Fratii Micula dau din nou in judecata statul, dupa ce au pus sechestru pe conturile Finantelor

Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 12:08
5299 citiri
Fratii Micula dau din nou in judecata statul, dupa ce au pus sechestru pe conturile Finantelor
Foto: ebihoreanul.ro

Oamenii de afaceri Ioan si Viorel Micula, proprietarii European Drinks si European Foods, au intentat un nou proces statului roman la Curtea Internationala de Arbitraj de la Washington (ICSID).

Ei acuza statul roman ca nu isi pot recupera investitiile realizate in tara noastra din cauza evaziunii fiscale din domeniul alimentar si al bauturilor alcoolice, informeaza Economica.net.

Prejudiciul va fi stabilit ulterior in instanta.

"In Romania, piata neagra ajunge la 90% la alcool si 80% la alimente. Noi am investit peste 2,5 de miliarde de euro in Romania si suntem in imposibilitatea de a ne recupera acesti bani din cauza inactiunii statului care nu ia masuri pentru a stopa acest fenomen. Investitia noastra este pusa in pericol. Nu putem face fata, pentru ca nu mai avem acces la piata aceasta. Noi cerem pierderile noastre.

Am luat 100 de milioane de euro de la banci. Am adus bani din Suedia si din alte tari, bani pentru investitii, si am ajuns in situatia de a nu ne fructifica investitia din cauza pietei negre. Iar cei responsabili de aceasta piata neagra nu iau nicio masura. Practic, atat noi cat si inteaga populatie suntem afectati de faptul ca statul nu aplica legile pe care le are. Evaziunea nu ar exista daca nu ar fi ajutata de stat", a declarat Viorel Micula, pentru sursa citata.

El considera ca statul putea sa recupereze banii de la companiile din industrie, doar ca autoritatile nu vor acest lucru.

Nu e prima data cand dau in judecata statul roman la Curtea de Arbitraj de la Washington

Anuntul vine la scurt timp dupa ce conturile Ministerului de Finante au fost blocate, miercuri seara, in urma unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti, din cauza unei datorii de 82 de milioane de euro pe care statul o are catre fratii Ioan si Viorel Micula.

Conturile Ministerului de Finante, blocate de fratii Micula

Aceasta suma a fost stabilita in cadrul unui proces incheiat la Curtea de Arbitraj de la Washington, in decembrie 2013, in favoarea patronilor European Drinks.

Fratii Micula, care au si cetatenie suedeza, au reclamat ca statul roman nu si-a respectat angajamentele referitoare la protectia reciproca a investitiilor cuprinse in Acordul bilateral dintre Suedia si Romania.

Insa Ministerul de Finante a anuntat ca firma are datorii la buget de 76 de milioane de euro, astfel ca suma obtinuta de fratii Micula ar urma sa compenseze aceasta datorie, doar ca statul roman nu a cerut anterior incuviintarea pentru convertirea datoriei.

Fratii Micula au castigat la Washington procesul cu statul roman - despagubiri uriase si surpriza Finantelor

Solutia gasita de autoritatile de la Bucuresti nu a fost agreata de Comisia Europeana, asa ca fratii Micula au pus sechestru pe o parte dintre conturile statului, pentru a-si recupera banii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Micula judecata statul roman, #Micula Curtea Arbitraj, #Micula proces statul roman , #investitii