Europa isi cauta colaci de salvare, dar se agata si de un pai

Sambata, 09 August 2014, ora 08:57
4958 citiri
Europa isi cauta colaci de salvare, dar se agata si de un pai
Foto: Infoprut

Nu putem pretinde ca economia Europei sta pe roze. Practic, nimeni nu se asteapta la o crestere economica sanatoasa, iar media zonei euro va depasi cu greu in acest an un modest 1%.

In ceea ce priveste Produsul Intern Brut pe capul de locuitor, UE sta mai prost decat acum sapte ani, iar noi nu prea facem exceptie. Ar fi chiar greu sa faci exceptie, cand stii ca respectivul PIB este la noi in tara, iar capul de locuitor a plecat demult sa culeaga la altii capsuni.

Randamentul noilor tehnologii

Multi experti europeni considera ca Europa ar iesi din marasm, daca ar promova investitiile, scrie Project Syndicate.

Ca urmare, noul lider al UE, premierul italian Matteo Renzi, dar si viitorul presedinte al CE, Jean-Claude Juncker, au hotarat sa puna la bataie in urmatorii ani 100 de miliarde euro/an (75% din PIB) pentru investitii.

Intentia este demna de toata lauda, investitiile creeaza locuri de munca, respectivele locuri duc la cresterea consumurilor, iar acestea maresc produsul pe cap de locuitor. Dar, vai, socoteala de acasa nu se potriveste totdeauna cu cea din targ.

Nu contesta nimeni faptul ca investitiile aduc toate aceste avantaje enumerate, dar calculele nu demonstreaza ca respectivele investitii trebuie sa le faca neaparat statul si numai el, din banii publici.

Exista experienta energiilor alternative. Cu cativa ani in urma, folosirea energiei solare facea senzatie, provocand cheltuieli de proportii, pentru ca mai tarziu sa se constate ca eficienta este departe de cea scontata.

Nu contesta nimeni ca promovarea energiei verzi este un lucru bun, dar reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera s-ar putea sa nu aiba sens, daca nu stim exact echilibrul dintre randamentul scazut al actualelor tehnologii si cel in care vom include cheltuielile de cercetare necesare tehnologiilor noi.

Costurile energiei verzi

Inainte de a ne lansa intr-un program de stimulare a investitiilor, trebuie sa verificam daca ne tin curelele pentru ele si daca, nu cumva, lansandu-ne ambitios, va trebui ulterior sa modificam planurile, abandonand proiectele.

Este exact ce s-a intamplat. Dupa ce Europa s-a lansat cu curaj in energia verde, facand sacrificii, investitiile au trebuit reduse in perioada 2007-2013 cu 18%, din lipsa de eficienta. SUA, care s-au lansat cu mai putin curaj, le-au redus si ele, dar numai cu 6%.

Daca insa ar fi sa vorbim de periferia sudica a Europei, aici asemenea investitii s-au prabusit total, iar planurile initiale sunt abadonate.

Poate insa mai elocvent decat acest exemplu este cel din domeniul imobiliar, unde excesul de investitii din 2000-2007 a fost urmat de scaderea tuturor indicatorilor economici, nu de cresterea lor.

Aici, insa, sursa dezastrului nu este statul cu fondurile sale, ci sistemul bancar care a deschis larg pungile, oferind credite. Statul a contribuit doar cu legislatia permisiva.

Asadar, exista situatii in domeniul marilor investitii, cand acestea nu sunt neaparat generatoare de indicatori cu care sa ne mandrim.

Ele privesc atat fondurile statului, cat si generoasele credite bancare, atunci cand de la bun inceput nu sunt chibzuite echilibrat, iar eforturile statelor de a injecta fonduri spre investitii si de a reincuraja creditarea nu sunt neaparat o garantie a succesului.

Finatarea investitorilor nebancari

Atunci care este garantia, pe mana careia sa mergem? Fara sa neglijam total rolul marilor investitii in anumite limite si fara sa subestimam importanta creditelor bancare, trebuie sa observam ca mai exista o sursa de finantare destul de solida, dar nu prea luata in seama pana in prezent: actiunile.

Actiunile pot fi excelente pentru finantarea investitorilor nebancari, dar si a institutiilor financiare. Poate ca Europa are nevoie chiar de un cadru legislativ si fiscal adecvat, pentru ca aceasta sursa de finantare sa poata fi accesata la toate nivelele.

Pare chiar ciudat faptul ca Banca Europeana de Investitii este autorizata sa faca imprumuturi si sa acorde garantii pentru imprumuturi, dar nu este autorizata sa investeasca ea insasi in actiuni.

In orice caz, pe timp de criza, cand cele mai fragile economii europene dau sa se inece, ele se agata imediat de paiul creditelor sau de cel al ajutoarelor, desi colacul lor de salvare ar putea fi in cu totul alt domeniu: cel al actiunilor.

Singura conditie este ca problema sa intre pe mana expertilor si a specialistilor de inalta clasa. Amatorii ar duce-o la dezastru.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#crestere economica ue, #criza economica europa, #investitii Europa , #investitii