitii romanesti in Rep. Moldova

Vineri, 29 Aprilie 2011, ora 19:41
1644 citiri
De ce sunt putine investitii romanesti in Rep. Moldova

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, a declarat vineri, la Bucuresti, ca nivelul modest al investitiilor romanesti in Republica Moldova, de sub 8%, este cauzat de animozitatile ce au existat in trecut intre cele doua state si deficientele din cadrul dialogului politic.

"Volumul investitiilor directe din Romania in economia Republicii Moldova este unul destul de modest. Ponderea investitiilor romanesti in totalul investitiilor din tara mea atinge nivelul de putin sub 8 procente.

Sunt mai mult ca sigur ca acest nivel, aceasta cifra a fost determinata in cea mai mare masura de anumite animozitati si de anumite deficiente in cadrul dialogului politic dintre statele noastre in trecut. Situatia, insa, s-a schimbat radical, avem un trend pozitiv in relatiile noastre bilaterale, avem un dialog reintrat in normalitate.

Partea politica si-a exercitat misiunea, continuam sa legam acest dialog formand premisele necesare pentru dezvoltarea relatiilor economice si comerciale", a spus Marian Lupu, cu ocazia unei vizite oficiale la Bucuresti.

Potrivit acestuia, toate sectoarele sunt deschise pentru investitii si nu exista bariere, nu exista discriminare. Lupu a afirmat totodata ca vine pe aceasta cale cu un mesaj de incurajare pentru a investi in economia moldoveneasca.

Presedintele interimar al Republicii Moldova considera ca economia tarii sale de-a lungul celor aproape 20 de ani de independenta, in special din cauza unor puternice crize economice la inceputul anilor 90, a cunoscut o decapitalizare puternica.

"Singura cale care ar putea sa asigure o dezvoltare durabila de calitate este atragerea masiva de investitii straine. Este obiectivul cheie, prioritatea prioritatilor", a mentionat seful moldovean.

"Dincolo de agenda politica, aspectul economic, al relatiilor pragmatice, care vizeaza schimburile economice, comerciale, proiectele investitionale se anunta a fi un subiect nu mai putin important. As dori sa vin cu un mesaj care confirma ca prioritate pentru actuala guvernare consolidarea si devoltarea relatiilor de parteneriat strategic cu Romania. Avem toate premisele juridice pentru a continua cu relatiile economice. Tinem cont de interese companiilor, investitorilor, pentru ca nicio relatie politica nu poate fi durabila daca partenerii nu asigura o componenta puternica economica, financiara, investitionala", a subliniat Lupu.

La randul sau, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihail Vlasov, a precizat ca exista aproape 2.500 de firme mixte intre cetatenii din Repulica Moldova si cei din Romania.

"Din datele pe care le avem, aceste firme sunt in cea mai buna desfasurare comerciala pentru ca oamenii se inteleg foarte bine si e normal sa se inteleaga mai usor fratii decat strainii intre ei", a specificat Vlasov.

Intalnirea de vineri, de la sediul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei din Bucuresti, a avut loc in cadrul Agendei vizitei delegatiei oficiale a Republicii Moldova la Bucuresti la invitatia presedintelui Romaniei, Traian Basescu.

Citeste si:
Ludovic Orban spune că președintele Klaus Iohannis a vrut înlocuirea sa. „Eu am spus că o să le pară rău lor”
Ludovic Orban spune că președintele Klaus Iohannis a vrut înlocuirea sa. „Eu am spus că o să le pară rău lor”
Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a declarat duminică, 1 septembrie, că nu doar o parte dintre membrii PNL, ci şi preşedintele Klaus Iohannis doresc înlocuirea sa din...
PSD, marele câștigător al crizei guvernamentale: are un scor mai bun ca PNL și USRPLUS împreună SONDAJ
PSD, marele câștigător al crizei guvernamentale: are un scor mai bun ca PNL și USRPLUS împreună SONDAJ
Un sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională la comanda PSD, făcut public duminică, 19 septembrie, arată că, dacă mâine ar fi alegeri parlamentare, PSD ar obține 36%...
Sursa: rNews