Ziare.com

Eurostat cere Guvernului ca viitorul Fond Suveran sa nu beneficieze de garantii guvernamentale

Marti, 17 Aprilie 2018, ora 22:10

   

Eurostat cere Guvernului ca viitorul Fond Suveran sa nu beneficieze de garantii guvernamentale
Eurostat a cerut Guvernului ca Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) sa nu beneficieze de garantii guvernamentale sau alt sprijin oferit de stat, chiar daca asta inseamna ca statul poate pierde majoritatea la companiile de stat.

Forul european vrea si asigurarea autonomiei de decizie a Fondului si eliminarea prevederilor care duc la interventia sau controlul statului, scrie Profit.ro.

Numarul companiilor de stat incluse in FSDI ar putea fi, prin urmare, redus drastic, la solicitarea Guvernului.

Proiectul FSDI a fost demarat de Mihai Tudose in perioada cand acesta era ministru al Economiei in Guvernul Grindeanu, acesta fiind si unul din motivele pentru care coalitia si-a justificat motiunea de cenzura. Proiectul nu s-a materializat nici macar atunci cand Mihai Tudose a preluat conducerea guvernului. Prin urmare, PSD a incercat introducerea acestuia in Parlament sub forma de proiect de lege, printre ai carui semnatari se numara chiar liderul PSD, Liviu Dragnea. La acea vreme, Tudose a ales sa trimita proiectul pentru aviz la Eurostat, in loc de a-l aproba pe loc.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Noua varianta a proiectului include 89 de companii, de la numarul initial de doar 27, iar veniturile din privatizare la capitalul social al Fondului au fost majorate de la 1,85 de miliarde de lei la 9 miliarde. Aceasta noua versiune a fost avizata marti de comisiile de specialitate, iar miercuri va merge la vot in Senat.

FSDI ar trebui infiintat ca societate cu activitate de intermediere financiara, dupa regulile UE, pentru a fi clasificat drept companie in afara sectorului de administratie publica de catre Eurostat. In acest fel, Fondul nu ar avea impact asupra deficitului sau datoriei publice. Mai mult, pentru a evita aceasta clasificare, nici companiile de stat incluse in Fond nu vor putea fi deja clasificate in sectorul administratiei publice si nu trebuie sa inregistreze pierderi.

Eurostat a solicitat, de asemenea, autonomie sporita pentru Fond. Astfel, Adunarea Generala a FSDI nu ar trebui sa poata sa ia decizii legate de emiterea de obligatiuni sau orice alte imprumuturi. Aceste decizii vor ramane la nivelul Consiliului de Supraveghere.

De cealalta parte, Guvernul si-a exprimat ingrijorarea ca, daca Fondul primeste autonomia ceruta de Eurostat, exista riscul ca statul sa piarda controlul asupra unor companii considerate acum de stat. Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor, a declarat ca Eurostat doreste ca acest Fond sa fie complet in afara bugetului, precizand ca "statul nu este cel care sa decida vanzarea unui anumit numar de actiuni, acesta este elementul cel mai important, pentru ca inainte era o conditie, nu mai mult de 49%". In aceasta eventualitate, FSDI poate vinde pachete majoritare de actiuni, facand ca statul sa isi piarda calitatea de actionar majoritar.

Ultima varianta a proiectului, asa cum a fost transmisa de catre Guvern la Parlament, prevede reducerea numarului de companii din capitalul initial al FSDI, de la 89 la doar 23, mai putin chiar si decat in versiunea initiala. Printre companiile care s-au vazut excluse se numara Compania de Investitii pentru Turism sau Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie.

Aportul in numerar la capitalul social ar urma, astfel, sa scada la doar 1,85 de miliarde de lei care ar trebui introdusi pe parcursul a 3 ani, echivaland cifrele din prima varianta.

Conform Profit.ro, Eurostat a mai cerut ca in Consiliul de Supraveghere sa se regaseasca cel mult doi functionari publici sau reprezentanti ai autoritatilor satatului. Numirea membrilor acestui Consiliu ar trebui sa se supuna prevederilor ordonantei privind managementul companiilor de stat, iar Parlamentul va fi exclus din procedura.

Aceleiasi ordonante se va supune, de altfel, intreaga activitate FSDI, iar printre obligatiile presedintelui Consiliului nu se va mai numara prezentarea rapoartelor in Parlament. Totodata, profitul FSDI va fi repartizat catre bugetul de stat, Fondul pierzand exceptia pe care o primise in acest sens.

Dupa votul de miercuri din Senat, proiectul de infiintare a FSDI ar urma sa fie trimis in Camera Deputatilor pentru adoptare. Conform estimarilor Guvernului, Fondul si-ar putea incepe activitatea chiar de la finalul acestui an.

Eurostat va primi noua forma a proiectului de lege si va monitoriza atat infiintarea Fondului, cat si activitatile acestuia de dupa.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1450 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ha ha ha! Eurostat este un front al miliardarilor si corporatiilor

globale care vor sa fure ultimele resurse din Romania detinute inca de Romani, sub umbrela companiilor de stat.

Vedeti cheia intregului articol: "chiar daca asta inseamna ca statul poate pierde majoritatea la companiile de stat".

Psih0patii miliardari din corporatocratia globala vor sa puna mana pe tot ce inseamna resurse, asta dupa ce au transformat Romania in stat vasal NATO, de-industrializat, de-agriculturalizat, net importer deci complet dependent de industria si agricultura din Vest, subventionate din greu de guvernele Vestice.

 

Un titlu mai corect: 'Privatizarea/furtul de resurse inceput dupa

revolutie, Continua' - cu articole de pr0paganda finantate de marile concerne UE/miliardarii globali.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor