Deputatii au votat favorabil miercuri proiectul de lege care prevede infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI).
Au fost 174 voturi, 98 impotriva si trei abtineri. Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.
Potrivit proiectului, din FSDI vor face parte 33 de companii de stat, iar capitalul social va fi de 9 miliarde de lei.
Printre aceste companii se regasesc Societatea de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice - Electrica S.A., E.ON Energie Romania S.A., OMV Petrom S.A, Telekom Romania Communication S.A., Engie Romania S.A., Antibiotice S.A., Compania Nationala pentru Controlul Cazanelor, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti S.A., Societatea Nationala de Gaze Naturale Romgaz S.A. Chimcomplex S.A., Instalatiilor de Ridiciat si Recipientelor sub Presiune S.A., Compania Nationala Unifarm S.A., Compania Nationala Loteria Romana S.A. si IAR S.A.
Fata de forma adoptata de Senat, Comisia de politica economica a Camerei Deputatilor a introdus in lista inca zece companii care nu produc profit, respectiv Compania Nationala de Cai Ferate C.F. R S.A., Societatea de Radiocomunicatii S.A., S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A., Posta Romana, Aeroportul Timisoara Traian Vuia, Uzina Termoelectrica Midia S.A., Administratia Porturilor Dunarii Fluviale S.A. si Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile S.A.
Proiectul a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi, iar PNL si USR au anuntat ca va sesiza CCR, afirmand ca PSD-ALDE dau cea mai puternica lovitura economiei nationale.
Prim-vicepresedintele PNL, Raluca Turcan, acuza Guvernul si majoritatea parlamentara ca vor sa puna cele mai profitabile companii ale Romaniei sub o administrare total netransparenta si clientelara, aservita unor interese dubioase.
"PNL va sesiza Curtea Constitutionala a Romaniei pe Legea prin care astazi PSD-ALDE au dat cea mai puternica lovitura economiei nationale romanesti, prin infiintarea asa-zisului Fond Suveran de Dezvoltare si Investitii. Este cel mai mare tun care se pregateste patrimoniului de stat din ultimii ani!
Daca pana acum Guvernele PSD-ALDE au demonstrat o reala incompetenta in a gestiona responsabil economia romaneasca, acum am asistat la un act premeditat prin care Guvernul si majoritatea parlamentara intentioneaza sa puna cele mai profitabile companii ale Romaniei sub o administrare total netransparenta si clientelara, aservita unor interese dubioase", afirma Raluca Turcan intr-un comunicat remis Ziare.com.
Potrivit acesteia, legea incalca doua articole din Constitutie si sfideaza toate regulile economiei de piata functionale si ale concurentei libere.
"Legea incalca si art.135 din Constitutie, care consacra faptul ca Romania este economie de piata, bazata pe libera initiativa si concurenta. Despre ce concurenta, despre ce economie de piata mai vorbim daca prin lege PSD-ALDE vor pune in mana unor administratori necunoscuti de nimeni cele mai importante active ale statului roman, procedand ulterior la repartizarea profiturilor total netransparent si discretionar, fara niciun control din partea niciunei institutii. Legea sfideaza toate regulile economiei de piata functionale si ale concurentei libere!
Cel mai grav este faptul ca prin aceasta lege se incalca si art.136 din Constitutie, deoarece proprietate privata a statului este transferata in proprietatea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii, iar statul va fi pus in imposibilitatea de a-si indeplini functia sa principala - de a proteja interesele nationale ale romanilor. Curtea s-a pronuntat de mai multe ori in aceasta chestiune!", mai precizeaza Raluca Turcan.
La randul sau, liderul USR, Dan Barna, a declarat ca in fiecare saptamana democratia "dispare in mod accelerat", iar avutia tarii va fi o resursa pentru Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu.
"USR va contesta la CCR, alaturi de PMP si deputatii neafiliati, legea privind Fondul Suveran. In sens mai larg, daca ne uitam, vedem ce se intampla cand un stat este condus de condamnati penali. Practic fiecare zi de vot final a devenit pentru Romania o zi neagra a democratiei. Aproape in fiecare saptamana democratia dispare in mod accelerat din statul nostru si statul este confiscat cu fiecare noua decizie. Astazi practic, s-a decis ca avutia Romaniei, cat mai exista si e profitabila, sa treaca intr-o administrare privata si vor deveni resurse personale pentru domnii Tariceanu si Dragnea", a declarat Dan Barna.
Barna spune ca se fura banii de pensii, iar acum, odata cu infiintarea Fondulu Suveran de Investitii, este confiscata si "avutia nationala".
Proiectul de lege care prevede infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) a fost adoptat de Senat, in luna aprilie.
Proiectul a fost adoptat de senatori cu mai multe amendamente propuse de Guvern.
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a afirmat ca amendamentele depuse la initiativa legislativa pentru infiintarea FSDI vin in urma unor subiecte discutate cu Comisia Europeana.
cat mai suportati mafia rosie ?
cand o sa... Vezi tot