Financial Times Bucurestiul isi revine mai rapid decat vecinii sai - care sunt semnele

Marti, 08 Aprilie 2014, ora 22:40
6968 citiri
Financial Times Bucurestiul isi revine mai rapid decat vecinii sai - care sunt semnele

Capitala Romaniei este in prezent un oras diferit de imaginea pe care numele sau le-o evoca celor mai multi locuitori din statele europene dezvoltate. In plus, Bucurestiul da semne ca isi va reveni mai devreme din criza decat capitalele din tarile vecine, scrie publicatia britanica.

Bucurestiul este asociat in multe tari din Europa Occidentala cu prabusirea fostului dictator Nicolae Ceausescu in 1989 si cu saracia care a cuprins Romania in contextul eforturilor sale de a se scutura de trecutul comunist, scrie Financial Times.

Insa aceste imagini apartin unei alte ere, sustine Adrian Barbu, in varsta de 64 de ani, care viziteaza frecvent capitala Romaniei, orasul in care si-a trait anii tineretii, in scopuri de afaceri. Romanul detine o firma de consultanta in domeniul farmaceutic, cu sediul in Elvetia.

"Poate ca in sate nu s-a schimbat nimic, insa Bucurestiul este o lume diferita. Este chiar un oras occidentalizat acum, cu zgarie-nori, mall-uri, cladiri de birouri si hoteluri. Dispune de acelasi nivel de lux pe care il gasesti in orice oras din vestul Europei", spune Adrian Barbu.

Parerea sa este impartasita de multi reprezentanti ai mediului de afaceri.

"Imaginea generala a Romaniei in strainatate este modesta, insa companiile si angajatii lor care chiar au lucrat aici sunt in general multumiti", a spus Gijs Klomp, director al companiei de consultanta imobiliara JLL.

Companiile straine au crescut rapid in Romania

Acesta a dat exemplul companiilor care, in urma unei investitii initiale, s-au dezvoltat rapid in Romania, datorita unei prime experiente favorabile.

"Avem Renault, care a cumparat Dacia si care a investit, ulterior, masiv in Romania, inclusiv in unitati de cercetare si dezvoltare", a aratat Klomp.

Financial Times: Romania, un nou tigru al Europei?

El a mentionat si companii din domeniul tehnologiei precum Hewlett-Packard si Oracle, care au intrat in Romania cu operatiuni de mica amploare si s-au extins puternic in anii urmatori.

"Cu aproximatie, pe baza spatiului inchiriat pentru birouri, Oracle si HP trebuie sa aiba in prezent aproximativ 5.500 de angajati in Romania", a adaugat Klomp.

Cu toate acestea, imbunatatirea conditiilor de afaceri in Bucuresti nu a fost de mare folos la inceputul crizei globale, continua jurnalistii britanici. Dupa o crestere economica rapida in contextul aderarii la Uniunea Europeana in 2007, tara a intrat intr-o puternica recesiune in 2009.

Financial Times: Cea mai mare listare din istoria Bursei din Romania, o lectie pentru privatizari?

Vestea buna este ca Bucurestiul pare sa isi revina mai devreme, cel putin in comparatie cu capitala vecina Budapesta, iar un semn in acest sens este vizibil pe piata spatiilor de birouri.

Potrivit JLL, anul trecut au fost livrati 119.000 de metri patrati, suprafata care reprezinta o treime din cea livrata in 2009, dar este de 2,5 ori mai mare comparativ cu cea din 2012.

Stocul total de spatii de birouri din Bucuresti se apropie de 2 milioane de metri patrati, iar rata de neocupare a scazut usor, la aproximativ 14,4%.

Pe de alta parte, Romania inca nu dispune de o infrastructura rutiera si feroviara adecvata pentru a-si atinge potentialul economic, a subliniat Klomp.

"Ar trebui sa asigure un climat politic mai stabil, inclusiv o mai buna asistenta pentru companiile care se gandesc ca investeasca in Romania", a spus acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#Bucuresti Finacial Times, #afaceri Bucresti, #spatii birouri Bucuresti , #investitii